Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
Nieuwsbrief AFM februari 2012
Beste relatie,
Hierbij ontvangt u de februari-editie van de digitale nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de belangrijkste berichten van de afgelopen maand.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
Reactie AFM op uitzending Zembla
Samenwerkingsovereenkomst tussen AFM en PCAOB online
AFM biedt accountantskantoren en actuariële adviesbureaus overgangsregeling voor pensioenadvies
Afstemming tussen pensioenuitvoerder en werkgever nodig voor juiste en tijdige pensioeninformatie
Ruim 2700 aanmeldingen voor nieuwe vergunning pensioenverzekeringen
Post-trade transparantie kan beter
Meer nodig om pensioendeelnemer in actie te krijgen
Internationale berichten van IOSCO en ESMA
AFM legt boete op aan Deloitte Accountants voor niet naleven zorgplicht
AFM publiceert drie lasten onder dwangsom
Mededeling AFM inzake pensioenregeling
     
Reactie AFM op uitzending Zembla
Het VARA-televisieprogramma Zembla besteedde vrijdag 24 februari aandacht aan huishoudens met hypotheekproblemen. Ook de AFM heeft haar reactie gegeven op deze problematiek.

De AFM maakt zich zorgen over de mogelijk hoge risico's die huishoudens met een hypotheek lopen. Hoge hypotheken in verhouding tot het inkomen, al dan niet in combinatie met hoge hypotheken ten opzichte van de waarde van de woning, kunnen leiden tot problematische financiële situaties. Ook hoge aflossingsvrije delen van hypotheken kunnen een bedreiging vormen voor de financiële weerbaarheid van huishoudens, zeker in economisch onzekere tijden.

Lees verder
 
Samenwerkingsovereenkomst tussen AFM en PCAOB online
In december 2011 heeft de AFM een overeenkomst gesloten met de toezichthouder op accountantsorganisaties in de Verenigde Staten, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). Dit maakt het mogelijk dat de AFM en de PCAOB verregaand samen kunnen werken bij het toezicht op accountants en accountantsorganisaties. De overeenkomst en de daarbij behorende bijlagen zijn te raadplegen op de website van de AFM.

Lees verder

AFM biedt accountantskantoren en actuariële adviesbureaus overgangsregeling voor pensioenadvies
De AFM heeft in 2011 geconstateerd dat accountantskantoren en actuariële adviesbureaus die pensioenadvies leveren mogelijk een Wft-vergunning nodig hebben. Naar aanleiding hiervan heeft de AFM een interpretatie gepubliceerd. Accountantskantoren en actuariële adviesbureaus die aan de hand van deze interpretatie tot de conclusie komen dat zij een Wft-vergunning nodig hebben, moeten die zo snel mogelijk aanvragen. Zij vallen onder een verkort overgangsregime voor de vakbekwaamheidseisen.

Lees verder  
Afstemming tussen pensioenuitvoerder en werkgever nodig voor juiste en tijdige pensioeninformatie
Zeker acht pensioenuitvoerders zijn vaak te laat met pensioeninformatie aan deelnemers. Ook blijkt de verstrekte informatie niet altijd correct. Dat concludeert de AFM uit een onderzoek bij deze acht pensioenuitvoerders naar hun communicatie met deelnemers. Hoewel er sprake is van een selecte steekproef, sluit de AFM niet uit dat ook bij andere pensioenuitvoerders niet volledig aan de wettelijke norm wordt voldaan.

Lees verder  
Ruim 2700 aanmeldingen voor nieuwe vergunning pensioenverzekeringen
De AFM heeft 2706 aanmeldingen van financiële dienstverleners ontvangen voor de nieuwe deelvergunning pensioenverzekeringen. Dienstverleners met een levenvergunning hadden tot 1 februari de tijd om zich te melden bij de AFM om hun activiteiten in pensioenverzekeringen te mogen voortzetten.

