Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief.
Consumentennieuwsbrief april 2012
Home  Over AFM  Rechten  Risico  Aanpak  Producten 
 
Consumentennieuwsbrief
 
  Beste relatie,  
  Dit is de nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) speciaal voor consumenten.
 
  Onderwerpen in deze nieuwsbrief  
 
Kosten bij omzetten beleggingsverzekeringen
Let op bij beleggen in goud
Kifid jaarverslag: klachten bij Kifid over vermogensbeheer
Wat is een goed adviesgesprek?
Surftips: AFM jaarverslag en tips voor zzp'ers
Vraag van de maand: gestructureerde producten
 
 
  Kosten bij omzetten beleggingsverzekeringen  
 


De AFM vindt dat verzekeraars, adviseurs en tussenpersonen heel netjes moeten omgaan met klanten, die in het verleden een woekerpolis bij hen hebben afgesloten. Verzekeraars hebben de minister van Financiën zwart op wit beloofd zo min mogelijk drempels op te werpen voor hun klanten. Bijvoorbeeld door geen kosten in rekening te brengen voor het oversluiten van een lopende beleggingsverzekering en ook niet voor het hersteladvies dat daarbij hoort. Ook tussenpersonen, die provisie hebben ontvangen bij het afsluiten van de producten, zouden geen kosten in rekening moeten brengen.

De AFM zal verzekeraars en tussenpersonen er op aanspreken als zij zich niet houden aan de belofte om hun klanten kosteloos te helpen bij de afwikkeling van hun woekerpolis.

Vragen of klachten
Heeft u vragen of een klacht over de manier waarop verzekeraars of adviseurs omgaan met de kosten van advies of overstappen? Meld dit bij het Meldpunt Financiële Markten.

Contactformulier Meldpunt

Consumentenfolder: een financiële klacht?
Vragen over beleggingsverzekeringen


 

 
  Let op bij beleggen in goud  
 


Het beleggen in goud, zilver en andere edelmetalen heeft een grote vlucht genomen. Als edelmetaal na aankoop wordt opgeslagen door de verkoper of iemand anders dan de koper, is meestal sprake van een beleggingsobject. Deze aanbieders moeten een vergunning van de AFM hebben of vrijgesteld zijn van de vergunningplicht.

Doe vooraf goed onderzoek en kijk of de partij waarmee u in zee wilt gaan een vergunning nodig heeft of niet. Het niet hebben van een vergunning betekent dat een onderneming aan minder eisen hoeft te voldoen. Investeren in edelmetaal blijft een belegging waarbij rendement niet kan worden gegarandeerd. In economisch betere tijden kan bijvoorbeeld de goudkoers dalen.

Meer informatie over
Beleggen in edelmetalen

 
 
  Veel klachten bij Kifid over vermogensbeheer
 


Vermogensbeheerders moeten vaker vaststellen of een klant ook (grote) verliezen wil en kan aanvaarden. Dit stelt de financiële ombudsman de heer Monster in het jaarverslag van Kifid 2011. Als gevolg van de heersende recessie ziet hij opvallend veel klachten over vermogensbeheer. De ombudsman concludeert dat het afraden van klanten om te beleggen nu niet de gangbare praktijk is, omdat ‘de financieel dienstverlener daarmee zichzelf benadeelt’. Ook vindt de heer Monster het verdienmodel van vermogensbeheer achterhaald en ondoorzichtig voor de klant.

Meer informatie  
Analyse van het Kifid over de klachten van 2011


  Wat is een goed adviesgesprek?
 

Het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek is één van de belangrijkste (financiële) beslissingen in een leven. Het gaat om veel geld dat u investeert voor een lange periode.

Daarom is het belangrijk dat u goed advies krijgt voor uw eigen situatie. Maar wat is nu een goed adviesgesprek, welke zaken moeten er besproken worden? Op de website van de AFM staan een aantal belangrijke onderwerpen die u kunt bespreken met uw hypotheekadviseur.

Heeft u een adviesgesprek gehad? Wilt u weten of de adviseur alles heeft gedaan om u goed advies te kunnen geven? Vul dan de checklist hypotheekgesprek in.

Meer informatie
Checklist hypotheekgesprek
Meer informatie over hypotheken

  Surftips

AFM jaarverslag
Wat heeft de AFM in 2011 gedaan en wat heeft zij bereikt: lees erover in ons online jaarverslag
.

Checklist zzp'er en geldzaken
Bent u zelfstandig ondernemer? Kijk dan op 'Wijzer in geldzaken' deze checklist voor zzp’ers voor handige tips over verzekeringen, pensioenen en andere financiële zaken. 

  Vraag van de maand: Gestructureerde producten 
 


Wat zijn gestructureerde producten?

Er zijn financiële producten die zijn samengesteld uit een combinatie van meerdere beleggingen zoals obligaties, opties en aandelen. Dit worden gestructureerde producten genoemd. Er bestaan vele soorten gestructureerde producten. Een voorbeeld is een obligatie gecombineerd met een optie of een andere derivaat. De producten, en de risico’s, kunnen behoorlijk van elkaar verschillen.

De belangrijkste risico’s moeten vermeld staan in de brochure van een product. Lees voor de meest uitgebreide beschrijving van de risico’s het prospectus en de overige informatie van de aanbieder. Vergeet ook de informatie op de website niet.

Meer informatie over gestructureerde producten: Vragen over beleggen in gestructureerde producten

 
Waarschuwingen
Bekijk ze op afm.nl
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Gegevens wijzigen | Doorsturen