Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief.
Nieuwsbrief Financieel dienstverleners april 2012

Beste relatie,
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen rond (het toezicht op) financieel dienstverleners onder de Wet op het financieel toezicht (Wft). Meer informatie over de Wft vindt u op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder het gedeelte voor adviseurs & bemiddelaars. Deze website is rechtstreeks te benaderen via www.afm.nl/fd. Als u de gezochte informatie niet op de website vindt, kunt u bellen naar het Ondernemersloket via 0900 – 6800 680 (vijf eurocent per minuut).
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:


Aandachtspunten

Onderzoeksresultaten
 
Aandachtspunten
In dit onderdeel wijst de AFM u op ontwikkelingen in de markt met betrekking tot specifieke onderwerpen. De AFM benoemt hierbij aandachtspunten die van belang kunnen zijn voor uw bedrijfsvoering en het adviseren en bemiddelen in financiële producten in het algemeen.


Per 1 januari 2013 gaat het provisieverbod gelden. Dit betekent dat financieel dienstverleners klanten voortaan een rekening sturen voor hun werkzaamheden bij advies en bemiddeling. Ook aanbieders moeten advies- en distributiekosten apart in rekening gaan brengen. Het provisieverbod gaat gelden voor complexe producten, hypothecair krediet, betalingsbeschermers, overlijdensrisicoverzekeringen, individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, uitvaartverzekeringen en dienstverlening onder het nationaal regime MiFID. Het in rekening te brengen bedrag kan een vooraf afgesproken vast bedrag zijn, maar ook een tarief per uur behoort tot de mogelijkheden. Adviseurs en bemiddelaars maken hier zelf redelijke afspraken over met hun klanten.

Het provisieverbod wordt opgenomen in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo). Naast het provisieverbod worden nog een aantal andere wijzigingen in het BGfo doorgevoerd. Deze wijzigingen betreffen onder meer de eisen van vakbekwaamheid, de invoering van een kennis- en ervaringstoets bij execution only dienstverlening, het dienstverleningsdocument en transparantie van advies- en distributiekosten. De teksten van het BGfo liggen op dit moment ter consultatie. Het ministerie van Financiën informeert hiermee de belanghebbenden over de voorgenomen wijzigingen en biedt iedereen de mogelijkheid om tot en met 11 mei 2012 hierop te reageren.

Direct naar internetconsultatie Wijzigingsbesluit Financiële Markten 2013

 

Naast het provisieverbod veranderen ook de regels voor het dienstverleningsdocument (DVD). Aanbieders, bemiddelaars en adviseurs die rechtstreeks door klanten worden benaderd moeten voordat zij een dienst verlenen de klant een DVD geven. De AFM heeft de bevoegdheid gekregen (op grond van artikel 86f BGfo, dit artikel ligt momenteel ter consultatie) om nadere regels te stellen aan het DVD en is voornemens om van deze bevoegdheid gebruik te maken. De AFM streeft naar standaardisatie van het DVD en zal nadere regels stellen aan de invulling en vormgeving van het DVD. Partijen hoeven dan ook niet zelf aan de slag te gaan met de standaardisatie. Deze verandering leidt er toe dat consumenten de inhoud en kosten van dienstverlening van verschillende aanbieders eenvoudig kunnen vergelijken. De AFM gaat de markt bij de invulling en vormgeving op verschillende manieren betrekken. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkeling van het standaard DVD.
 
Help Nederland pensioenbewuster te maken tijdens de Pensioen3daagse 2012

Afbeelding logo pensioen3daagseDit najaar organiseert Wijzer in geldzaken de tweede editie van de Pensioen3daagse om het onderwerp pensioen laagdrempelig onder de aandacht te brengen. Op 27, 28 en 29 september 2012 worden er in het hele land activiteiten georganiseerd om mensen overzicht en inzicht te geven in hun pensioen. Helpt u ook mee om Nederland pensioenbewuster te maken?

De organisatie van de Pensioen3daagse is van start gegaan en de verwachting is dat er weer veel activiteiten plaatsvinden zoals pensioenvoorlichting voor de consument in het algemeen, maar ook pensioenvoorlichting op de werkvloer, pensioenlunches en pensioenspreekuren. Wilt u ook meedoen aan de Pensioen3daagse? Alle initiatieven van groot tot klein zijn welkom. Natuurlijk zijn er enkele spelregels, maar het belangrijkste is dat de georganiseerde activiteiten geen enkele commerciële prikkel bevatten en gratis toegankelijk zijn. Kijk voor meer informatie, spelregels en aanmelden op

www.wijzeringeldzaken.nl/Pensioen3daagse


Wijzer in geldzaken heeft een video-compilatie gemaakt van de Pensioen3daagse 2011.

