Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief financiële dienstverleners
29-08-2013
Beste relatie,
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen rond (het toezicht op) financiële dienstverleners onder de Wet op het financieel toezicht (Wft). Meer informatie over de Wft vindt u op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder het gedeelte voor adviseurs & bemiddelaars. Deze informatie is rechtstreeks te benaderen via www.afm.nl/fd.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
Aandachtspunten
 
Tips bij invullen Self Assessment

  Kleine wijzigingen in dienstverleningsdocument

Vraag van de maand
  Bank X heeft de samenwerking met mij opgezegd, mag dit zomaar?

Korte nieuwsberichten
  Markt geeft AFM input over voorbereiding vakbekwaamheidseisen
Aandachtspunten
De AFM wijst u op ontwikkelingen in de markt met betrekking tot specifieke onderwerpen. Hierbij benoemt de AFM aandachtspunten die van belang kunnen zijn voor uw bedrijfsvoering en het adviseren en bemiddelen in financiële producten in het algemeen.
Tips bij invullen Self Assessment
Vanaf september staat op de themapagina www.afm.nl/safd2013 een link waarmee u met uw wachtwoord kunt inloggen om de vragenlijst in te vullen. Hieronder leest u enkele tips die het invullen van de vragenlijst voor u makkelijker kunnen maken.

Tips

  • Documenten 2012 beschikbaar
    In de toelichting in de vragenlijst kunt u de ingevulde vragenlijst van 2012 en het bijbehorende terugkoppelingsdocument downloaden onder Uw documenten van vorig jaar. Dit kan u mogelijk helpen bij het invullen van de vragenlijst voor 2013.
  • Opslaan en sluiten
    U hoeft het Self Assessment niet in één keer in te vullen. Wanneer u klikt op Opslaan en sluiten worden de gegevens die u tot dan toe heeft ingevuld opgeslagen. Als u opnieuw inlogt, gaat u weer verder met waar u gebleven was. Als onverwachts de website wordt afgesloten zonder dat u uw gegevens heeft opgeslagen, raden we u aan om (minimaal) 20 minuten te wachten voordat u opnieuw inlogt. Uw gegevens zijn dan bewaard – met uitzondering van de vraag waar u mee bezig was.
  • Veelgestelde vragen op de website
    Op de website van de AFM (www.afm.nl/safd2013) staat de meest recente PDF-versie van de veelgestelde vragen. We raden u aan eerst dit document te raadplegen, voordat u contact opneemt met het Ondernemersloket.

Self Assessment 2012 door vrijwel alle financiële dienstverleners op tijd ingevuld!
Vorig jaar heeft 99,8% van de financiële dienstverleners het Self Assessment ingevuld, waarvan 96% op tijd. 85% van de financiële dienstverleners had maximaal 5 uur nodig om het Self Assessment in te vullen. Wij verwachten dat u dit jaar ongeveer evenveel tijd kwijt bent aan het invullen.

Kleine wijzigingen in Dienstverleningsdocument
In de DVD-Generator is onlangs een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd, die van invloed zijn op de vormgeving van het dienstverleningsdocument (DVD). Dit is gebeurd naar aanleiding van opmerkingen van een aantal marktpartijen na de introductie van het DVD.

De wijzigingen variëren van een spatie te veel tot aan de titel in het Pensioen-DVD, die eerst ‘Pensioenvraag’ was en nu ‘Pensioenvraag werkgever’ is. Ook is bijvoorbeeld de term Nazorgactiviteiten nu vetgedrukt.

Deze aanpassingen kunnen kleine verschillen tussen DVD’s tot gevolg hebben. Omdat het om minimale en niet inhoudelijke verschillen gaat, is het niet nodig dat u een nieuw DVD aanmaakt. De Nadere Regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen (NRgfo) is ongewijzigd gebleven.

