Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
Nieuwsbrief AFM december 2011
Beste relatie,
Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In deze nieuwsbrief van december 2011 vindt u een overzicht van de belangrijkste berichten van de afgelopen maand.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
AFM spreekt met financiële ondernemingen, accountants en beleggers over staatsobligaties in de financiële verslaggeving
Publicatie Feedback Statement concept beleidsregel cash settled instrumenten en meldingsplicht
Aanbieders beleggingen tot €100.000 onder toezicht - aanpassing van de regeling van 26 oktober 2011
Start pilot versnelde boeteprocedure bemiddelingsverbod
Duidelijkheid over verstrekken van relevante en duidelijke informatie op vergelijkingssites
De AFM trekt vijf beleidsregels in
Sector in beeld: Uitkomsten AFM Monitor Accountantsorganisaties 2011
Uitvaartverzekeraars handelen onvoldoende in belang van de klant bij verkoop verzekeringen
Samenwerkingen met SRA en PCAOB
Consultaties ESMA en AFM
Maatregelen van de AFM en ESMA
Lezingen van vertegenwoordigers AFM
     
AFM spreekt met financiële ondernemingen, accountants en beleggers over staatsobligaties in de financiële verslaggeving
De schuldencrisis is in 2011 het belangrijkste onderwerp voor de financiële verslaggeving van ondernemingen, in het bijzonder voor financiële instellingen. De AFM en de European Securities and Markets Authority (ESMA) hebben bij het toezicht op de halfjaarlijkse financiële verslaggeving 2011 uitgebreid aandacht besteed aan en guidance gegeven bij de verslaggeving van staatsobligaties. 

Lees verder
 
AFM publiceert Feedback Statement concept beleidsregel cash settled instrumenten en meldingsplicht
De AFM heeft op 1 december 2011 de concept beleidsregel cash settled instrumenten en meldingsplicht geconsulteerd. Op 1 januari 2012 worden de huidige geldende regels voor het melden van stemmen, kapitaal, zeggenschap en kapitaalbelang in uitgevende instellingen uitgebreid. De regels zijn beschreven in Hoofdstuk 5.3 Wet op het financieel toezicht en het Besluit melding zeggenschap en kapitaalbelang in uitgevende instellingen. De uitbreiding houdt verband met de inwerkintreding van het wetsvoorstel in verband met de introductie van een meldingsplicht voor bepaalde cash settled instrumenten.

Naar het Feedback Statement (PDF)

Aanbieders beleggingen tot €100.000 onder toezicht - aanpassing van de regeling van 26 oktober 2011
Op 4 november 2011 heeft de AFM een persbericht gepubliceerd over de verhoging van de vrijstellingsgrens van €50.000 naar €100.000 per 1 januari 2012. Gebleken is dat de daarin omschreven overgangsregeling een te beperkte reikwijdte had. De overgangsregeling wordt daarom aangepast. 22 december is deze nieuwe regeling gepubliceerd in de Staatscourant.

Lees verder  
AFM start pilot versnelde boeteprocedure bemiddelingsverbod
De AFM start met een pilot versnelde boeteprocedure voor overtredingen van het bemiddelingsverbod. Op Wft is het verboden zonder vergunning te bemiddelen in financiële producten, anders dan financiële instrumenten. In de versnelde boeteprocedure wordt een boetetraject sneller doorlopen in het belang van alle partijen. Een overtreder van artikel 2:80, eerste lid Wft kan hiervoor onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen. Het bestuur van de AFM besluit of een overtreder voor deze procedure in aanmerking komt.

Lees verder  
AFM geeft duidelijkheid over verstrekken van relevante en duidelijke informatie op vergelijkingssites
De AFM geeft in een interpretatie meer duidelijkheid over informatie die vergelijkingssites moeten geven aan consumenten. Vergelijkingssites moeten ‘redelijkerwijs relevante informatie’ geven aan consumenten en hen hierover ‘duidelijk’ informeren. Het moet voor consumenten duidelijk zijn welke waarde zij kunnen hechten aan (het resultaat van) een vergelijking.

Lees verder  
De AFM trekt vijf beleidsregels in
De AFM evalueert met enige regelmaat of haar beleidsregels nog steeds actueel en toepasbaar zijn. Nieuwe marktontwikkelingen of nieuwe regelgeving kunnen oude beleidsregels overbodig maken of slecht toepasbaar. Ook streeft de AFM er naar om via vermindering van regels de administratieve lasten van financiële ondernemingen te verminderen. Naar aanleiding van de meest recente evaluatie zijn de volgende vijf beleidsregels per 14 december 2011 ingetrokken: Internet, Churning, Twee hoofdige leiding beleggingsonderneming, Teakhout en Kopieerkosten vergoeding. 

