Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief.


Nieuwsbrief kapitaalmarkten mei 2012
Beste relatie,

In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Voorwoord Ronald Gerritse


Toezicht op financiële verslaggeving
Toezicht op emissies & openbare biedingen
Toezicht op effectenmarkten en financiële infrastructuur
(Inter)nationale ontwikkelingen
Reacties op de nieuwsbrief
Voorwoord Ronald Gerritse
Net als de gehele financiële sector, heeft de AFM een bewogen jaar achter de rug. Dat blijkt ook uit het jaarverslag over 2011 dat de AFM begin april heeft gepubliceerd. De sector staat voor een berg aan opgaven. Er zijn gaandeweg verbeteringen zichtbaar, maar we staan nog maar aan het begin.

Wij spannen ons graag in deze verbeteringen te helpen bewerkstelligen. Wezenlijke verandering begint uiteraard in de bestuurskamers van de financiële wereld. Veranderingen die daaruit voortkomen, moeten blijvend effect hebben en duurzaam zijn.

Dialoog
Samen met goedwillende partijen in de financiële markt werken we aan structurele veranderingen, die het financiële stelsel beter en meer solide maken. Daarbij is een constructieve dialoog met alle betrokkenen essentieel.

Het is ook voor marktpartijen zelf van groot belang bij te dragen aan eerlijk functionerende kapitaalmarkten. Door de beursgenoteerde ondernemingen en financiële instellingen worden de verslaggevingsregels beter nageleefd.

Poortwachters
Ook voor de poortwachters van het financiële stelsel is een belangrijke taak weggelegd bij het waarborgen van eerlijk functionerende kapitaalmarkten. Accountants worden zich gelukkig steeds meer bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en werken aan een verbetering van hun eigen kwaliteitszorg.

Op de complexer en sneller wordende kapitaalmarkten spelen automatisering en algoritme-trading een steeds belangrijkere rol. De uitdaging zit er in hoe te kunnen voorzien in adequate maatregelen om zicht te houden op wat er in de markt gebeurt.

Dit vergt een oplettende toezichthouder die zich bewust is van de internationale dimensies van de handel en die ook hierover in gesprek gaat met de markt. In dat verband hebben wij een beroep gedaan op marktpartijen om ons actiever te informeren, daar waar zij tegen indicaties van marktmisbruik aanlopen. In deze nieuwsbrief kunt u hier meer over lezen.

Bondgenoten
Samen met de sector hebben wij een belangrijke taak bij het herstellen van het vertrouwen in de financiële markten. Dat vraagt nog veel en langdurige inspanningen. Integere, goedwillende partijen zien we als bondgenoten, waar we graag mee samenwerken. Aarzel daarom niet contact met ons op te nemen, bijvoorbeeld via de e-mailadressen in deze nieuwsbrief.

Ronald Gerritse, bestuursvoorzitter AFM

Toezicht financiële verslaggeving
Toepassing van materieel belang in de jaarrekening
Het begrip materialiteit speelt een belangrijke rol bij de vraag of informatie al dan niet in de jaarrekening moet worden opgenomen.

Een te hoge materialiteit geeft een hoge mate van foutentolerantie. Een te lage materialiteit leidt tot onevenredig omvangrijke jaarrekeningen en suboptimaal grote inspanning bij het opstellen en controleren daarvan. Een lage materialiteit  is vaak ook niet in het belang van de gebruiker. Het risico bestaat dat de boodschap ondergesneeuwd raakt door niet-relevante informatie.

Rondetafelbijeenkomst
Mede naar aanleiding van het door de European Securities and Markets Authority (ESMA) op 19 november 2011 gepubliceerde consultatiedocument ‘Considerations of materiality in financial reporting’ heeft de AFM op 30 januari 2012 een rondetafelbijeenkomst georganiseerd over de toepassing van ‘materieel belang’ in de jaarrekening.

De bijeenkomst had als doel het verduidelijken van dit belangrijke concept en een consistente toepassing bij het opstellen, controleren en interpreteren van financiële verslaggeving in Nederland.

Analyse
Naar aanleiding van de bijeenkomst voert de AFM een analyse uit naar de gehanteerde materialiteit voor de door haar in 2011 genomen handhavingsmaatregelen. De uitkomsten worden gepresenteerd tijdens de Nationale Verslaggevingsdag op 26 juni 2012 door Ton Meershoek, hoofd van de afdeling Toezicht Financiële Verslaggeving.


AFM streeft naar meer duidelijkheid over toepassing ‘materialiteit’ in jaarrekening   
Belangrijke data in 2012
De uiterste data voor het algemeen verkrijgbaar stellen en het gelijktijdig deponeren bij de AFM van de jaarlijkse en halfjaarlijkse financiële verslaglegging en tussentijdse verklaringen in het toezichtjaar 2012 zijn:

Jaarlijkse financiële verslaggeving:1 mei 2012
Tussentijdse verklaring (Q1-verklaring): 20 mei 2012
Halfjaarlijkse financiële verslaggeving: 31 augustus 2012
Tussentijdse verklaring (Q3-verklaring): 18 november 2012

Het deponeren van de financiële verslaggeving bij de AFM mag dus niet later geschieden dan de datum van het algemeen verkrijgbaar stellen. Als u uw gegevens voor deze data bekendmaakt, moet u ze dus tegelijkertijd ook bij de AFM deponeren.

De documenten kunt u aanleveren via de dienst 'Deponeren financiële verslaggeving' in Loket AFM.

Loket AFM
Meer informatie over deponeren
Heeft u vragen of opmerkingen? Mail dan naar fin.verslaggeving@afm.nl
Toezicht emissies & openbare biedingen
Voorstel tot wijziging van de Prospectusverordening
Onlangs heeft de Europese Commissie een voorstel tot wijziging van de Prospectusverordening (Verordening (EG) nr. 809/2004) gepubliceerd. Als het Europees Parlement en de Raad geen bezwaar maken, treedt het voorstel per 1 juli 2012 in werking. Voor bepaalde verplichtingen uit het voorstel geldt een overgangsperiode.

Het voorstel introduceert onder meer de volgende wijzigingen:
  • als gebruik wordt gemaakt van een vrijstelling van de prospectusrichtlijn, moet dit waarschuwend worden vermeld in reclames;
  • er worden nieuwe eisen gesteld aan het gebruik van definitieve voorwaarden bij een basisprospectus;
  • er worden nieuwe eisen gesteld aan de inhoud en vorm van de samenvatting;
  • er wordt een definitie van ‘rights issues’ geïntroduceerd;
  • er kan gebruik worden gemaakt van een verlicht regime voor de inhoudsvereisten van een prospectus bij ‘rights issues’ en bij bepaalde emissies door krediet-instellingen, kleine en middelgrote ondernemingen en ondernemingen met een beperkte beurswaarde.  
Voorstel tot wijziging van de Prospectusverordening
Gedelegeerde handelingen gewijzigde Prospectusrichtlijn
Op 1 maart 2012 heeft ESMA Technisch Advies uitgebracht over retail cascades en verwijzingslijsten. Dit advies is uitgebracht op verzoek van de Europese Commissie in het kader van de herziene Prospectusrichtlijn.

Retail Cascade
Bij een retail cascade plaatst de uitgevende instelling de effecten niet zelf bij de (retail) beleggers, maar maakt hierbij gebruik van het netwerk van een of meer intermediairs. Er is een keten van partijen die soms vele schakels lang is voordat alle effecten definitief geplaatst zijn bij de (retail) beleggers. ESMA heeft in haar advies verschillende regels voorgesteld waaraan deze uitgevende instellingen en de intermediairs moeten voldoen.

Verwijzingslijsten
Het Technisch Advies bevat ook verschillende onderwerpen uit de verwijzingslijsten:

Informatie over bronbelastingen
Geen wijzigingen, maar in een later stadium zal ESMA de desbetreffende FAQ aanpassen om de scope te verduidelijken;

Informatie gerelateerd aan de onderliggende waarde
Als een onderliggende index door de uitgevende instelling zelf of onder haar controle wordt opgesteld, moet er een volledige omschrijving in het prospectus worden opgenomen;

Winstprognoses of –raming
het blijft noodzakelijk dat een accountant een rapport opstelt over de winstprognose- of raming in een prospectus. Wel is door ESMA een uitzonderingsituatie omschreven.

Historische financiële informatie
ESMA vindt het niet wenselijk om in de verwijzingstabel I (registratiedocument aandelen) en verwijzingstabel X (registratiedocument certificaten van aandelen) de in het prospectus omschreven historische financiële informatie terug te brengen van drie naar twee jaar.  

Technisch Advies ESMA

Vragen?
Mail naar service.prospectus@afm.nl of openbare.biedingen@afm.nl.

Toezicht effectenmarkten en financiële infrastructuur
Aanpassing in brochure 'Handel met voorwetenschap'
Op 1 januari 2012 is de Wijzigingswet financiële markten 2012 in werking getreden. Eén onderdeel gaat over de aanpassing van de verplichting voor insiders hun transacties in de eigen uitgevende instelling bij de AFM te melden.

Bij de omzetting van de Wet toezicht effectenverkeer 1995 naar de Wft is per abuis de verwijzing naar artikel 5:56, eerste lid, onderdeel b, van de Wft in artikel 5:60 Wft niet opgenomen.

Een uitgevende instelling met zetel in Nederland die financiële instrumenten heeft uitgegeven en die zijn toegelaten tot de handel op een met een gereglementeerde markt, of multilaterale handelsfaciliteit vergelijkbaar systeem in een staat die geen lidstaat is, valt nu weer onder de meldingsregeling.

De brochure is hierop aangepast (zie bladzijde 19).


Brochure Handel met voorwetenschap
Meld marktmisbruik
Een groot aantal marktpartijen komt situaties tegen die duiden op mogelijk marktmisbruik. Dit is gebleken uit een analyse van de AFM. Opvallend is dat toch niet iedereen deze signalen bij de AFM meldt. De drempel om te melden blijkt soms te hoog te worden gelegd, terwijl de melder geen harde bewijzen hoeft aan te leveren van een overtreding.

De AFM verwacht namelijk niet dat een onderneming zelf uitvoerig onderzoek doet naar een bepaald incident voordat een STR (Suspicious Transaction Report) wordt verstuurd. Juist het opstarten van een intern onderzoek is vaak een sterke indicatie dat een redelijk vermoeden bestaat en daarmee kan de melding op dat moment al worden gedaan.

Nieuw meldingenformulier
Om melden eenvoudiger te maken ontwikkelt de AFM een nieuw meldingsformulier. Op onze website vindt u een aantal publicaties over het onderwerp. In het geval van twijfel over het al dan niet melden, nodigt de AFM marktpartijen uit om contact op te nemen.

Met vragen of opmerkingen over melding van marktmisbruik  kunt u contact opnemen via marketsupervision@afm.nl of 020- 797 3777.


AFM wil dalende trend meldingen van marktmisbruik keren
Regels marktmisbruik
Brochure Meldingsplicht marktmisbruik
Ontwikkelingen short selling
Op 1 november 2012 treedt de EU-Verordening van short-selling van bepaalde financiële instrumenten (zoals aandelen, staatsobligaties en credit default swaps) in de EU in werking. Met deze Verordening is er straks een uniform kader voor short selling in de EU van kracht.

In de februari-editie van deze nieuwsbrief werd al aandacht besteed aan de situatie per 1 november 2012, nadat de Verordening en bijbehorende gedetailleerde regels in werking zijn getreden. Eind maart 2012 heeft ESMA aan de Europese Commissie gerapporteerd over de technische standaarden die kunnen gaan gelden. Hierbij is rekening gehouden met de feedback uit de consultatie.

Deze standaarden hebben onder meer betrekking op de overeenkomsten en arrangementen die een voorwaarde zijn voor een normale afwikkeling van (short posities in) aandelen en staatsobligaties.

Een tweede (en laatste) advies van ESMA aan de Europese Commissie gaat over de drempel(s) voor notificatie van short posities in staatsobligaties en de methode(s) van berekening van (geaggregeerde) short posities. Dit advies, dat eerder ook aan marktpartijen is voorgelegd, is op 20 april aan de Europese Commissie gestuurd.

Boetes voor marktmanipulatie

Voormalig bestuurder Homburg Invest

De AFM heeft op 9 maart 2012 bekendgemaakt dat zij op 21 december 2011 een bestuurlijke boete voor marktmanipulatie heeft opgelegd van €96.000 aan de heer Homburg. Naar het oordeel van de AFM heeft de heer Homburg in het televisieprogramma RTL Business Class informatie verspreid waarvan een onjuist en misleidend signaal uitging over de koers van het aandeel Homburg Invest Inc.

De heer Homburg heeft daarmee het verbod op marktmanipulatie van artikel 5:58, eerste lid, onder d, van de Wet op het financieel toezicht overtreden.

BRSG Advisors SA
Op 23 maart 2012 heeft de AFM bekendgemaakt dat zij op 11 januari 2012 een bestuurlijke boete van €240.000 heeft opgelegd aan BRSG Advisors SA (BRSG). BRSG is een arbitrageur en is statutair gevestigd in Genève, Zwitserland.

Naar het oordeel van de AFM heeft BRSG in december 2009 in vijf veilingen waarin kon worden gehandeld in claims die recht gaven op nieuw uit te geven aandelen ING Groep N.V. het verbod op marktmanipulatie uit artikel 5:58, eerste lid, onder a van de Wet op het financieel toezicht overtreden. 


Vragen?
Mail naar tefi-secretariaat@afm.nl.

(Inter)nationale ontwikkelingen
EMIR op stoom
Na ruim anderhalf jaar onderhandelen wordt binnenkort de definitieve tekst van de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) gepubliceerd.

EMIR is de verordening voor OTC-derivaten, centrale tegenpartijen en transactieregisters. ESMA moet invulling geven aan het merendeel van de bijbehorende technische standaarden over onder meer:
  • het bepalen of een klasse van OTC-derivaten geschikt is voor centrale clearing;
  • wat een centrale tegenpartij moet aanleveren om een vergunning te krijgen;
  • welke gegevens iedere tegenpartij moet melden aan de transactieregisters.
De AFM is hier als lid van ESMA bij betrokken. De eerste ideeën voor invulling van de standaarden heeft ESMA via een Discussion Paper in februari gepresenteerd aan de markt. Daarop zijn meer dan 100 reacties gekomen. In de zomer van 2012 worden alle standaarden ter consulatie aangeboden De EMIR-standaarden worden van kracht per 1 januari 2013.

Discussion Paper en de openbare reacties van marktpartijen
AFM vindt Financial Transaction Tax onwenselijk
De AFM vindt de invoering van een financiële transactiebelasting (Financial Transaction Tax, FTT), zoals voorgesteld door de Europese Commissie, onwenselijk. Dat heeft zij geschreven in een brief aan het Ministerie van Financiën.

De AFM wijst op de aanzienlijke averechtse gevolgen van een dergelijke maatregel op het transparant en efficiënt functioneren van financiële markten, de financiële stabiliteit en uiteindelijk de reële economie en de pensioenzekerheid van de Nederlandse burger. Zorgelijk zijn vooral de ongewenste gedragseffecten waartoe een FTT zou uitnodigen.

