Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
Nieuwsbrief AFM april 2012
Beste relatie,
Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In deze editie vindt u een overzicht van de belangrijkste berichten van de afgelopen maand.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
Reactie AFM op vragen TROS Radar over oversluiten beleggingsverzekering
Reactie AFM op nieuwsbericht Dela
AFM: Verslag van onderzoek naar naleving Best Execution verplichting
AFM vraagt aandacht voor beleggingen in edelmetaal
AFM sterk voorstander van nieuwe hypotheekregels
AFM publiceert methode metingen klantbelang bij banken en verzekeraars
Rentekorting.nl stopt met verboden colportage
Financiële ondernemingen en consumenten positief over AFM, maar zien ook ruimte voor verbetering
AFM werkt aan interpretatie over doorgeven loon- en salarisgegevens
Reactie AFM op rapport Commissie De Wit
Speech Ronald Gerritse en Theodor Kockelkoren
Maatregelen van de AFM
Internationale berichten van ESMA
     
Reactie AFM op vragen TROS Radar over oversluiten beleggingsverzekering
De AFM raadt consumenten met een woekerpolis aan om zelf in actie te komen. Wij hebben de indruk dat nog te weinig polishouders beseffen dat ze bij hun adviseur of verzekeraar terecht kunnen voor advies over hun huidige polis en de eventuele overstap naar een ander financieel product. 

Lees verder
 
Reactie AFM op nieuwsbericht Dela
De AFM heeft gereageerd op het nieuwsbericht van Dela dat op 24 april is gepubliceerd op de website van de uitvaartverzekeraar. Uit dit nieuwsbericht komt naar het oordeel van de AFM een onvolledig beeld naar voren over het onderzoek van de AFM naar de vijf grootste uitvaartverzekeraars. 

Lees verder  
AFM: Verslag van onderzoek naar naleving Best Execution verplichting
Sinds de invoering in november 2007 van de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) is er weinig veranderd op het gebied van ‘best execution’, de verplichting voor een beleggingsonderneming om alle redelijke maatregelen te treffen om het best mogelijke resultaat voor haar cliënt te behalen bij het uitvoeren van orders in financiële instrumenten (met name aandelen). Tot die conclusie komt de AFM op basis van onderzoek dat zij heeft gedaan bij acht beleggingsondernemingen.

Lees verder  
AFM vraagt aandacht voor beleggingen in edelmetaal
De AFM constateert dat het aanbod van edelmetalen (meestal goud en/of zilver) een grote vlucht heeft genomen. Als edelmetaal na aankoop wordt opgeslagen door de verkoper of een derde, is meestal sprake van een beleggingsobject. Aanbieders van beleggingsobjecten moeten een vergunning van de AFM hebben of vrijgesteld zijn van de vergunningplicht.

Lees verder  
AFM sterk voorstander van nieuwe hypotheekregels
De minister van Financiën De Jager heeft vrijdag nieuwe regels over hypotheken voorgesteld aan de Tweede Kamer. Deze regels zijn van groot belang voor de consument. De AFM vindt de voorstellen sterk bijdragen aan het centraal stellen van het klantbelang en is daarom een groot voorstander van deze regels.

Lees verder  
AFM publiceert methode metingen klantbelang bij banken en verzekeraars
Banken en verzekeraars werken aan het centraal stellen van het belang van de klant bij hun dienstverlening en producten. Om te onderzoeken in hoeverre de grootste tien banken en verzekeraars het klantbelang centraal stellen, heeft de AFM een methode ontwikkeld om de ontwikkeling bij deze productaanbieders te meten en te vergelijken. Deze methode is vooral bedoeld om de banken en verzekeraars te ondersteunen.

Lees verder

 
Rentekorting.nl stopt met verboden colportage
Rentekorting.nl B.V. (Rentekorting.nl) heeft de AFM toegezegd te stoppen met verboden colportage. De AFM had een onderzoek ingesteld naar de manier waarop het bedrijf bemiddelde in geldkredieten. De AFM heeft Rentekorting.nl op 6 februari 2012 laten weten dat Rentekorting.nl in ieder geval in de periode 1 januari 2010 tot en met 31 mei 2011 de Colportagewet heeft overtreden. Op initiatief van Rentekorting.nl hebben na 31 mei 2011 geen huisbezoeken meer plaatsgevonden.

Lees verder
Financiële ondernemingen en consumenten positief over AFM, maar zien ook ruimte voor verbetering
Financiële ondernemingen vinden de AFM steeds effectiever. Maar er valt volgens hen ook wat te verbeteren. De AFM mag duidelijker zijn over haar prioriteitenstelling en meer open staan voor kritiek. Ook consumenten zijn positief over de AFM, een derde is door de AFM kritischer geworden bij de aanschaf van een financieel product. Tweederde van de consumenten vindt dat de AFM vaker de publieke discussie moet aangaan over de risico’s die ze signaleert. Dat blijkt uit onderzoek onder consumenten en zakelijke belanghebbenden.

Lees verder
AFM werkt aan interpretatie over doorgeven loon- en salarisgegevens
De AFM krijgt de laatste tijd geregeld de vraag van accountskantoren, fiscaal adviesbureaus en actuarieel adviesbureaus of het doorgeven van loon- en salarisgegevens aan pensioenfondsen en verzekeraars onder de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht (Wft) valt. Op korte termijn zal de AFM een algemene interpretatie hierover naar buiten brengen.

Lees verder
Reactie AFM op rapport Commissie De Wit
De AFM heeft vandaag kennisgenomen van het rapport van de Parlementaire Enquetecommissie Financieel Stelsel (Commissie De Wit). Het rapport is aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Lees verder
Lezingen van Ronald Gerritse en Theodor Kockelkoren
Regelmatig houden vertegenwoordigers van de AFM speeches in binnen- en buitenland. Deze speeches zijn in veel gevallen ook terug te lezen op onze website.

Getting it right - speech Ronald Gerritse bij FOW conferentie
AFM-voorzitter Ronald Gerritse heeft vrijdag 20 april een toespraak gehouden tijdens de FOW European Equity Options Trading Conference in Amsterdam. De titel van zijn speech is: 'Getting it right - Automated trading and the challenges for the stability and integrity of our markets'.

Naar vruchtbare grond - speech Theodor Kockelkoren
Theodor Kockelkoren heeft donderdag 19 april een toespraak gehouden op het symposium ‘Zaaien op Rotsen’ van de VU Postgraduate opleiding Compliance & Integriteit Management. De titel van zijn speech is ‘Naar vruchtbare grond’.

Maatregelen van de AFM
De AFM heeft in april twee boetes opgelegd, aan Huislijn.nl en Landbouw Samenwerking Noord Nederland B.V.

Drie lasten onder dwangsom zijn opgelegd, aan Asian Pacific Energy Corporation, aan een Belgische Valutahandelaar en aan Benelux Goud.

Ten slotte is op de 25 april de handel stilgelegd in aandelen van MEI-Real Estate N.V. Op 27 april is de handel hervat.
Internationale berichten van ESMA en IOSCO
De AFM heeft naar aanleiding van nieuwsberichten van de European Securities and Markets Authorithy (ESMA) onderstaande berichten op haar website geplaatst.

Nieuwe ESMA-richtsnoeren voor geautomatiseerde handel
Vanaf 1 mei 2012 gelden nieuwe regels voor geautomatiseerde effectenhandel. Naar aanleiding van de recente groei van geautomatiseerde effectenhandel, waaronder high frequency trading (HFT), heeft de European Securities and Markets Authority (ESMA) hierover richtsnoeren opgesteld.

ESMA constateert verschillen in aanpak marktmisbruik binnen Europa
Binnen Europa hebben de meeste toezichthouders bevoegdheden om markmisbruik aan te pakken, maar er zijn verschillen in de handhaving. Dit blijkt uit een overzicht van de European Securities and Markets Authority (ESMA).
 
Archief nieuwsberichten

Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM

Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Profiel wijzigen | Doorsturen