Als u de aanpassingen wel in uw DVD wilt doorvoeren, hoeft slechts het bestaande concept opnieuw definitief te maken in de generator. De wijzigingen worden dan automatisch meegenomen in het nieuwe definitieve DVD. U hoeft dan ook geen aanpassingen te doen in de gegevens die u invult.

Wij willen u in dat kader nog wijzen op het onderscheid tussen de spaarhypotheek bij de hypotheekvraag en de spaarverzekeringen bij vermogensopbouw. Hier worden twee verschillende producten mee bedoeld. Voor de spaarverzekering, niet gekoppeld aan een hypotheek, moet een afzonderlijk DVD worden gegenereerd (vermogen opbouwen). Een aangepaste omschrijving van beide producten vindt u op pagina 19 en 20 van de Handleiding DVD-generator, gebruikt u daarom altijd de laatste versie op de themapagina.


 
Meer informatie over het dienstverleningsdocument
  Naar de DVD-generator in het Digitaal loket
Vraag van de maand
Het Ondernemersloket van de AFM beantwoordt vragen van onder andere financiële dienstverleners. Elke maand selecteert het Ondernemersloket een veelgestelde vraag om in de nieuwsbrief nader onder de aandacht te brengen.
Bank X heeft de samenwerking met mij opgezegd, mag dit zomaar?
Ik vermoed dat dit te maken heeft met het aantal producten dat ik nog via deze aanbieder sluit.

De AFM heeft een standpunt ingenomen over deze kwestie tijdens een linkedIn discussie. Omdat het Ondernemersloket hierover vaak vragen ontvangt, vindt u hieronder het antwoord en een toelichting.

Ja, de bank bepaalt zelf met wie zij samenwerkt en welke eisen zij stelt aan deze samenwerking, maar dit mag vervolgens niet leiden tot omzeteisen in de samenwerkingsovereenkomst.

Door het provisieverbod komt er verandering in de bestaande marktstructuur en marktwerking. Veranderingen hebben tijd nodig en marktpartijen zijn hierin nog zoekende. Zowel in de oude als in de nieuwe wereld zijn aanbieders en bemiddelaars binnen de grenzen van de Wft vrij om met elkaar zaken te doen. Dit betekent dat er geen verplichting is voor aanbieders om met alle bemiddelaars zaken te doen.

De AFM kan zich voorstellen dat sommige producten en/of processen zo ingewikkeld zijn dat aanbieders daarvoor enkel met bovenwettelijk vakbekwame adviseurs willen werken en/of een minimale ervaring met het product of proces willen garanderen. Dit mag vervolgens niet leiden tot omzeteisen in de samenwerkingsovereenkomst. Dit sluit namelijk niet aan bij een belangrijk doel van het provisieverbod, het voorkomen van sturing in de adviezen van financiële dienstverleners.

Eventuele kwaliteitseisen vanuit de aanbieder moeten er in de eerste plaats op zijn gericht om misstanden te voorkomen. Naar de mening van AFM is het echter niet in de geest van het zuivere marktmodel dat aanbieders verplichtingen opleggen aan financiële dienstverleners die hun vrijheid om in het belang van de klant te handelen onnodig inperken of die tot een onredelijke lastenverzwaring (in tijd of geld) leiden.


 
Klik hier voor AFM Marktdiscussies op LinkedIn
Korte nieuwsberichten
Hier vindt u een selectie van persberichten en mededelingen van de AFM die voor u van belang kunnen zijn.

Naar het meest recente nieuws 
Markt geeft AFM input over voorbereiding vakbekwaamheidseisen
De regelgeving rondom vakbekwaamheid wijzigt op 1 januari 2014. Dit heeft flinke impact op financiële ondernemingen. De AFM wil de markt zo goed mogelijk helpen bij de voorbereiding op deze nieuwe regelgeving. Daarom heeft de AFM met verschillende marktpartijen gesproken om te horen wat er leeft in de markt. Deze input gebruiken we in onze voorlichting over de vakbekwaamheidseisen.

 
Naar het volledige nieuwsbericht op de website
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen