Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief.
Consumentennieuwsbrief 31 januari 2013
Home  Over AFM  Rechten  Risico  Tools  Producten 
 
Consumentennieuwsbrief
 
  Beste relatie,  
  Dit is de nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) speciaal voor consumenten.
 
  Onderwerpen in deze nieuwsbrief  
 
Een hoge rente, een groot risico
Checklist beleggen in vastgoed
Korten op pensioenen raakt niet alleen gepensioneerden
Surftips: alles over betalen & bufferberekenaar Nibud
Vraag van de maand: een service abonnement afsluiten?
 
 
  Een hoge rente, een groot risico  
 

In de afgelopen jaren heeft de AFM aanbiedingen van obligaties voorbij zien komen waarbij een hoge rente werd beloofd. Bijna altijd wordt het opgehaalde geld, samen met een bankfinanciering (hypotheek), gebruikt om bepaalde zaken te kopen, zoals een kantoor- of winkelpand.

De AFM waarschuwt voor de mogelijke risico’s van deze obligaties. Hoge rente gaat vrijwel altijd gepaard met hoge risico’s. U loopt het risico dat de beloofde hoge rente niet wordt uitgekeerd of dat u zelfs uw inleg verliest.

Lees verder:

Een hoge rente, een groot risico
 

 
  Checklist beleggen in vastgoed  
 



Op de website van de AFM staat de ‘Checklist beleggen in vastgoed’. In deze checklist worden verschillende vragen gesteld die je kunnen helpen om de risico’s van het beleggen in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zo veel mogelijk te begrijpen. De checklist is ook geschikt om je bestaande belegging tegen het licht te houden.

Per onderwerp worden er verschillende vragen gesteld. Bijvoorbeeld over de aanbieder, een prospectus en het rendement.

Dit zijn slechts enkele onderwerpen die aan bod komen.

Lees verder:
Checklist: beleggen in vastgoed

AFM-goedkeuring van een prospectus

 
  Korten op pensioenen raakt niet alleen gepensioneerden
 



De Nederlandsche Bank meldde half januari dat ongeveer 70 pensioenfondsen mogelijk gaan korten op pensioenen per 1 april 2013. De pensioenen van ruim vijf miljoen Nederlanders worden hierdoor geraakt; 1,1 miljoen gepensioneerden, maar ook 4,5 miljoen werknemers die nog niet met pensioen zijn. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat een op de vijf Nederlanders weet dat alle deelnemers geraakt worden door een korting, niet alleen gepensioneerden.

Op 19 februari 2013 publiceert de Pensioenfederatie, als vertegenwoordiger van de pensioenfondsen, de namen en de maatregelen van alle fondsen die de pensioenen gaan verlagen, zowel in 2013 als eventueel daarna. De 2 miljoen actieve deelnemers van deze fondsen krijgen voor 1 maart 2013 bericht over de korting op hun pensioen per 1 april 2013. De AFM houdt toezicht op deze kortingsbrief.

Lees hier het hele bericht:
Korten op pensioenen raakt alle deelnemers, niet alleen gepensioneerden


  Surftips: betalingsverkeer & bufferberekenaar

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de kosten van pinnen, acceptgiro’s en bankrekeningen of over hoe het betalingsverkeer werkt? Kijkt u dan op: allesoverbetalen.nl


Heeft u voldoende spaargeld om onverwachte, grotere uitgaven direct te kunnen betalen? Met de Bufferberekenaar van het NIBUD weet u binnen vijf minuten welk bedrag u het beste kunt reserveren voor onverwachte situaties. Spaar ik genoeg?
  Vraag van de maand: service abonnement



Ik heb een brief ontvangen van mijn financieel adviseur om een nazorg- of serviceabonnement af te sluiten. Wat betekent dit?

 
Vanaf 2013 betalen consumenten direct voor de dienstverlening bij financieel advies. Zo weet u welke diensten u kunt verwachten voor wat u betaalt. Sommige adviseurs kiezen ervoor om nazorgdiensten via een serviceabonnement in rekening te brengen.

Vraag na welke diensten u in dit geval krijgt, en tegen welke prijs. Wat valt er wel onder het abonnement en wat niet? Is er een verschil voor een bestaand product? De adviseur moet dit duidelijk uitleggen. Vraag goed door om misverstanden in de toekomst te voorkomen.

Lees hier de veelgestelde vragen:
Over nazorg- serviceabonnementen

 
Waarschuwingen
Bekijk ze op afm.nl
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden | Gegevens wijzigen | Doorsturen