Een aantal banken verhoogt de renteopslag, die ze hypotheekbezitters in rekening brengen bij hypotheken met een variabele rente. Door deze hogere opslag van de variabele rente gaan de maandlasten van consumenten omhoog. Bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM zijn enkele tientallen meldingen, klachten en vragen van consumenten hierover binnengekomen. De AFM heeft die gedeeld met de betrokken banken en hen gevraagd om aan te geven hoe ze in dit geval met de belangen van hun klanten zijn omgegaan.
In veel gevallen bestaat de variabele hypotheekrente uit twee elementen: het basistarief en een opslag op dat basistarief. Het basistarief wijzigt meestal als de rente ‘in de markt’ wijzigt, maar daarnaast hebben banken vaak ook de mogelijkheid om de opslag op dit basistarief naar eigen inzicht te wijzigen. Banken zouden zeer terughoudend moeten zijn met het aanpassen van de opslag. De renterisico’s zijn vooraf onvoldoende helder. Consumenten gaan er over het algemeen vanuit dat de variabele rente alleen meebeweegt met het mandje van marktrentes.
Steeds meer partijen bieden consumenten de mogelijkheid in vreemde valuta (ook wel foreign exchange of forex genoemd) te beleggen. Daarbij wordt vaak een hoog positief rendement voorgespiegeld. De meeste beleggingsaanbiedingen op de valutamarkt zijn zeer risicovol. Kijk daarom goed waarop prognoses zijn gebaseerd, vraag naar negatieve scenario’s en risico’s als deze niet in de brochures of op de website staan. Vraag ook naar de hoogte van de kosten die met de inleg worden betaald.
In Nederland zijn partijen actief op dit gebied die op waarschuwingslijsten van de AFM staan. Het gaat in ieder geval om MyPrivateTrade.com, NordFX.com en YouTradeFX.com. Tegen deze partijen is eerder gewaarschuwd, door de AFM zelf of door buitenlandse toezichthouders. Ga niet in op aanbiedingen van deze partijen.
Op 23 mei heeft Prinses Máxima het eerste Geldloket in Amersfoort geopend.
Het Geldloket is een initiatief om mensen de weg te wijzen in ingewikkelde financiële zaken. Ze kunnen vragen stellen over geldzaken zoals samenwonen, bijstand, pensioen en scheiding. Het Geldloket geeft geen financieel advies. Bezoekers worden eventueel doorverwezen naar andere instanties, zoals de schuldhulpverlening of maatschappelijk werk. Het Geldloket draait een jaar op proef. Ook in Den Bosch is een loket geopend.
pensioenkijker.nl
Sinds 1 mei 2012 beheert Stichting Pensioenregister (www.mijnpensioenoverzicht.nl) deze site. Met actuele informatie over het Lenteakkoord en de gevolgen daarvan voor het pensioen.
jongeren.minfin.nl
Informatieve site van het ministerie van Financiën voor scholieren. Met onder meer uitleg over de Europese schuldencrisis
U koopt een participatie, aandeel of obligatie in een fonds. Met uw geld (en dat van andere beleggers) investeert het fonds in de bouw of in de aankoop van bijvoorbeeld kantoren, winkelcentra of woningen in Nederland of daarbuiten. De beheerder of directie van het fonds maakt in principe de keuze van het vastgoed waarin wordt belegd. U heeft daar meestal zelf geen invloed op. Het fonds kan geld verdienen aan de verhuur en uiteindelijke verkoop van het vastgoed. Het fonds keert de winst aan u uit. Op deze winst brengt het fonds wel eerst kosten in mindering.