Lees verder

 
Sector in beeld: Uitkomsten AFM Monitor Accountantsorganisaties 2011
De AFM presenteert in het rapport ‘Sector in beeld’ de uitkomsten van de AFM Monitor Accountantsorganisaties 2010. Met de Monitor hebben alle vergunninghoudende accountantsorganisaties informatie over zichzelf en over hun wettelijke controles verstrekt aan de AFM. Op die manier dragen zij bij aan effectief en efficiënt toezicht. Deze informatie is in dit rapport samengevat weergegeven.

Naar het rapport (PDF)
Uitvaartverzekeraars handelen onvoldoende in belang van de klant bij verkoop verzekeringen
De vijf grootste uitvaartverzekeraars kunnen en moeten meer doen om het belang van de klant centraal te stellen bij de verkoop van hun verzekeringen. De AFM is van oordeel dat uitvaartverzekeraars onvoldoende de risico’s van de verkoop van uitvaartverzekeringen beheersen. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat de AFM heeft uitgevoerd naar de distributie van uitvaartverzekeringen. De AFM heeft geen onderzoek gedaan naar het product.

Lees verder
Samenwerkingen met SRA en PCAOB
De AFM heeft 13 december opnieuw een convenant getekend met SRA (Samenwerkende Registeraccountants en Accountants-administratieconsulenten). Beide organisaties verlengen de samenwerking in het toezicht op accountantsorganisaties die wettelijke controles verrichten in het niet-OOB-segment.

Lees meer over het toezichtsconvenant met de SRA

Eerder deze maand, op 6 december, sloot de AFM een overeenkomst met de toezichthouder op accountantsorganisaties in de Verenigde Staten, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). De overeenkomst maakt het mogelijk dat de AFM en de PCAOB verregaand samen kunnen werken bij het toezicht op accountants en accountantsorganisaties.

Lees verder over de samenwerkingsovereenkomst met de PCAOB
Consultaties ESMA en AFM
De Europese toezichthouder ESMA (European Securities and Markets Authority) heeft twee consultatiedocumenten uitgebracht over enkele aspecten van de MiFID-regels (Markets in Financial Instruments Directive). Het gaat om de eis dat een beleggingsadvies passend moet zijn ('suitability') en om de regels voor de compliance functie. Reacties zijn welkom tot 24 februari.

Consultatiedocument passende beleggingsadviezen (PDF)
Consultatiedocument compliance-functie (PDF)

Het ministerie van Financiën is in overleg met de AFM en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een consultatie gestart van een aantal beleidsvraagstukken over accountancy. De AFM vraagt betrokkenen om hun reactie te geven op het consultatie document. Reacties kunnen tot uiterlijk 1 februari 2012 worden ingediend.

Naar het consultatiedocument
Maatregelen van de AFM en ESMA
In de afgelopen periode heeft de AFM verschillende maatregelen gepubliceerd. Ook de ESMA (European Securities and Markets Authority) heeft een waarschuwing uitgestuurd, die invloed heeft op de Nederlandse financiële markten.

Aan de volgende bedrijven heeft de AFM een bestuurlijke boete opgelegd:
De handel in aandelen van Swedish Automobile N.V. is tijdelijk stilgelegd, in afwachting van een persbericht van het bedrijf.
 
De European Securities and Markets Authority (ESMA) waarschuwt beleggers voor partijen die zonder de vereiste vergunning particulieren de mogelijkheid bieden om te beleggen in Contracts for difference (cfd), FX forwards en andere valutaderivaten.

Naar de waarschuwing van ESMA
Lezingen van vertegenwoordigers AFM
Regelmatig houden vertegenwoordigers van de AFM speeches in binnen- en buitenland. Deze speeches zijn in veel gevallen ook terug te lezen op onze website.

Op 8 december sprak Ronald Gerritse bestuursvoorzitter van de AFM als hoofdspreker bij de jaarlijkse International Criminal Law Network (ICLN)-conferentie. Onderwerp van de conferentie was de preventie van internationale fraude en corruptie - de consequenties, uitdagingen en kansen voor commerciële bedrijven.

Speech Ronald Gerritse bij de ICLN (PDF)

Op 8 december zette AFM-bestuurslid René Maatman tijdens het Nationaal Compliance congres de visie van de AFM op marktmisbruik uiteen. Wat gaat er veranderen met de herziening van de Marktmisbruikrichtlijn? Hoe kan de AFM het voor ondernemingen makkelijker maken om mogelijk marktmisbruik te melden?

Presentatie Visie AFM op marktmisbruik (PDF)
Notities bij speech (PDF)

AFM-bestuursvoorzitter Ronald Gerritse sprak op 6 december 2011 bij het in ontvangst nemen van het onderzoeksrapport van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) over de jaarverslagen van 2010.

Speech Ronald Gerritse bij de NBA (PDF)
 
Archief nieuwsberichten

Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM

Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Profiel wijzigen | Doorsturen