Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief.
Consumentennieuwsbrief september 2011
Home  Over AFM  Rechten  Risico  Aanpak  Producten 
 
Consumentennieuwsbrief
 
  Beste relatie,  
  Dit is de nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) speciaal voor consumenten.
 
  Onderwerpen in deze nieuwsbrief  
 
DSB compenseert
Alles over uw pensioen tijdens de Pensioen3daagse
Prinsjesdag 2011: Nibud berekent scherpe koopkrachtdaling
Nieuw: register met prospectussen uit het buitenland
Surftips: AFM fraudebijeenkomst en stichting Verdwenen Geld
Vraag van de maand: AFM en beurstoezicht
 
 
  DSB compenseert  
 

Op 19 september 2011 is een compensatieregeling tot stand gekomen tussen curatoren van DSB Bank en een aantal belangenorganisaties en rechtsbijstandorganisaties.

De regeling geldt als tegemoetkoming voor het onzorgvuldige handelen en nalaten van DSB Bank.

Meer informatie vindt u op de website: www.dsbcompensatie.nl
 
  Alles over uw pensioen tijdens de Pensioen3daagse  
 

 

Op 6, 7 en 8 oktober organiseert Wijzer in geldzaken de Pensioen3daagse. Tijdens deze dagen zijn er in heel Nederland allerlei activiteiten georganiseerd om mensen aan te sporen zich in hun pensioensituatie te verdiepen. Voor Den Haag CS staat bijvoorbeeld een reuzenrad en kunt u gratis pensioenvoorlichting krijgen. Begin oktober vindt u alle acties en verdere informatie op de website van Wijzer in geldzaken.

www.wijzeringeldzaken.nl/pensioen3daagse

 
  Prinsjesdag 2011: Nibud berekent scherpe koopkrachtdaling
  De Miljoenennota 2011 is weer officieel gepresenteerd. Het Nibud heeft op basis van de nieuwe cijfers berekend dat de meeste huishoudens er op achteruit zullen gaan. Vooral grote gezinnen met drie of meer kinderen gaan het in hun portemonnee voelen. Dit komt door de afschaffing van het kindgebonden budget voor het derde of daaropvolgende kind, naast de bezuiniging op de kinderbijslag. Het Nibud heeft per huishoudtype haar resultaten gepresenteerd in een overzichtelijke tabel.
De miljoenennota 2012

Persbericht Nibud 2012 weer een zwaar jaar

  Nieuw: register met prospectussen uit het buitenland
  Heeft u obligaties in een buitenlands bedrijf aangeboden gekregen? Wilt u weten of dat aanbod legaal is? Dan kan het register van de AFM voor 'genotificeerde prospectussen' u helpen. In dit register staan prospectussen die door een andere toezichthouder dan de AFM zijn goedgekeurd volgens de regels van de prospectusrichtlijn. Ze zijn aan de AFM genotificeerd (ze hebben dan een ‘paspoort’).

In het register kunt u zelf nagaan of een (buitenlandse) aanbieder op basis van een paspoort haar producten aan u mag aanbieden. Het register verwijst waar mogelijk door naar het online register van de autoriteit die het prospectus heeft goedgekeurd. Daar kan het prospectus worden gedownload.

Register Genotificeerde Prospectussen

  Surftips
 

www.afm.nl/ fraudebijeenkomst
Op 14 september heeft de AFM de eerste fraudebijeenkomst georganiseerd. Op onze website kunt u de presentatie nalezen
.

www.verdwenengeld.nl 
Vermoedt u dat er op een bankrekening of bij een verzekeraar nog geld staat waar u recht op heeft? De stichting ‘Verdwenen Geld’ kan u misschien verder helpen. 

  Vraag van de maand: AFM en beurstoezicht 
 

Wanneer legt de AFM de handel stil?

In september heeft de AFM de aandelenhandel van een paar beursgenoteerde ondernemingen stilgelegd. Maar wanneer neemt de AFM die beslissing?

De AFM kan besluiten om de handel in een aandeel stil te leggen voordat de beurs opent, maar ook tijdens een handelsdag. De AFM kan de handel stilleggen op Euronext en TOM als het risico bestaat dat beleggers niet allemaal tegelijk dezelfde koersgevoelige informatie ontvangen. De AFM is zeer terughoudend met het gebruik van deze bevoegdheid.
Het risico op ongelijke informatie voor beleggers kan bijvoorbeeld ontstaan als een bedrijf gedurende de handelsdag een persbericht uitbrengt of als de rechtbank een uitspraak doet die betrekking heeft op het bedrijf. Om te voorkomen dat dergelijke informatie 'uitlekt', waardoor slechts sommige beleggers daar hun voordeel mee kunnen doen, kan de AFM dan besluiten de handel op te schorten.

 
Nieuwe Waarschuwingen
Bekijk ze op AFM.nl
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Gegevens wijzigen | Doorsturen