Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Speciale nieuwsbrief om u voor te bereiden op het nieuwe DVD
Beste relatie,
Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Vanaf 1 juli 2013 is het Dienstverleningsdocument (DVD) niet langer vormvrij, maar heeft een vaste indeling. Daarom stelt de AFM een software applicatie (DVD-generator) beschikbaar via de website waarmee u een DVD kan maken dat voldoet aan de wettelijke DVD-vereisten. De DVD-generator is vanaf 1 juni 2013 beschikbaar. In de DVD-generator worden vragen gesteld, de antwoorden die u geeft worden vervolgens vertaald naar het nieuwe DVD. Eind mei nodigt de AFM alle financiële ondernemingen uit om een DVD aan te maken via de DVD-generator.

Zoals aangekondigd in de vorige nieuwsbrief over het DVD, geven we in deze nieuwsbrief een kort overzicht van de gegevens die u nodig heeft voor het maken van een nieuw DVD. U kunt zich hiermee alvast voorbeiden. Daarnaast kunt u via de website vier voorbeeld DVD’s (één per dienstverleningsvraag) bekijken.

De nieuwe regels over de standaardisering van het DVD, worden sinds 10 mei 2013 geconsulteerd op de website van de AFM. Het doel van deze consultatie is om na te gaan of de regels volledig en duidelijk zijn. De consultatie sluit op 7 juni 2013, tot die tijd kunt u een reactie sturen naar dienstverleningsdocument@afm.nl.

Op de themapagina DVD kunt u meer informatie vinden over het DVD. U vindt daar onder meer de verschillende consultaties en reacties van de AFM en de veelgestelde vragen over het DVD.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
Welke gegevens heeft u nodig om een DVD te genereren?

  Controleer uw contactgegevens in Mijn loket
  Bedenk voor welke productsoorten u activiteiten verricht
  Maak een inschatting in hoeveel procent van de gevallen u een productsoort adviseert
  Bepaal of en welke belangen u heeft die van invloed kunnen zijn op uw adviezen
  Bereken uw kosten en specificeer eventueel uw doelgroepen
  Denk na over welke nazorgactiviteiten u wilt vermelden op het DVD
  Bedenk alvast wat u wilt invullen in de open tekstvelden

Herinnering: Controleer of u kunt inloggen in het Digitaal loket
Welke gegevens heeft u nodig om een DVD te genereren?
Controleer uw contactgegevens in Mijn loket

In de DVD-generator kunt u zelf de volgende gegevens opgeven: adres, telefoonnummer, e-mailadres en handelsnamen. Deze gegevens worden in het DVD getoond. Daarnaast wordt de statutaire naam van uw onderneming getoond. Deze naam kunt u niet in de DVD-generator aanpassen. De naam wordt automatisch ingeladen. Als er voor uw onderneming meerdere handelsnamen bij de AFM bekend zijn, kunt u er ook voor kiezen om per handelsnaam een DVD aan te maken.

Omdat u alleen de (handels)namen die bij de AFM geregistreerd zijn kunt gebruiken in het nieuwe DVD is het belangrijk dat u dit binnenkort controleert. U kunt uw relatiegegevens beheren via Mijn loket. Hier moet u handelsnamen opgeven of wijzigingen doorgeven voordat u hiervoor een nieuw DVD kunt maken.

Bedenk voor welke productsoorten u activiteiten verricht
De meeste consumenten zijn in de oriëntatiefase (waarin het DVD verstrekt wordt) nog niet in staat om de behoefte aan advies te vertalen naar een concrete productoplossing. Daarom zijn er vier verschillende dienstverleningsvragen geïntroduceerd waarmee een consument bij een financiële onderneming kan aankloppen; de hypotheekvraag, vermogen opbouwen, werkgeverspensioen en risico’s afdekken. Per dienstverleningsvraag kunt u één DVD maken.

In de DVD-generator wordt een lijst van productsoorten getoond die voor een dienstverleningsvraag relevant zijn. In de DVD-generator geeft u voor elke productsoort aan of u deze productsoort aanbiedt, adviseert en/of bemiddelt of helemaal geen activiteiten verricht. Daarnaast moet u ook per productsoort waarvoor u activiteiten verricht, aangeven of:
  • U uitsluitend adviseert en/of bemiddelt in producten van andere aanbieders (deze optie geldt voor de meeste adviseurs en bemiddelaars wanneer u geen eigen producten aanbiedt).
  • U adviseert en/of bemiddelt in zowel uw eigen (label) producten als producten van andere aanbieders.
  • U adviseert en/of bemiddelt in uitsluitend eigen (label) producten.
Maak een inschatting in hoeveel procent van de gevallen u een productsoort adviseert
Voor elke productsoort waarover u adviseert (bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek), dient u het gemiddeld aantal producten in te schatten dat u doorgaans meeneemt in een productvergelijking. Deze inschatting kunt u bijvoorbeeld baseren op de adviezen die u in het verleden heeft gegeven.

Op basis van de door u ingevoerde gegevens wordt door de DVD-generator berekend of er sprake is van een vergelijking van een ‘groot aantal producten’, een vergelijking van een ‘beperkt aantal producten’ of dat er sprake is van ‘geen vergelijking’. Voor deze berekening dient u ook in te schatten hoe vaak u een bepaalde productsoort adviseert. Als u deze gegevens tijdig opzoekt en een inschatting maakt dan helpt het u straks met het invullen van de DVD-generator.
Bepaal of en welke belangen u heeft die van invloed kunnen zijn op uw adviezen
Mogelijk bestaan er (financiële) relaties tussen u en andere financiële ondernemingen die invloed kunnen hebben op welke producten u een consument adviseert. U moet de consumenten hierover informeren in het DVD. In de DVD-generator worden drie vragen gesteld over belangen:
  • Heeft een aanbieder of een moedermaatschappij van een aanbieder een gekwalificeerde deelneming in uw onderneming?
U hoeft bij het beantwoorden van deze vragen niet te specificeren hoeveel deelnemingen/verplichtingen er zijn en welke aanbieders het betreft. U dient enkel per vraag aan te geven of er sprake is van één deelneming/verplichting of meerdere. Ook deze vragen kunt u alvast beantwoorden om later gemakkelijk de DVD-generator in te vullen.
Bereken uw kosten en specificeer eventueel uw doelgroepen
In de DVD-generator dient u de kosten op te geven die u in rekening brengt bij de klant, oftewel de prijs voor uw dienstverlening. Afhankelijk van de dienst die u verricht kunt u de volgende kosten onderscheiden in het DVD; advieskosten, bemiddelingskosten (indien u bemiddelaar bent) of distributiekosten (indien u aanbieder bent) en de kosten voor de combinatie van diensten (advieskosten en bemiddelingkosten of distributiekosten).

U dient minimaal de gemiddelde kosten die u in rekening brengt voor uw dienstverlening op te geven. Dit zijn de gemiddelde kosten voor al uw klanten binnen de desbetreffende dienstverleningsvraag. Indien gewenst kunt u naast de gemiddelde kosten maximaal drie doelgroepen specificeren waarvoor u de kosten apart wilt weergeven (bijvoorbeeld ‘Starters’ of ‘Ondernemers’). Voor meer informatie over het specificeren van doelgroepen in de kostenparagraaf van het DVD kunt u paragraaf 1.3 lezen in de Terugkoppeling consultatie.
Denk na over welke nazorgactiviteiten u wilt vermelden op het DVD
In de DVD-generator wordt gevraagd of u (naast de wettelijke nazorgverplichtingen) nog diensten verricht voor de klant na het moment van adviseren/bemiddelen van het product. Indien u dergelijke diensten verricht, heeft u de keuze om deze uiteen te zetten. Uit de volgende drie diensten kunt u er één of meerdere selecteren:
  • Regelmatig controleren of het product nog steeds past bij uw persoonlijke (financiële) situatie en wensen.
  • Regelmatig vergelijken of er ergens anders nieuwe of vernieuwde producten zijn die mogelijk beter bij uw persoonlijke (financiële) situatie passen.
  • Uw belangen behartigen bij contact tussen u en de aanbieder.
Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om zelf een dienst toe te voegen. Meer informatie over nazorgactiviteiten in het DVD kunt u vinden in Hoofdstuk 2 van de Terugkoppeling consultatie.
Bedenk alvast of u de open tekstvelden wilt gebruiken en wat u daar wilt invullen
Naast de verschillende vaste onderdelen in het DVD kunt u op verschillende plaatsen een toelichting of aanvulling geven van maximaal 400 leestekens door middel van een open tekstveld. In de voorbeeld DVD’s is aangegeven op welke plaatsen u een open tekstveld kunt opnemen. De informatie die u hier invult moet een aanvullend karakter hebben en daarmee relevant zijn voor het betreffende onderdeel in het DVD. De open tekstvelden geven u de mogelijkheid om informatie over uw dienstverlening, waarvan u belangrijk vindt dat uw klant daarvan op de hoogte is, mee te nemen. Let wel, de informatie die u hier opneemt mag geen afbreuk doen aan, of strijdig zijn met de verplichte informatie.
Herinnering: controleer of u kunt inloggen in het Digitaal loket!
Voor toegang tot de DVD-generator moet u inloggen in het Digitaal loket op de website van de AFM met het AFM ID, zie hiervoor ook de vorige nieuwsbrief over het DVD. Ter ondersteuning heeft de AFM tussen 19 april en 6 mei 2013, alle financiële ondernemingen die een standaard DVD kunnen aanmaken een e-mail of brief gestuurd met inloggegevens.

Als u nog niet heeft geprobeerd om in te loggen, verzoeken we u nogmaals om dit zo snel mogelijk te doen. Zo kunt u zich in juni concentreren op het aanmaken van het DVD en kunnen we problemen met het AFM ID eerder oplossen. U gaat als volgt te werk; Ga naar www.digitaal.loket.afm.nl en log in via ‘inloggen AFM ID’ (rechtsboven aan de pagina). Zodra u bent ingelogd, ziet u rechtsboven ‘Ingelogd als’ en de naam van uw onderneming. Hier kunt u ook een introductiefilmpje bekijken over het DVD.

Wanneer u geen brief of e-mail heeft ontvangen kunt proberen in te loggen in het Digitaal loket met de gegevens die bij u bekend zijn. Als u niet kunt inloggen, kunt u een geheel nieuw AFM ID aanvragen.

Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0900-6800 680 (€0,05 per minuut). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen