Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
Nieuwsbrief AFM januari 2012
Beste relatie,
Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In deze nieuwsbrief van januari 2012 vindt u een overzicht van de belangrijkste berichten van de afgelopen maand.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
Begroting 2012: versterking financiële stabiliteit vraagt om gerichte inspanning van toezichthouders
AFM grotendeels positief over Europese plannen voor versterking accountantscontrole
AFM streeft naar meer duidelijkheid over toepassing ‘materialiteit’ in jaarrekening
AFM waarschuwt voor uitbreiding toezicht voorheen vrijgestelde aanbieders beleggingsobjecten
Jaarverslagen transparanter over beloningen, derde moet nog beter
AFM lanceert online cursus ‘Goedkeuringsprocedure prospectussen AFM’
Banken en verzekeraars letten beter op bemiddelaars in belang van klant
Informatie websites consumentenkrediet voor verbetering vatbaar
ESMA start consultaties richtsnoeren UCITS ETF’s en technische standaarden shortselling
AFM publiceert vier boetes
Korte berichten AFM
     
Begroting 2012: versterking financiële stabiliteit vraagt om gerichte inspanning van toezichthouders
"De AFM wil bijdragen aan de versterking van de stabiliteit in het financiële systeem, aan de vermindering van onzekerheden en aan de vergroting van het vertrouwen in het financiële stelsel en de afzonderlijke financiële instellingen." Dit schrijft voorzitter Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten in de begroting voor 2012. "Dat vraagt om een gerichte inspanning, samen met andere toezichthouders in Nederland en Europa."

De begroting 2012 bevat de plannen voor het nieuwe jaar. De AFM wil onder meer het toezicht op kapitaalmarkten versterken, om de belangen van beleggers te beschermen. 


Lees het hele bericht
Direct naar de begroting 2012 (PDF)
 
AFM grotendeels positief over Europese plannen voor versterking accountantscontrole
De AFM heeft vandaag (dinsdag 31 januari) haar analyse van de wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie aangeboden aan de minister van Financiën. De AFM beoordeelt de wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie per saldo positief en verwacht dat deze voorstellen zullen bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van wettelijke controles, herstel van vertrouwen in accountants en een versterking van de financiële markten.

Vanzelfsprekend kunnen enkele kanttekeningen worden geplaatst bij de voorstellen, die de komende tijd onderwerp van onderhandeling zijn in de Raad van Ministers en het Europees Parlement. Wat de AFM betreft is verplichte opsplitsing van grote accountantsorganisaties en verplichte deelname van ‘kleine’ accountantsorganisaties aan de controle niet aan de orde. 


Lees het hele bericht
 
AFM streeft naar meer duidelijkheid over toepassing ‘materialiteit’ in jaarrekening
De AFM wil dat er meer duidelijkheid komt over de toepassing van het begrip ‘materialiteit’ in de jaarrekening. Dit criterium bepaalt of informatie al dan niet in de jaarrekening moet worden opgenomen. De AFM voelt zich aangemoedigd door de rondetafelbijeenkomst die zij op 30 januari organiseerde. De deelnemers deden de oproep om meer inzicht te geven waarom de AFM in haar reguliere toezicht bepaalde tekortkomingen als materieel beschouwt. De toezichthouder zal in overleg met alle partijen, inclusief beleggers, nadere stappen zetten. Deze moeten een bijdrage leveren aan het meer consistent toepassen van het begrip materialiteit in de jaarrekening.

Naar het persbericht

AFM waarschuwt voor uitbreiding toezicht voorheen vrijgestelde aanbieders beleggingsobjecten
Per 1 januari 2012 is onder andere de vrijstellingsgrens voor het aanbieden van beleggingsobjecten verhoogd van €50.000 naar €100.000. Dit betekent dat het aanbieden van beleggingsobjecten met een nominale waarde van minder dan €100.000 vergunningplichtig is en dat aanbieders hiervan onder doorlopend toezicht van de AFM zijn komen te staan. Onder dit aanbieden wordt ook begrepen het beheren en uitvoeren van (eerder afgesloten) overeenkomsten met betrekking tot die beleggingsobjecten.

Lees verder

Ook de vrijstellingsgrens voor beleggingsinstellingen is verhoogd.


Lees verder  
Jaarverslagen transparanter over beloningen, derde moet nog beter
Jaarverslagen van beursgenoteerde ondernemingen zijn transparanter geworden over op aandelen gebaseerde beloningen, zoals de toekenning van aandelen en opties op aandelen aan de belangrijkste bestuurders en managers. Tegelijkertijd ontbreekt bij 30 procent informatie hierover en wordt bij een kwart van de ondernemingen die deze beloning wel melden het deel dat is gebaseerd op aandelen niet meegenomen in de totale beloning. Dat concludeert de AFM uit een themaonderzoek naar 100 jaarverslagen.

Lees verder  
AFM lanceert online cursus ‘Goedkeuringsprocedure prospectussen AFM’
Wie wil weten wat de eisen zijn voor het goedkeuren van een prospectus, kan daarvoor ook terecht op de website van AFM. De AFM is de online cursus ‘Goedkeuringsprocedure prospectussen AFM’ gestart waarin via een ‘video on demand’ de verschillende fases van de goedkeuringsprocedure kunnen worden bekeken.

Lees het hele bericht  
Direct naar de cursuswebsite afm.nl/cursusprospectus  
Banken en verzekeraars letten beter op bemiddelaars in belang van klant
De AFM stuit in haar toezicht nog regelmatig op bemiddelaars die de eisen aan zorgplicht, integriteit en vakbekwaamheid onvoldoende naleven. Aanbieders van financiële producten hebben hier een eigen verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid volgt niet alleen rechtstreeks uit de wet (vergewisplicht, meldplicht en wederzijdse afhankelijkheid), maar ook uit de noodzaak om de kwaliteit van de distributie te waarborgen. 

Lees verder

 
Informatie websites consumentenkrediet voor verbetering vatbaar
De informatie over consumptief krediet op websites van kredietaanbieders en bemiddelaars moet verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek dat de AFM heeft gedaan naar informatie over 74 kredieten op 45 verschillende websites. Op 39 websites zijn één of meer tekortkomingen geconstateerd. De meest voorkomende tekortkomingen betroffen krediettabellen die niet correct waren opgenomen of op de verkeerde plaats stonden en het ontbreken van een verwijzing naar de verkrijgbaarheid van de standaardinformatie. 

Lees verder

 
ESMA start consultaties richtsnoeren UCITS ETF’s en technische standaarden shortselling
Op 30 januari heeft ESMA een consultatiedocument gepubliceerd waarin zij richtsnoeren over UCITS Exchange Traded Funds (ETF's) en andere UCTIS gerelateerde onderwerpen voorlegt aan de markt. De voorstellen gaan zowel over synthetische als over fysieke ETF's. Ook wordt een verdere uitwerking gegeven aan de toekomstige verplichtingen voor UCITS ETF's, indextrackers onder het UCITS regime, efficiënt portfolio beheer en strategie indices voor UCITS. Reageren kan tot 30 maart 2012.

Naar het volledige bericht


Op 24 januari 2012 heeft ESMA (European Securities and Markets Authority) een consultatiepaper gepubliceerd met voorgestelde technische standaarden voor short selling van aandelen, staatsobligaties en een aantal aspecten met betrekking tot credit default swaps. Een belangrijk onderwerp waarover de opvatting van marktpartijen wordt gevraagd, betreffen de condities waaronder een short seller kan waarborgen dat aan de verplichting tot levering van stukken wordt voldaan. Reacties op de consultatie zijn welkom tot uiterlijk 13 februari 2012.

Naar het consultatiedocument (PDF)
AFM publiceert vier boetes
In de afgelopen periode heeft de AFM vier bestuurlijke boetes opgelegd. De boetes waren voor de volgende bedrijven:
Korte berichten AFM
Vrijdag 6 januari heeft AFM-voorzitter Ronald Gerritse een korte speech gehouden tijdens de nieuwjaarsborrel van NYSE Euronext. Hij ging daar onder andere in op de schuldencrisis in Europa die een slagschaduw werpt over koersen, rentes, margins, onderpanden en over überhaupt het vertrouwen.

Speech Ronald Gerritse bij NYSE Euronext (PDF)


Ook is Een interview met Gerben Everts en Ton Meershoek, respectievelijk directeur en hoofd toezicht financiële verslaggeving van de AFM, aan het tijdschrift voor Compliance.

Naar het interview (PDF)


In 2011 werd een onderzoek onder financiële professionals uitgevoerd. Dit onderzoek is bedoeld als een eerste verkenning om de zichtbaarheid en de effectiviteit van het toezicht van de AFM op de kapitaalmarkten in kaart te brengen.

Naar de uitkomsten van het kapitaalmarktenonderzoek


Uit de consumentenmonitor Pensioenen blijkt dat Nederlanders realistischer zijn over hun pensioen. Bijna een op de drie mensen denkt minder dan 70% van het laatstverdiende loon te krijgen bij pensionering, dat is een ruime verdubbeling.

Lees het hele nieuwsbericht
Lees het rapport (PDF)

Op 4 januari publiceerde de AFM de Leidraad voor Aandeelhouders. Deze vervangt de Voorlichtingsbrochure voor Aandeelhouders.

Bekijk de leidraad voor aandeelhouders (PDF)


1 januari is een nieuwe beleidsregel over uitbreiding meldingsplicht en berekeningsmethode in gegaan.

Naar het bericht over deze beleidsregel

 
Archief nieuwsberichten

Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM

Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Profiel wijzigen | Doorsturen