Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
Nieuwsoverzicht AFM december 2012
Beste relatie,
Hierbij ontvangt u de maandelijkse nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de belangrijkste berichten van de afgelopen maand.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
Meer informatie over nieuwe regels rond provisieverbod
Interpretaties over informatieverstrekking gebundeld
Verantwoordelijkheid AFM bij toezicht op derivaten
Reactie AFM op speerpuntenbrief Eumedion
Openen van betaal- en/of spaarrekeningen voor klant meestal vergunningplichtig
AFM sluit zich aan bij conclusies Corporate Governance commissie
AFM en CFV sluiten convenant over kennisdeling en uitwisseling van informatie
Big 4-accountants hebben verhoogde aandacht voor controle woningcorporaties
AFM onderschrijft uitkomsten monitoringcommissies
Veel onduidelijkheid over betekenis AFM goedgekeurd prospectus
Lezingen van AFM-bestuurders
AFM legt verschillende boetes op
Internationale berichten
     

Meer informatie over nieuwe regels rond provisieverbod
Vanaf 1 januari 2013 gaan consumenten bij sommige financiële producten rechtstreeks betalen voor financieel advies dat zij vragen en de bemiddeling die zij krijgen voor deze producten. De kosten voor advies en bemiddeling moeten apart van de prijs van het producten rechtstreeks in rekening worden gebracht bij consumenten. De reden hiervoor is dat financieel advies en bemiddeling diensten zijn die los staan van het financiële product dat eventueel wordt afgesloten.

Meer informatie over nieuwe regels rond provisieverbod

Hoewel de strekking van dit provisieverbod al enige tijd bekend was, zijn vrijdag 28 december de definitieve teksten van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo) gepubliceerd in het staatsblad. In deze regelgeving  is onder andere het provisieverbod verder uitgewerkt. Ook zijn er andere wijzigingen doorgevoerd in dit besluit.

Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft

Verder publiceerden wij 21 december een bericht dat wij zien dat er in de markt directe aanbieders van financiële producten zijn die de kosten van advies en distributie bij afsluiten van een financieel product op structurele basis niet in rekening brengen bij de klant. Dit is na invoering van de nieuwe wettelijke regels op 1 januari 2013 niet toegestaan voor producten onder het provisieverbod.

Kwijtschelden kosten advies is ontduiking provisieverbod

Begin december heeft de AFM banken en verzekeraars per brief geïnformeerd over de belangrijke aspecten van het provisieverbod. De AFM gaat in deze brief onder andere in op het dienstverleningsdocument, productkortingen, de inning van advieskosten en gespreide betaling van advies- en distributiekosten.

AFM informeert banken en verzekeraars over directe beloning
 
Interpretaties over informatieverstrekking gebundeld
De AFM krijgt vaak vragen over de wettelijke normen voor het verstrekken van informatie door financiële marktpartijen. Dit geldt vooral voor de termen correct, duidelijk en niet-misleidend, zoals die in de Wet op het financieel toezicht (Wft) staan. Ook over relevante kenmerken, waarover consumenten volgens de wet voorafgaand aan of tijdens de looptijd informatie moeten krijgen, ontvangt de AFM geregeld vragen.

In de afgelopen jaren heeft de AFM deze normen geïnterpreteerd. Deze interpretaties zijn al in de praktijk toegepast, bijvoorbeeld in individuele dossiers of in projecten waar meerdere partijen bij betrokken waren. Door deze interpretaties te verzamelen en te bundelen in het document ‘Beleidsregel informatieverstrekking’, willen we de markt hier meer inzicht in geven en daarmee helpen te voldoen aan de regelgeving.

De AFM wil de interpretaties eerst graag breed in de markt consulteren. We nodigen u daarom uit om uw eventuele voorstel tot verbetering voor 15 februari 2013 te mailen.

Lees verder
 
Verantwoordelijkheid AFM bij toezicht op derivaten
Binnenkort treedt de nieuwe regelgeving voor derivaten, de European Market Infrastructure Regulation (EMIR), in werking. De AFM en de Nederlandsche Bank houden gezamenlijk toezicht op de naleving van de regels. Het toezicht op de naleving door banken ligt bij DNB, de AFM is de bevoegde toezichthouder voor de overige partijen (zoals partijen die een vergunning hebben van de AFM en niet-financiële partijen).

Lees verder  
Reactie AFM op speerpuntenbrief Eumedion
De AFM heeft haar reactie gegeven op de zogeheten speerpuntenbrief van de vereniging van institutionele beleggers Eumedion.

Een van de speerpunten van Eumedion is om de vermeende overvloed aan toelichtingen in de jaarrekening te verminderen, door de nadruk te leggen op de werkelijk belangrijke onderwerpen. Naar aanleiding van dit speerpunt hebben Eumedion en VNO-NCW aan de AFM gevraagd om haar positie in deze te duiden.

Reactie van de AFM aan Eumedion/VNO-NCW
(PDF)
Openen van betaal- en/of spaarrekeningen voor klant meestal vergunningplichtig
De AFM krijgt regelmatig de vraag of een vergunning nodig is als u een betaal- en/of spaarrekening opent op naam van uw klant. Deze vragen komen bijvoorbeeld van inkomensbeheerders, schuldsaneerders, bewindvoerders, curatoren, stamrechtspecialisten en zorginstellingen. De AFM wil aan hen graag duidelijkheid bieden over de regels.