Volgens de AFM is een FTT niet het juiste instrument om de drie doelen te realiseren die de Commissie zegt te beogen, namelijk:
  • een bijdrage van de financiële sector aan de kosten gemaakt in de financiële crisis;
  • harmonisatie van bestaande nationale regelingen en versterking van de interne markt;
  • het ontmoedigen van ongewenst marktgedrag en het daarmee bevorderen van de financiële stabiliteit.
De AFM is van mening dat de beoogde gedragseffecten beter kunnen worden bereikt door gerichte prikkels, vervat in specifieke regelgeving.

AFM: Financial Transaction Tax is onwenselijk
Brief AFM aan minister De Jager 
Voorstel Europese Commissie
ESMA consulteert over proxy advisors
ESMA heeft een discussion paper over proxy advisors (stemadviseurs) gepubliceerd. De consultatie staat open tot en met  25 juni 2012.

De discussion paper is bedoeld om meer helderheid te krijgen over het functioneren van de proxy advisors markt in Europa. Het doel is om vast te stellen of er sprake is van marktfalen, en of dit marktfalen zodanig is dat nader ingrijpen noodzakelijk is.

De discussion paper richt zich op:
  • zaken die de juistheid, onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van het stemadvies beïnvloeden (o.a. belangenconflicten, gebruikte methodologie, kwaliteit van de staf, dialoog met uitgevende instellingen);
  • de mate van transparantie die proxy advisors betrachten over bovengenoemde onderwerpen.
De consultatie gaat over beleidsopties die uiteenlopen van het nemen van geen maatregelen tot en met het ontwikkelen van bindende Europese regelgeving. ESMA legt zich vooralsnog niet vast op een bepaalde beleidsoptie, maar zal aan de hand van de uitkomsten van de consultatie een nader standpunt ontwikkelen.   


ESMA consulteert over proxy advisors
Discussion Paper proxy advisors
Stand van zaken implementatie AIFM-richtlijn
Uiterlijk op 21 juli 2013 moet de richtlijn voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen, de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFM-richtlijn), in Nederlandse wet- en regelgeving omgezet zijn.

De reikwijdte van de AIFM-richtlijn is zeer ruim en is van toepassing op alle beheerders van beleggingsinstellingen die niet kwalificeren als UCITS (zoals hedge funds, private equity funds en bepaalde vastgoed-, aandelen- en obligatiefondsen). 

Op de website kunt u lezen over de stand van zaken van:
  • het implementatiewetsvoorstel
  • de publicatie van de gedelegeerde handeling door de Europese Commissie
  • het discussion paper van ESMA over de reikwijdte
Meer informatie over de AIFM-richtlijn
Nieuwe ESMA-richtsnoeren voor geautomatiseerde handel
Vanaf 1 mei 2012 gelden nieuwe regels voor geautomatiseerde effectenhandel. Gezien de groei van geautomatiseerde effectenhandel, waaronder high frequency trading (HFT), heeft ESMA hierover richtsnoeren opgesteld. Deze gelden voor marktpartijen die zich bezighouden met geautomatiseerde handel.
  • Robuustheid van elektronische handelssystemen door het instellen van adequate procedures voor het ontwikkelen, testen, gebruiken en doorlopend monitoren van de technische systemen en handelsalgoritmes.
  • Borgen van eerlijke en ordelijke handel, door het nemen van maatregelen om onjuiste orderinvoer te voorkomen en om incorrecte of verstorende orders te kunnen tegenhouden.
  • Voorkomen van marktmisbruik (in het bijzonder marktmanipulatie) door het instellen van adequate filters en monitoringsmechanismen.

Wat verstaat de AFM onder een ESMA-richtsnoer?

Richtsnoer: Interne beheersing in een geautomatiseerde handelsomgeving voor handelsplatformen, beleggingsondernemingen en bevoegde autoriteiten
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Bent u tevreden met de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.
Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.
 
Archief nieuwsberichten

Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM

Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Profiel wijzigen | Doorsturen