Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Speciale nieuwsbrief over het nieuwe dienstverleningsdocument
Beste relatie,
Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Vanaf 1 juli 2013 is de nieuwe regelgeving rondom het dienstverleningsdocument (DVD) van kracht. Dit betekent dat er voor u als financiële dienstverlener veel verandert. Vanaf 1 juli verstrekt u een standaard DVD aan uw klanten voor producten die per 1 januari 2013 onder het provisieverbod vallen. Vanaf deze datum is het DVD niet langer vormvrij, maar heeft het een vaste indeling. Een nieuw standaard DVD kunt u zelf aanmaken met behulp van de ‘DVD-generator’. Deze DVD-generator kunt u straks vinden in het Digitaal loket op de website van de AFM. Met de DVD-generator kunt u een DVD maken dat voldoet aan de wettelijke vereisten. Meer informatie over het DVD vindt u op de themapagina DVD.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Voor wie geldt het nieuwe DVD?
  Wijzigingen in het DVD naar aanleiding van de consultatie
  DVD-generator vanaf 1 juni beschikbaar
  Controleer of u kunt inloggen in het Digitaal loket
 
Vanaf 1 juni 2013
 
Tot slot
Voor wie geldt het nieuwe DVD?
Vanaf 1 juli 2013 moeten financiële ondernemingen, voorafgaand aan het verlenen van een financiële dienst, een DVD aan de consument of cliënt verstrekken. Het DVD moet worden verstrekt bij producten die sinds 1 januari 2013 onder het provisieverbod vallen. Eenvoudige schadeverzekeringen vallen hier bijvoorbeeld niet onder, hiervoor hoeft dan ook geen DVD verstrekt te worden.

Het DVD is bedoeld om klanten in staat te stellen financiële ondernemingen met elkaar te kunnen vergelijken voordat de klant een keuze maakt bij wie hij advies wil afnemen. Daarom moet er, voorafgaand aan dat advies, een DVD verstrekt worden.

Financiële ondernemingen (aanbieders, adviseurs, bemiddelaars en (onder)gevolmachtigde agenten) die rechtstreeks klantcontact hebben, moeten een DVD verstrekken (Artikel 86f Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen en artikel 4:18 Wet op het financieel toezicht (Wft)). Als u geen rechtstreeks klantcontact heeft, of u heeft pas klantcontact nadat de consument het product al heeft afgesloten, hoeft u geen DVD te verstrekken.

In alle andere gevallen moet u wel een DVD verstrekken. Er zijn geen uitzonderingen. De AFM kan geen ontheffing verlenen van de verplichting om een DVD te verstrekken (artikel 4:25b Wft).

Wijzigingen in het DVD naar aanleiding van de consultatie
In januari heeft de AFM advies ingewonnen bij marktpartijen over het ontwerp van het nieuwe DVD. In dit ontwerp werden voorstellen gedaan over hoe het DVD eruit komt te zien. De AFM heeft meer dan 60 reacties gehad op de voorstellen. We willen deze partijen bedanken voor hun inbreng.

We hebben de opmerkingen en suggesties uit de markt verwerkt in het DVD. Dat heeft geleid tot 10 wijzigingen in het nieuwe DVD. In een sessie met marktbrede vertegenwoordiging heeft de AFM haar voorstellen tot wijziging en de daarbij behorende overwegingen getoetst.

Alle 10 wijzigingen kunt u vinden in het document Terugkoppeling consultatie DVD (PDF) op de website van de AFM.

Veel ondernemingen hebben gepleit voor meer mogelijkheden om hun eigen dienstverleningsconcept en daarbij behorende kosten toe te lichten. Om dat te bereiken zijn 2 van de 10 wijzigingen in het DVD doorgevoerd die hieronder vermeld staan:

