Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief.
Nieuwsbrief Financieel dienstverleners oktober 2011

Beste relatie,
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen rond (het toezicht op) financieel dienstverleners onder de Wet op het financieel toezicht (Wft). Meer informatie over de Wft vindt u op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder het gedeelte voor adviseurs & bemiddelaars. Deze website is rechtstreeks te benaderen via www.afm.nl/fd. Als u de gezochte informatie niet op de website vindt, kunt u bellen naar het Ondernemersloket via 0900 – 6800 680 (vijf eurocent per minuut).
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:


Aandachtspunten

Oriëntatie
 
Aandachtspunten
In dit onderdeel wijst de AFM u op ontwikkelingen in de markt met betrekking tot specifieke onderwerpen. De AFM benoemt hierbij aandachtspunten die van belang kunnen zijn voor uw bedrijfsvoering en het adviseren en bemiddelen in financiële producten in het algemeen.

AFM waarschuwt kredietbemiddelaars voor illegale ‘tips’ (leads)
De AFM heeft vernomen dat er een of meerdere partijen zonder Wft-vergunning actief zijn met het verkopen van ‘tips’ (leads) aan kredietbemiddelaars. Er zijn door deze partijen al verschillende bemiddelaars benaderd om zogeheten 'leads' te kopen uit een groot klantenbestand van consumenten die een consumptief krediet hebben. Het sterke vermoeden bestaat dat het om gestolen klantenbestanden gaat.

De AFM raadt kredietbemiddelaars sterk aan om goed te controleren met wie ze zaken doen, voordat leads worden aangekocht om te voorkomen dat ze mee werken aan illegale (onder)bemiddeling. Doe dus alleen zaken met vergunninghouders, ook als het gaat om tips of leads.  

Naar het volledige bericht

 
AFM en DNB kiezen voor een gezamenlijke aanpak van bemiddelaars die geld lenen van cliënten
AFM en DNB hebben afspraken gemaakt over de aanpak van bemiddelaars met een AFM-vergunning die geld lenen van cliënten. De AFM houdt toezicht op bemiddelaars, terwijl DNB als toezichthouder optreedt als er zonder vergunning (of ontheffing) geld wordt geleend van het publiek.

Beide toezichthouders hebben besloten tot een intensievere samenwerking om bemiddelaars, die zich schuldig maken aan het zonder vergunning of ontheffing lenen van geld van cliënten, effectief aan te pakken. Bemiddelaars die op deze wijze trachten aan geld te komen, kunnen rekenen op een forse boete van DNB, in sommige gevallen oplopend tot 2 miljoen Euro. Ook kan de vergunning door de AFM worden ingetrokken of kan de bestuurder worden weggestuurd.
 
Voorlopige resultaten AFM Self Assessment 2011

Het AFM Self Assessment 2011 is door een groot deel van de deelnemers ingevuld. Wij danken u voor uw inspanning. Financieel dienstverleners die het Self Assessment nog niet hebben ingevuld, ontvangen van de AFM een voornemen tot het geven van een aanwijzing. 

Naar uitleg over de aanwijzing


Uit de voorlopige resultaten blijkt dat financieel dienstverleners goed op de hoogte zijn van de nieuwe normen rondom beheerst beloningsbeleid. Deelnemers geven aan minder variabele beloning te betalen ten opzichte van de totale beloning. Daarnaast is de AFM positief over het feit dat in vrijwel alle gevallen de afgesloten hypotheken binnen de GHF norm vallen. 

Helaas blijkt ook uit de voorlopige resultaten dat de toetsing van medewerkers met klantcontact nog niet altijd goed gaat. De betrouwbaarheid van medewerkers met klantcontact moet in ieder geval voor indiensttreding worden getoetst door het opvragen van een recente verklaring omtrent het gedrag en het controleren op eventuele faillissementen. De AFM vindt het wenselijk om deze toetsing periodiek te herhalen.

Meer informatie over toetsing van betrouwbaarheid van medewerkers met klantcontact
Oriëntatie

In dit onderdeel geeft de AFM waar nodig duidelijkheid over wat moet of mag, en wat niet mag. Deze onderwerpen komen van marktpartijen die onder toezicht staan anderen die belang hebben bij het werk van de AFM. 

Speciale nieuwsbrief over uw rol bij advies beleggingsverzekeringen
In de maand november verzendt de AFM, naast de reguliere nieuwsbrief voor financieel dienstverleners, een speciale editie over beleggingsverzekeringen. In deze editie wordt uitgelegd wat van een adviseur wordt verwacht in de begeleiding van de klant bij het (herstel)advies.