Lees verder
 
AFM sluit zich aan bij conclusies Corporate Governance commissie
De AFM onderschrijft de belangrijkste uitkomsten van de Monitoring Commissie Corporate Governance. Net als de Monitoring Commissie onderkent de AFM dat het er nog verbetering te vinden is in de naleving van de corporate governance code. We zijn dan ook verheugd dat de Minister van Economische Zaken een verlenging van de werkzaamheden van de Commissie nodig acht. Voor een goede uitvoering van de naleving van de goed bestuurprincipes en bepalingen, speelt de Commissie een cruciale rol, naast de eigen verantwoordelijkheid die er voor ondernemingen ligt.

Lees verder
 
AFM en CFV sluiten convenant over kennisdeling en uitwisseling van informatie
De AFM en het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) hebben op 11 december 2012 een convenant gesloten over kennisdeling en informatie-uitwisseling. Aanleiding voor dit convenant zijn de vragen die leven over de kwaliteit van de accountantscontrole van woningcorporaties. Dit is mede naar aanleiding van de problemen bij de Stichting Vestia Groep (Vestia) en de problemen met de derivatenportefeuilles van woningcorporaties.

Lees verder
 
Big 4-accountants hebben verhoogde aandacht voor controle woningcorporaties
De grootste vier accountantsorganisaties hebben verhoogde aandacht voor de kwaliteit van de jaarrekeningcontrole bij woningcorporaties. Twee van de vier grootste kantoren hebben al bij hun controle over boekjaar 2010 - en dus eerder dan de maatschappelijke onrust over Vestia - maatregelen genomen om de kwaliteit van de controles te verbeteren en te bewaken.

Van de andere twee heeft er één extra maatregelen genomen, maar pas relatief laat, nadat er veel aandacht is ontstaan voor woningcorporaties. Bij één van de accountantsorganisaties zijn kwaliteitsmaatregelen ingezet, maar verricht de AFM nog nader onderzoek naar de kwaliteit van de interne dossieronderzoeken.

Lees verder
 
AFM onderschrijft uitkomsten monitoringcommissies
De AFM onderschrijft de belangrijkste uitkomsten van de Monitoring Commissie Code Banken en de Monitoring Commissie Governance Principes Verzekeraars. Net als de monitoringcommissies onderkent de AFM dat het vertrouwen nog niet terug is.

Lees verder
Veel onduidelijkheid over betekenis AFM goedgekeurd prospectus
Onder beleggers bestaan veel onduidelijkheden over het goedgekeurde prospectus. Er zijn beleggers die zich veilig wanen als het prospectus door de AFM is goedgekeurd. Zij vertrouwen er dan op dat de belegging zelf per definitie een goede investering is, of dat de aanbieder betrouwbaar is. Dat blijkt uit de Consumentenmonitor van de AFM (najaar 2012).

Lees verder
 
Lezingen van AFM-bestuurders
Bestuurslid Theodor Kockelkoren heeft op 13 december een speech gehouden tijdens de uitreiking van Financieel Product van 2012 door de Telegraaf. De titel van de speech luidt ‘Nieuw! Provisieverbod en producten toezicht!’

Lees de volledige speech van Theodor Kockelkoren (PDF)


Harman Korte, bestuurslid bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft op donderdag 29 november een speech gehouden tijdens het jubileumcongres van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). De titel van de speech luidt ‘Overzicht, inzicht, actie’.

Lees de volledige speech van Harman Korte (PDF)
 
AFM legt verschillende boetes op
Op 5 augustus 2010 is een bestuurlijke boete van €6.000 aan AFAB Holding N.V. (AFAB) opgelegd, omdat de vakbekwame dienstverlening door de medewerkers van AFAB Geldservice B.V. (AFAB Geldservice) onvoldoende was geborgd bij het afsluiten van consumptief en hypothecair krediet. De boete is door de rechtbank Rotterdam bij uitspraak van 1 november 2012 verlaagd tot €5.400.

Verder is op 10 december 2012 een bestuurlijke boete opgelegd aan de heer M.A. Mol voor het doorspelen van voorwetenschap met betrekking tot een aanstaande emissie van aandelen door een beursgenoteerd bedrijf.

Op 29 november 2012 is een bestuurlijke boete van €30.000 opgelegd aan mevrouw S. Raghoe. Zij was als medepleger van het feitelijk leidinggeven, verantwoordelijk voor verboden colportage door Clever Life B.V. Dit bedrijf bezocht consumenten thuis om een krediet af te sluiten. Dat mag niet als de consument daar niet zelf het initiatief toe heeft genomen. Het is de eerste keer dat de AFM een persoon beboet als medepleger.
 
Internationale berichten
Zowel ESMA (European Securities and Markets Authority) als IOSCO (International Organization of Securities Commissions) consulteert de markt over kredietbeoordelaars (CRAs).

Naar de consultaties

Op 18 december 2012 heeft het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR) voor het eerst een internationaal overzicht gepubliceerd van bevindingen uit het toezicht op accountantsorganisaties.

Naar het bericht van IFIAR

De Europese Commissie heeft op 19 december 2012 een aantal open normen ingevuld (de zogenoemde Level II-verordening) van de richtlijn voor alternatieve beleggingsinstellingen (AIFM-richtlijn), die op 11 november 2010 is aangenomen.


Meer informatie over de AIFM-richtlijn
 
 
Archief nieuwsberichten

Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM

Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Profiel wijzigen | Doorsturen