Bekijk de video-compilatie
Onderzoeksresultaten

In dit onderdeel publiceert de AFM onderzoeksresultaten die relevant zijn voor de financieel dienstverleners. De AFM houdt risicogeoriënteerd toezicht en is daarom afhankelijk van signalen uit de markt. De AFM velt geen oordeel op basis van alleen een signaal, zij voert onderzoek uit om zelfstandig de feiten vast te stellen. 

Stakeholdersonderzoek biedt de AFM aanknopingspunten voor werkwijze

"Praat ook eens met anderen"


Het was deze maand al eerder in het nieuws. De AFM publiceerde de resultaten van haar stakeholdersonderzoeken. In deze onderzoeken vragen we onder andere aan financieel dienstverleners hoe wij het toezicht op de financiële markten kunnen verbeteren en welke suggesties u de AFM meegeeft om aan de samenwerking met financieel dienstverleners te werken. De AFM luistert naar wat u te melden heeft; we staan open voor deze feedback.

Deze verbeterpunten geeft u ons mee:
  • Ga meer in gesprek en sta open voor kritiek.
  • Communiceer minder juridisch.
  • Creëer een level playing field.
  • Toon meer kennis en begrip van de markt.
  • Pak de onderkant van de markt aan, maar scheer niet iedereen over één kam.
  • Leg meer uit waarom bepaalde prioriteiten worden gesteld.
Wat gaan we doen met deze verbeterpunten?
Uw input levert ons goede aanknopingspunten om onze werkwijze tegen het licht te houden. Waar mogelijk gaan we onze communicatie aanpassen naar minder juridische taal. Ook gaan we op verschillende manieren in gesprek met u. Bijvoorbeeld door langs te gaan, door telefonisch contact of door onze bijdrage in seminars. We beseffen ons dat met het wegvallen van de Stichting Financiële Dienstverlening (StFD) ook een vraagbaak is weggevallen. Het Ondernemersloket van de AFM biedt u die vraagbaak en probeert u zo goed mogelijk te helpen.

Tips, suggesties of vragen horen wij graag van u en kunt u doorgeven aan het Ondernemersloket.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport

Vraag van de maand
Het Ondernemersloket krijgt dagelijks veel vragen van onder andere financieel dienstverleners. Elke maand wordt een veelgestelde vraag geselecteerd die we in deze nieuwsbrief beantwoorden.


Waarom wordt er naar mijn vergunningnummer gevraagd als ik contact opneem met het Ondernemersloket van de AFM?

Vrijwel alle gesprekken en e-mails die binnenkomen bij het Ondernemersloket worden door ons vastgelegd. Als u telefonisch of via de e-mail een vraag voorlegt aan het Ondernemersloket, wordt er daarom naar uw vergunningnummer gevraagd. Het Ondernemersloket legt contactmomenten vast om verschillende redenen.

Belangrijkste reden voor vastlegging is intern gebruik. Het is bijvoorbeeld van belang dat de AFM kan nagaan of (en tegen wie) medewerkers bepaalde uitspraken hebben gedaan of interpretaties hebben afgegeven over wet –en regelgeving. Bij het Ondernemersloket werken meerdere medewerkers. De kans dat u een andere medewerker te spreken krijgt dan tijdens een vorig contact is dus groot. Door vastlegging van contactmomenten kunnen alle medewerkers van het Ondernemersloket u goed te woord staan.

Daarnaast is het voor het Ondernemersloket ook relevant om te weten wie de vragen stelt. Een volledig beeld van de onderneming is veelal noodzakelijk om een vraag naar behoren te kunnen beantwoorden. Benodigde informatie voor de beantwoording van een vraag is bijvoorbeeld voor welke financiële diensten u een vergunning hebt of wat de rechtsvorm van uw onderneming is. Het Ondernemersloket is bereid vragen te beantwoorden van vergunninghoudende ondernemingen, maar dit kan anders zijn in het geval van een student, een medewerker van een tijdschrift of de advocaat van een belegger. Zij zullen vaak met iemand anders binnen de AFM contact moeten opnemen of in sommige gevallen geen antwoord kunnen krijgen van de AFM.

Als u (nog) geen vergunningnummer heeft, wordt er gevraagd naar uw geboortedatum en –plaats om vastlegging mogelijk te maken.

 
 
 
Afmelden | Profiel wijzigen | Doorsturen