Vraag van de maand
Het Ondernemersloket krijgt dagelijks veel vragen van onder andere financieel dienstverleners. Elke maand wordt een veelgestelde vraag geselecteerd die we in deze nieuwsbrief beantwoorden.


Terugboekprovisie in rekening brengen bij de klant, mag dat?
Vraag: Is het toegestaan om met de klant af te spreken dat terugboekprovisie achteraf bij de klant in rekening wordt gebracht?

Als een complex product of hypothecair krediet binnen vijf jaar eindigt, anders dan door overlijden of verkoop, dan geldt de terugboekregeling: de tussenpersoon moet dan een evenredig gedeelte van de afsluitprovisie aan de aanbieder terugbetalen.

Doel van deze regeling is de provisiegedreven bemiddeling tegen te gaan. Ook na sluiten van de overeenkomst wordt van de bemiddelaar verwacht dat hij zich blijft inspannen voor de klant (beheeractiviteiten). De terug te vorderen bedragen hebben meestal betrekking op niet geleverde diensten. De klant beëindigt immers de overeenkomst, dus is er geen sprake meer van toekomstige beheeractiviteiten. Daarnaast dient de bemiddelaar een product af te sluiten dat goed is afgestemd op het klantprofiel (passend advies), waardoor niet snel de noodzaak ontstaat om het product over te sluiten.

Het vervolgens bij de klant in rekening brengen van terugboekprovisie, komt er kortweg op neer dat de klant moet betalen voor inspanningen die (nog) niet verricht zijn. Op het moment dat er wordt geadviseerd op basis van provisie, moet de financieel dienstverlener rekening houden met een terugboekrisico. De AFM stelt zich daarom op het standpunt dat dit terugboekrisico niet achteraf in rekening dient te worden gebracht bij de klant. Door dit wel te doen, betaalt de klant waarschijnlijk te veel. Een dergelijke handelwijze is in strijd met het doel en de strekking van de terugboekregeling en past niet in het huidige beeld van het centraal stellen van het klantbelang.

Als een financieel dienstverlener terugboekingen wil voorkomen, kan hij er voor kiezen om op basis van een uurtarief of vaste fee te werken. In dat geval kan hij vooraf duidelijke afspraken maken met de klant welke diensten hij wel en niet verleent en tegen welke beloning.

Hebt u behoefte aan meer duidelijkheid over een specifiek onderwerp dat het toezicht van de AFM raakt? Laat het weten aan Ondernemersloket@afm.nl en mogelijk wordt uw vraag in de volgende Nieuwsbrief meegenomen!

Naar de terugboekregeling (artikel 151 BGfo)
Korte nieuwsberichten

Hier vindt u een selectie van de persberichten en mededelingen van de AFM die voor u van belang kunnen zijn.
Naar het meest recente nieuws

Aanmelden nieuwe deelvergunning Pensioenverzekeringen
Tussen 1 januari 2012 en 1 februari 2012 moet u aan de AFM doorgeven of u uw activiteiten ten aanzien van pensioenverzekeringen wilt voortzetten. Vanaf 1 januari 2012 gelden er nieuwe vakbekwaamheidseisen voor financieel dienstverleners die activiteiten verrichten in pensioenverzekeringen. De financieel dienstverlener die zich tussen 1 januari 2012 en 1 februari 2012 bij de AFM aanmeldt, heeft tot 1 januari 2014 de tijd om het diploma Wft-pensioenverzekeringen te behalen. De AFM verstuurt begin november alle financieel dienstverleners die op dit moment een vergunning voor levensverzekeringen hebben een brief met meer informatie hierover.

Onder ‘pensioenverzekering’ wordt verstaan: een levensverzekering die een werkgever afsluit ten behoeve van zijn werknemers, waaronder de directeur-grootaandeelhouder, bestaande uit een ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen als bedoeld in artikel 1 van de Pensioenwet.

Vanaf 1 januari 2012 is het eerste formulier beschikbaar via het Digitaal Loket, waarop u kunt aangeven dat uw onderneming de activiteiten in pensioenverzekeringen wilt voortzetten.


Naar Digitaal Loket

CDFD consultatie nieuwe modulaire structuur Wft-vakbekwaamheid
Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) is een marktconsultatie gestart over een voorstel met betrekking tot een nieuwe modulaire structuur Wft-vakbekwaamheid. Het CDFD nodigt marktpartijen uit om te reageren op deze nieuwe modulaire structuur Wft-vakbekwaamheid. De termijn sluit op 8 november 2011. 

Naar het volledige bericht van het CDFD




 
 
 
Afmelden | Profiel wijzigen | Doorsturen