Nieuwsbrief Financiële dienstverleners 
2 oktober 2013 
Beste relatie,
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen rond (het toezicht op) financiële dienstverleners onder de Wet op het financieel toezicht (Wft). Meer informatie over de Wft vindt u op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder het gedeelte voor adviseurs & bemiddelaars. Deze informatie is rechtstreeks te benaderen via www.afm.nl/fd.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
Aandachtspunten
  AFM bezoekt dit najaar twintig financiële dienstverleners
Vraag van de maand
  Is het voldoende om nieuwe klanten te verwijzen naar het DVD op mijn website?
Poll
  Uw mening over een mogelijk nieuw onderdeel in de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners
 
Korte nieuwsberichten
  Beantwoording Kamervragen over het ontwijken van het provisieverbod
  AFM licht uitspraken provisieverbod toe
  AFM publiceert conceptagenda 2014
Aandachtspunten
De AFM wijst u op ontwikkelingen in de markt met betrekking tot specifieke onderwerpen. Hierbij benoemt de AFM aandachtspunten die van belang kunnen zijn voor uw bedrijfsvoering en het adviseren en bemiddelen in financiële producten in het algemeen.
AFM bezoekt dit najaar twintig financiële dienstverleners
De AFM gaat in het najaar ongeveer 20 bedrijfsbezoeken afleggen bij adviseurs en bemiddelaars in het hele land. Met deze bezoeken wil de AFM een beter inzicht krijgen in de bedrijfsvoering van adviesorganisaties. Ook is dit voor de AFM een goede en efficiënte manier om op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen in de markt.

Waar bestaat het bedrijfsbezoek uit?
Het bezoek start met een gesprek tussen de AFM en de beleidsbepaler(s) van de bezochte financiële dienstverlener. Tijdens dit gesprek zal onder meer worden ingegaan op de bedrijfsvoering van het kantoor en ontwikkelingen die spelen in de markt. De gesprekken zullen dus over uiteenlopende onderwerpen gaan. Na afloop van het gesprek bekijken de toezichthouders een paar dossiers. Dit om een completer beeld te krijgen van de werkwijze van de financiële dienstverlener.  

Waarom legt de AFM deze bedrijfsbezoeken af?
De AFM heeft in het verleden vaker (marktbrede) bedrijfsbezoeken afgelegd. Dergelijke bezoeken worden zowel door de AFM als door de marktpartijen positief ervaren. Wij hebben gemerkt dat dit voor de AFM een goede manier is om gevoel te houden bij de dagelijkse praktijk. En we krijgen daarbij ook van marktpartijen positieve reacties, omdat zij de gelegenheid krijgen om ‘hun verhaal’ aan de AFM te vertellen.

Welke partijen kunnen een bezoek van de AFM verwachten?
De selectie van de partijen die wij bezoeken, gebeurt op basis van een aselecte steekproef. Het is dus mogelijk dat u binnenkort door de AFM wordt benaderd voor een afspraak. Omdat het een aselecte steekproef betreft, kunt u zich niet aanmelden voor een bedrijfsbezoek.
Vraag van de maand
Het Ondernemersloket van de AFM beantwoordt vragen van onder andere financiële dienstverleners. Elke maand selecteert het Ondernemersloket een veelgestelde vraag om in de nieuwsbrief nader onder de aandacht te brengen.
Is het voldoende nieuwe klanten te verwijzen naar het DVD op mijn website?
Nee, er geldt een actieve verstrekkingplicht voor het dienstverleningsdocument (DVD) voorafgaand aan het verlenen van de financiële dienst aan de klant (bijvoorbeeld tijdens het eerste klantcontact). Het DVD moet worden verstrekt bij dienstverlening voor producten die per 1 januari 2013 onder het provisieverbod vallen.

Daarnaast bent u verplicht om het DVD te publiceren op uw website als u die heeft. Het maakt niet uit of het verstrekken van het DVD online of tijdens persoonlijk contact gebeurt. Online moet het DVD actief worden verstrekt via een duurzame drager (bijvoorbeeld in een e-mail) volgens de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. 

 
 
Naar de themapagina DVD
 Direct naar artikel 86 f BGfo
 Direct naar artikel 49 BGfo
Poll
De AFM wil graag weten hoe u als financiële dienstverlener denkt over specifieke onderwerpen en vraagt daarom uw mening via een online enquête.  
  

Uw mening over een mogelijk nieuw onderdeel in de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners.
De AFM wil de maandelijkse nieuwsbrief voor financiële dienstverleners zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de markt.

Op dit moment gaan we na of er behoefte is aan een nieuw onderdeel in de nieuwsbrief. Wij vragen u daarom de poll in te vullen via onderstaande link. De poll staat tot en met 16 oktober open. Naast het invullen van de poll kunt u natuurlijk altijd suggesties voor de nieuwsbrief aan ons door geven via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.

 
 
Ga naar de poll
Korte nieuwsberichten
Hier vindt u een selectie van persberichten en mededelingen van de AFM die voor u van belang kunnen zijn.

Naar het meest recente nieuws 
Beantwoording Kamervragen over het ontwijken van het provisieverbod
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer de antwoorden gestuurd op Kamervragen inzake verstrekking van kredieten aan financiële adviseurs door verzekeraars en het ontwijken van het provisieverbod.
 
 
Naar het nieuwsbericht
AFM licht uitspraken provisieverbod toe
Recente uitspraken van de AFM over het provisieverbod hebben tot reacties geleid van financiële dienstverleners. Dergelijke uitspraken dragen onnodig bij aan negatieve beeldvorming over hun beroepsgroep, zo volgt uit een aantal reacties.

De AFM vindt het jammer als haar uitspraken tot misverstanden zouden leiden. Reden voor de AFM om de achtergrond bij deze uitspraken toe te lichten. 

 
 
Naar het nieuwsbericht
AFM publiceert voorlopige plannen 2014
De AFM heeft op 10 september de conceptagenda 2014 gepubliceerd. Daarin staan de voorlopige plannen voor het komende jaar.
 
 
Naar het nieuwsbericht
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen