Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief.
Consumentennieuwsbrief november 2011
Home  Over AFM  Rechten  Risico  Aanpak  Producten 
 
Consumentennieuwsbrief
 
  Beste relatie,  
  Dit is de nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) speciaal voor consumenten.
 
  Onderwerpen in deze nieuwsbrief  
 
Kom naar de fraudeworkshop op de 'Dag van de Belegger'
Belegger beter beschermd
AFM waarschuwt voor niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingen
De Pensioen-schijf-van-vijf
Surftips: collectieve schadevergoedingen, veilig bankieren
Vraag van de maand: compensatie beleggingsverzekering
 
 
  Kom naar de fraudeworkshop op de 'Dag van de Belegger'  
 

Op 25 en 26 november is er weer de 'Dag van de Belegger', georganiseerd door de Vereniging van Effectenbezitters in de Rai in Amsterdam.

Dit jaar geeft de AFM zelf een workshop op de beurs en staan wij met een stand op de beursvloer. De workshop gaat over fraude en hoe deze te herkennen. Dus, heeft u vragen over boilerrooms en hoe zij werken? Of wilt u weten waar u op moet u letten als u uw spaargeld in een bijzonder beleggingsobject wilt stoppen?

Kom dan op zaterdag 26 november tussen 11.45 en 12.45 uur naar de workshop van AFM. AFM-medewerkers geven u een leerzame kijk in de wereld van financiële fraude en oplichting. Zij delen hun ervaringen en vertellen tips en trucs waarmee u zich kunt wapenen tegen financiële fraude.

U kunt zich aanmelden via de website:
www.dagvandebelegger.nl

 
  Belegger beter beschermt  
 

 


Per 1 januari 2012 gaat de vrijstellingsgrens omhoog van € 50.000 naar € 100.000. Dat betekent dat er bij een minimale investering van € 100.000 geen AFM-toezicht is.

Sommige ondernemingen zijn vrijgesteld van het toezicht van de AFM. Deze partijen hoeven dan niet hun prospectus goed te laten keuren of een vergunning voor hun diensten aan te vragen. De reden van de vrijstelling is dat je van consumenten, die voor beleggingen kiezen met een minimale investering van € 50.000 (vanaf 1 januari 2012 € 100.000), mag verwachten dat zij voldoende deskundig en professioneel zijn om de aard van de aangeboden producten en de aanbieder van de producten goed te kunnen beoordelen.

Aanbieders die buiten het toezicht vallen, moeten dit duidelijk van te voren aangeven in hun prospectus en reclames. Daarnaast moeten ze zich wel houden aan de regels voor oneerlijke handelspraktijken. Is hun handelspraktijk oneerlijk, dan kan de AFM optreden.


Meer informatie:
Geen AFM-toezicht bij investeringen boven de € 100.000

 
  AFM waarschuwt voor niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingen
  Kunt u uw vastgoedbelegging tussentijds verkopen? Vindt u op internet negatieve berichten over de aanbieder van een vastgoedbelegging? Wordt een rendement op de vastgoedbelegging ‘gegarandeerd’?

Dit zijn een aantal vragen uit de Checklist voor vastgoedbeleggers. Deze checklist is ontwikkeld om een belegger in vastgoed de risico’s zoveel mogelijk te laten begrijpen. Voor het maken van een weloverwogen beslissing is het essentieel dat u goed bent geïnformeerd. U kunt de checklist gebruiken om uw bestaande belegging te evalueren of om vragen te stellen aan de aanbieder.

De AFM houdt verscherpt toezicht op vastgoedbeleggingen en waarschuwt beleggers voor de risico’s van het beleggen in niet-beursgenoteerd vastgoed. Veel fondsen verkeren in zwaar weer. De AFM constateert dat beleggers vaak niet geïnformeerd worden over dergelijke problemen. Op die manier worden zij in feite misleid en voorgelogen.

Lees meer
Checklist vastgoedbeleggingen
Veelgestelde vragen over vastgoed
Persbericht:
Waarschuwing aan beleggers voor risico's in niet beursgenoteerde vastgoedbeleggingen

  De Pensioen-schijf-van-vijf
 

Wilt u weten hoeveel inkomen u heeft na uw pensionering? Het Nibud heeft een nieuwe methode, waarmee u een globaal beeld kunt krijgen welke inkomsten u per maand heeft na uw pensionering. Deze schijf van vijf bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Algemene Ouderdomswet (Aow)
  • Uitkeringen uit pensioenfondsen. De bedragen bouwt u op via uw werkgever, of voor bepaalde beroepsgroepen in een zogenoemd beroepspensioenfonds
  • Zelf afgesloten regelingen: lijfrentes via verzekeraars of banken, bankspaartegoeden
  • Vermogen: spaargeld, beleggingen, een hypotheekvrije woning
  • Inkomsten uit werk na pensionering

Ook uw verwachte uitgaven na uw pensioen worden meegerekend. Zo weet u weer beter waar u later aan toe bent.

Lees meer
Nibud: Is uw pensioen toereikend
AFM brochure:
Verstandig je pensioen regelen

  Surftips
 

Collectieve schadevergoedingen worden vanaf 2013 mogelijk. Meer informatie leest u op de website van de Consumentenbond: Collectieve schadevergoeding voor consumenten in zicht

Er is een nieuwe campagne tegen fraude met internetbankieren gestart. Meer informatie vindt u op: www.veiligbankieren.nl

  Vraag van de maand: compensatie voor uw beleggingsverzekering 
 


Ik heb nog geen bericht ontvangen over de hoogte van de compensatie voor mijn beleggingsverzekering. Wat nu?


De AFM verwacht dat de meeste verzekeraars u in 2011 berichten over compensatie voor uw beleggingsverzekering.
Zij zullen aangeven of u compensatie ontvangt en zo ja, wat de hoogte hiervan is. Let op, als u uw beleggingsverzekering al heeft beëindigd moet u soms zelf contact opnemen met de verzekeraar om bericht te krijgen over uw compensatie.

Als u meer wilt weten over de compensatieregeling of over het moment waarop u bericht krijgt over de compensatie, kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar. Veel verzekeraars hebben op hun website informatie opgenomen over de regeling.

Lees meer
Veelgestelde vragen over beleggingsverzekeringen

 
Nieuwe Waarschuwingen
Bekijk ze op AFM.nl
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Gegevens wijzigen | Doorsturen