Lees verder  
Post-trade transparantie kan beter
In 2011 heeft de AFM een onderzoek uitgevoerd naar de naleving van de regels voor post-trade transparantie bij het verrichten van OTC-transacties in genoteerde aandelen (aandelen die zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt). De meerderheid van de onderzochte ondernemingen heeft de regels goed nageleefd. Enkele respondenten hebben (een deel van) de verrichte OTC-transacties die zijn onderzocht niet gepubliceerd. In mindere mate geldt hetzelfde voor het melden van dergelijke transacties aan de AFM. De AFM heeft deze ondernemingen aangesproken.  

Lees verder

 
Meer nodig om pensioendeelnemer in actie te krijgen
Via www.mijnpensioenoverzicht.nl heeft de pensioendeelnemer een overzicht van zijn pensioengegevens. Maar er is meer nodig om de consument in beweging te krijgen om na te gaan of zijn financiële situatie na pensionering wel toereikend is. Bijvoorbeeld een (online) pensioendashboard of één fysiek loket met online hulpmiddelen om inzicht in zijn totale pensioensituatie te krijgen. Dat stelt de AFM in haar rapport “Een volgende stap naar meer pensioeninzicht: pensioeninformatie actief gebruiken”.

Lees verder
Lees het rapport “Een volgende stap naar meer pensioeninzicht” (PDF)
Internationale berichten van IOSCO en ESMA
Het mondiale samenwerkingsverband van toezichthouders IOSCO (International Organization of Securities Commissions) heeft recent een aantal consultatiedocumenten gepubliceerd. Marktpartijen worden uitgenodigd om commentaar hierop te leveren. Het betreft drie documenten over de volgende onderwerpen:
  • Suitability Requirements with respect to the Distribution of Complex Financial Products
  • Ongoing Disclosure for Asset Backed Securities
  • Revised Collective Investment Schemes Valuation Principles
Lees verder

De European Securities and Markets Authority ESMA heeft de ‘Central Rating Repository (CEREP)’ gelanceerd. Dit is een databank met informatie  over beoordelingen door vijftien Credit Rating Agencies (CRA’s). Beleggers kunnen via dit platform informatie krijgen over de prestaties en betrouwbaarheid. De databank bevat gegevens over de CRA’s die  geregistreerd of gecertificeerd zijn in de Europese Unie.

Naar de CEREP databank
AFM legt boete op aan Deloitte Accountants voor niet naleven zorgplicht
De AFM heeft op 15 februari 2012 aan Deloitte Accountants B.V. (Deloitte) een bestuurlijke boete van € 54.450 opgelegd. De AFM heeft in het kader van haar regulier toezicht in 2009 veertien controledossiers onderzocht. De boete is opgelegd omdat de AFM van mening is dat Deloitte in tien van de onderzochte dossiers bij het uitvoeren van wettelijke controles over het boekjaar 2008 er onvoldoende voor heeft gezorgd dat haar externe accountants (accountants die wettelijk verplichte jaarrekeningcontroles uitvoeren) de voor hen geldende beroepsregels naleefden.

Lees verder
AFM publiceert drie lasten onder dwangsom
De AFM heeft een last onder dwangsom opgelegd aan Centaurus Investments B.V., aan Complete Marketing B.V. en aan een voormalig indirect bestuurder en indirect aandeelhouder. De lasten zijn opgelegd omdat de bedrijven en de persoon niet voldoen aan informatieverzoeken van de AFM.
Mededeling AFM inzake pensioenregeling
Het pensioenfonds Mercurius, dat onder meer de pensioenregeling van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitvoert, behoort tot de pensioenfondsen die maatregelen moeten nemen om de dekkingsgraad te verbeteren. Eind 2011 bedroeg de dekkingsgraad van Mercurius 85 procent. Het pensioenfonds heeft veel last van de turbulentie op de financiële markten, de lage stand van de rente en de toegenomen levensverwachting.

Lees verder
 
Archief nieuwsberichten

Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM

Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Profiel wijzigen | Doorsturen