  • Toevoegen van open tekstvelden;
    Dit betekent dat er op bepaalde plaatsen in het DVD ruimte wordt geboden om tekst op te nemen die u zelf kunt schrijven. Hier kunt u dan ook nu al over nadenken, zie voor meer uitleg hierover de terugkoppeling van de consultatie over het DVD.
  • Meer dan één kostentarief mogelijk;
    Het DVD biedt nu de mogelijkheid om verschillende kostentarieven te op te nemen in het DVD voor verschillende groepen klanten. Dit mogen er maximaal 4 zijn. Hier kunt u bijvoorbeeld een opnemen dat uw kostentarief voor een consument of ondernemer verschillend is, zie voor meer uitleg hierover de terugkoppeling van de consultatie over het DVD.
DVD-generator vanaf 1 juni beschikbaar    
De veranderingen uit de consultatieperiode vergroten de gebruiksvriendelijkheid van de DVD-generator en zijn daarom belangrijke verbeteringen voor u als financiële dienstverlener. Door het verwerken van de verbeteringen in de DVD-generator, is de DVD-generator later toegankelijk dan oorspronkelijk gepland. De beschikbaarheid van de DVD-generator staat nu gepland op 1 juni 2013.
Controleer of u kunt inloggen in het Digitaal loket
De DVD-generator is vanaf 1 juni 2013 beschikbaar. Voor toegang tot de DVD-generator moet u inloggen in het Digitaal loket op de website van de AFM, met het zogenoemde AFM ID. Een AFM ID bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord, oftewel de inloggegevens. De inloggegevens van het AFM ID zijn niet hetzelfde als inloggen voor het doorgeven van de heffingsmaatstaf of het Self-Assesment. Het is daarom belangrijk dat u vóór 1 juni controleert of u beschikt over uw AFM ID en of u daadwerkelijk kunt inloggen in het Digitaal loket van de AFM.

Ter ondersteuning verstuurt de AFM in april alle financiële ondernemingen die een standaard DVD kunnen aanmaken een e-mail of brief waarin staat welke gegevens bij de AFM bekend zijn. Als u al over inloggegevens beschikt, wordt uw gebruikersnaam vermeld. Ook wordt vermeld welk e-mailadres bij ons bekend is. Deze is van belang voor het geval u ooit uw wachtwoord kwijt bent en via de website een nieuwe aanvraagt. Met behulp van deze gegevens en de instructies in het bericht kunt u er voor zorgen dat u kunt inloggen en direct aan de slag kunt vanaf 1 juni wanneer de DVD-generator beschikbaar is.
Vanaf 1 juni 2013
Eind mei stuurt de AFM alle financiële ondernemingen een uitnodiging om vanaf 1 juni de vragen in de DVD-generator in te vullen. Door het invullen van de vragen in de DVD-generator kunt u een DVD maken dat voldoet aan de wettelijke vereisten. Om u een goede service en bereikbaarheid te bieden bij vragen over het DVD, verzoeken wij u in de uitnodiging om in de eerste 2 weken of laatste 2 weken van juni de DVD-generator in te vullen. De AFM is zich ervan bewust dat de uitnodiging in de zomerperiode wordt verzonden, daarom is informatie over een goede voorbereiding belangrijk. Op dit moment kunt u al nadenken over de open tekstvelden van het DVD, de kostentarieven en uw AFM ID controleren.  

Vervolgens sturen wij medio mei opnieuw een speciale nieuwsbrief over het DVD voorafgaand aan de uitnodiging om de DVD-generator in te vullen. Hierin wordt opgenomen welke gegevens u verder nodig heeft om de vragen te kunnen beantwoorden in de DVD-generator. Ook kunt u voorbeelden bekijken van de standaard DVD’s. Uiteraard staan op onze website dan ook de veelgestelde vragen, die we vanaf 1 juni dagelijks actualiseren.

Alle regels met betrekking tot standaardisering van het DVD worden opgenomen in de Nadere Regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen (NRgfo). Deze regels gelden vanaf 1 juli 2013.

Tot slot
De AFM zal de nieuwe regels in de NRgfo ter consultatie voorleggen. Naar verwachting vindt deze consultatie half mei plaats. De consultatie staat dan op de website, daarbij wordt vermeld naar welk e-mailadres u uw reactie kunt sturen. Het doel van deze consultatie is om na te gaan of de regels volledig en duidelijk zijn.
Reacties op de nieuwsbrief
Contact met de AFM
Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen of ziet u knelpunten, dan horen wij dat graag van u. Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Speciale nieuwsbrief over het DVD.

U kunt het Ondernemersloket van de AFM ook bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0900-6800 680 (€0,05 per minuut).
Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk onze openstaande vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen