Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten nov 2013
7 november 2013 
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Voorwoord
 
Uitnodiging onderzoek: Hoe doet de AFM haar werk? 
 
Toezicht op financiële verslaggeving
  Kwaliteit financiële verslaggeving blijft achter
 
Toezicht op accountantorganisaties
  AFM onderzoekt kwaliteit wettelijke controles Big 4-accountantsorganisaties
  Marianne van der Zijde benoemd tot hoofd toezicht financiële verslaggeving en accountantsorganisaties
 
Toezicht op emissies en openbare biedingen
  Nieuwe Questions and Answers van ESMA (prospectus)

Toezicht op effectenmarkten en financiële infrastructuur
  Short selling verordening: 1 jaar na inwerkingtreding
 
Internationale ontwikkelingen
  AFM verwelkomt voorstel Europese Commissie voor toezicht op benchmarks
  Publicatie IOSCO Securities Markets Risk Outlook
  Voortgang bij implementatie nieuwe internationale toezichtstandaarden
 
Voorwoord
Als toezichthouder kijken we met een gezond kritische blik naar de financiële wereld. We streven er naar zo effectief mogelijk toezicht te houden. En daar zo helder mogelijk over te communiceren. 

Dit betekent dat we zelf ook regelmatig ons eigen functioneren tegen het licht moeten houden en naar ons eigen functioneren kijken. We stellen ons graag open voor goede suggesties, maar ook voor kritiek. Dat doen we door round table sessies te organiseren, gebruik te maken van adviserend panels van brancheorganisaties en in gesprek te gaan met diverse groepen die onder ons toezicht staan. Daarnaast kunnen financiële dienstverleners gebruik maken van Linkedin discussiegroepen om ons toezicht effectiever te maken. Als we via Twitter een vraag krijgen, dan antwoorden we daar natuurlijk zo snel mogelijk op.

Om marktbreed te toetsen wat uw beeld is van de AFM en hoe effectief ons toezicht is, laten we eens per twee jaar een stakeholderonderzoek uitvoeren door een onafhankelijk marktonderzoekbureau. De AFM heeft TNS NIPO gevraagd dit onderzoek onder belanghebbenden voor ons uit te voeren. 
 
Graag nodigen wij u uit om aan dit online onderzoek mee te doen. Als lezer van deze nieuwsbrief ontvangt u automatisch een uitnodiging per mail. Als u die niet ontvangt, kunt u zich opgeven via mailadres stakeholderonderzoek@afm.nl. U ontvangt dan alsnog een uitnodiging om mee te doen. Wij zouden uw deelname zeer waarderen. 
 
  Naar boven
Uitnodiging onderzoek: hoe doet de AFM haar werk?
In het voorwoord van AFM bestuurder Gerben Everts heeft u al kunnen lezen dat wij graag uw mening over de AFM horen. En waarom wij uw mening belangrijk vinden. U hoort tot de doelgroep van het onderzoek als u werkt in de financiële sector en in uw werk te maken heeft met AFM toezicht. Het is daarvoor niet nodig dat u direct contact heeft gehad met de AFM.

Over de vragenlijst
Het kan zijn dat u rechtstreeks al een e-mail met uitnodiging heeft ontvangen van TNS NIPO. Het maakt niet uit via welke link u meedoet. Het invullen van de vragenlijst duurt 10 tot 15 minuten. De deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. De resultaten worden door TNS NIPO anoniem verwerkt tot een eindrapport. De AFM weet niet welke personen of instellingen aan het onderzoek meewerken. De resultaten worden alleen per doelgroep op totaalniveau beschreven. De resultaten van het onderzoek leest u straks terug in het jaarverslag en op de website van de AFM.

Meedoen?
Wilt u meedoen, klik dan hier om de online vragenlijst te starten.
 
Dank voor uw deelname
Wij danken u in dat geval alvast hartelijk voor uw deelname aan het stakeholderonderzoek.

  Naar boven 

Toezicht op financiële verslaggeving
Kwaliteit financiële verslaggeving blijft achter
 

De kwaliteit van de financiële verslaggeving blijft achter bij de groeiende vraag van beleggers. Dit blijkt uit het rapport ‘In Balans 2013’ dat de AFM op 23 oktober 2013 heeft gepubliceerd. De AFM constateert dat de financiële verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen over 2012 nog veel ruimte biedt voor verbetering. Informatie voor beleggers over de daadwerkelijke stand van zaken binnen ondernemingen is niet altijd eenduidig, duidelijk of juist. Het is aan de ondernemingen en hun externe accountants om in de jaarverslaggeving over 2013 meer dan normale aandacht aan de kwaliteit van de verslaggeving te geven.

Het rapport is een bundeling van de jaarlijkse uitkomsten van de themaonderzoeken die in 2013 zijn uitgevoerd, de themaonderzoeken die in 2014 zullen worden uitgevoerd en de bevindingen uit het doorlopende toezicht. Voortaan zal het rapport op deze wijze in het vroege najaar worden gepubliceerd, zodat de aandachtspunten tijdig kunnen worden meegenomen in de financiële verslaggeving over het lopende boekjaar.

Bij het uitvoeren van de vier thematische onderzoeken in 2013 is specifiek gelet op beleggingen en kredieten met een hoog risico, het kasstroomoverzicht en voorzieningen. Ook heeft de AFM in kaart gebracht hoe het in Nederland staat met geïntegreerde verslaggeving. Uit het reguliere toezicht kwamen in 2013 vooral aandachtspunten naar voren over bijzondere waardeverminderingen van activa, de toelichtingen die vaak te veel standaardteksten bevatten en de uitleg van de beloning van bestuurders. Naar die laatste twee onderwerpen zal thematisch onderzoek worden gedaan in 2014, naast soortgelijk onderzoek naar de risicoparagraaf en pensioenen.

  Rapport 'In balans 2013'

  Naar boven 

Toezicht op accountantorganisaties
AFM onderzoekt kwaliteit wettelijke controles Big 4-accountantsorganisaties 
 
De AFM doet opnieuw regulier onderzoek naar de kwaliteit van de wettelijke controles uitgevoerd door de vier grootste accountantsorganisaties (Big 4-kantoren).

De onderzoeken zijn in het voorjaar van 2013 van start gegaan en lopen door in 2014. Nieuw is dat de onderzoeken gedeeltelijk in samenwerking met de Amerikaanse toezichthouder, de PCAOB, worden uitgevoerd.

Met de onderzoeken wil de AFM een inzicht krijgen in de huidige kwaliteit van de wettelijke controles van de Big 4-kantoren en deze vergelijken met die in 2009 en 2010, toen de AFM hier voor het eerst een volledig regulier onderzoek naar deed.

De onderzoeken maken deel uit van een breder toezichtthema van de AFM: de verhoging van de kwaliteit van governance, verslaggeving en accountantscontrole. Dit is één van de negen toezichtthema’s van de AFM in 2013 en 2014.

De Big 4-kantoren, Deloitte, EY, KPMG, en PwC, staan sinds hun vergunningverlening in september 2007 onder toezicht van de AFM. Als Wta-vergunninghouder moeten de kantoren wettelijke controles van voldoende kwaliteit leveren en voldoen aan de wettelijke eisen die gelden voor accountantsorganisaties. Het AFM-toezicht is erop gericht doorlopend een goed beeld te hebben van de kwaliteit van de wettelijke controles van de Big 4-kantoren en bestaat uit het doen van reguliere, thema- en incidentonderzoeken. De AFM en de kantoren zijn voortdurend met elkaar in gesprek over de uitkomsten van de onderzoeken en de mogelijkheden om de kwaliteit van de accountantscontroles te borgen en waar nodig te verhogen.

Naar verwachting zal de AFM in 2014 een generieke rapportage publiceren met de uitkomsten van de in 2013 en 2014 gehouden onderzoeken bij de Big 4-kantoren.

  Meer informatie over eerdere onderzoeken 
 
Marianne van der Zijde benoemd tot hoofd toezicht financiële verslaggeving en accountantsorganisaties
De AFM heeft Marianne van der Zijde benoemd tot hoofd. Zij is sinds 1 oktober 2013 verantwoordelijk voor het toezicht op financiële verslaggeving en accountantsorganisaties. Marianne van der Zijde vervult de functie samen met Janine van Diggelen. Van Diggelen is in het bijzonder actief als vice-voorzitter van IFIAR, de internationale organisatie van accountantstoezichthouders.

  Naar boven
Toezicht op emissies en openbare biedingen
Nieuwe Questions and Answers van ESMA (prospectus) 
 
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft op 28 oktober jl. de 20th updated version van het Questions and Answers document uitgebracht. In dit document zijn 3 nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd en 2 vragen en antwoorden zijn aangepast. U kunt het document hier downloaden:
 
  Q&A ESMA (prospectus)

  Naar boven

Toezicht op effectenmarkten en financiële infrastructuur
Short selling verordening: 1 jaar na inwerkingtreding 
 
Op 1 november was het een jaar geleden dat de Short selling verordening (Verordening) in werking is getreden.

Met de komst van de Verordening zijn marktpartijen verplicht melding te doen van netto short sell aandelenposities in het geplaatste kapitaal van beursvennootschappen vanaf 0,2% (en elke volgende 0,1%) aan de toezichthouder en vanaf 0,5% publiekelijk. Ook netto shortposities in overheidsschulden moeten bij het over- of onderschrijden van bepaalde drempelwaarden gemeld worden, maar worden niet openbaar gemaakt.

Tot november 2012 gold een Nederlands meldingsregime van de netto short posities in financiële instellingen vanaf 0,25% van het geplaatste kapitaal.

Tot nu toe heeft de meldingsplicht onder de Verordening geresulteerd in ongeveer 900 publieke meldingen in netto short sell aandelenposities en een veelvoud aan meldingen tot 0,5% aan de AFM. 
 
  Short selling verordening: 1 jaar na inwerkingtreding
  Short selling register 

  Naar boven 

Internationale ontwikkelingen
AFM verwelkomt voorstel Europese Commissie voor toezicht op benchmarks  
 
De Europese Commissie heeft 18 september jl. haar voorstel voor de introductie van toezicht op de totstandkoming van benchmarks gepubliceerd. Dit voorstel is een reactie op de manipulatie van benchmarks van breed toegepaste interbancaire rentetarieven, zoals Libor.

De verwachting is dat dit voorstel zal bijdragen aan een integere, transparante en meer nauwkeurige totstandkoming van benchmarks. Nu het voorstel – in de vorm van een verordening – van de Europese Commissie is gepubliceerd, is de volgende stap dat de Raad van Ministers en het Europees Parlement worden betrokken in de wetgevingsprocedure met als uiteindelijk doel hiermee in te stemmen. Gelet op de urgentie van het voorstel is de AFM voorstander van een zo spoedig mogelijke inwerkingtreding. Dit is in het belang van eerlijke en transparante financiële markten en het essentiële herstel van vertrouwen in belangrijke benchmarks.

Meer informatie over het voorstel van de Europese Commissie treft u hieronder aan: 
 
  Persbericht Europese Commissie
  Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on indices used as benchmarks in financial instruments and financial contracts
 
Publicatie IOSCO Securities Markets Risk Outlook
Op 15 oktober heeft de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) haar eerste Securities Markets Risk Outlook (Risk Outlook) gepubliceerd. Deze jaarlijkse rapportage geeft een overzicht van de belangrijkste potentiële systeemrisico’s van het moment, toegespitst op de kapitaalmarkten. De publicatie vormt een belangrijke stap voor IOSCO. Het biedt een referentiepunt voor het verder vormgeven van de rol van markttoezichthouders op gebied van financiële stabiliteit.

Onderwerpen die nader belicht worden zijn o.a. het afnemen van bankfinanciering en de daarmee gepaard gaande toenemende marktfinanciering, fragmentatie van aandelenmarkten, high yield obligatiemarkten, verwevenheid van grondstofmarkten met effectenmarkten, verschillende over-the-counter derivatenmarkten en de rol van central clearing parties en het beheer van onderpand in tijden van stress op financiële markten.

De AFM is, als lid van IOSCO en het relevante IOSCO Committee on Emerging Risks, nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het document.
Link naar het document: 

 
Securities Markets Risk Outlook
Implementatie nieuwe internationale toezichtstandaarden systeemrisico
De 31 landen die hebben meegewerkt aan het eerste thematic review van IOSCO hebben significante voortgang geboekt bij de implementatie van twee nieuwe standaarden die in 2010 door IOSCO zijn opgesteld als reactie op de financiële crisis.

Deze twee nieuwe standaarden hebben betrekking op de rol van financiële markttoezichthouders m.b.t. het mitigeren van systeemrisico’s en hoe toezichthouders voortdurend monitoren of hun mandaat nog voldoet in het licht van veranderde (markt)omstandigheden. Uit de review blijkt dat er  vooral goede voortgang is geboekt bij het ontwikkelen van processen en procedures om systeemrisico’s te signaleren.

Er is nog ruimte voor verbetering bij het managen en mitigeren van deze risico’s. Op basis van de bevindingen zijn 10 aanbevelingen opgesteld die zich richten zich op de organisatie en risk management structuur, specifieke processen, (inter)nationale samenwerking en coördinatie tussen verschillende toezichthouders en het belang van voldoende capaciteit en de juiste organisatiecultuur als voorwaarde voor een effectieve uitvoering. Het onderzoek is uitgevoerd door negen internationale toezichthouders onder leiding van de AFM.

 
 
IOSCO Review Shows Progress on Implementation of Principles to Identify Risk
  Thematic Review of the Implementation

  Naar boven
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief? 

Heeft u nog vragen over of wilt u in gesprek met een van de auteurs van deze nieuwsbrief? Neem dan contact op met het ondernemersloket op 0800 - 6800 680 (gratis). Zij kunnen u doorverbinden met de auteurs van deze nieuwsbrief.

Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen