Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief Financiële dienstverleners
29 november 2013
Beste relatie,
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen rond (het toezicht op) financiële dienstverleners onder de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Meer informatie over de Wft vindt u op de website van de AFM onder het gedeelte voor adviseurs & bemiddelaars. Deze informatie is rechtstreeks te benaderen via www.afm.nl/fd.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
Aandachtspunten
  Nieuwe vakbekwaamheidseisen
Oriëntatie
  Stel ook op internet het belang van de klant centraal
Vraag van de maand
  Voor welke medewerkers geldt een diplomaplicht?
Korte nieuwsberichten
  Betrouwbaarheid bestuurders: meld tijdig alle relevante feiten
  Minister stuurt Eerste Kamer memorie van antwoord wijzigingswet financiële markten 2014
Aandachtspunten
De AFM wijst u op ontwikkelingen in de markt met betrekking tot specifieke onderwerpen. Hierbij benoemt de AFM aandachtspunten die van belang kunnen zijn voor uw bedrijfsvoering en het adviseren en bemiddelen in financiële producten in het algemeen.
Nieuwe vakbekwaamheidseisen
De vakbekwaamheidseisen voor financiële dienstverleners veranderen in 2014. De AFM wil u daar zo goed mogelijk over informeren. Daarom heeft de AFM een themapagina gelanceerd en organiseert de AFM workshops waar u terecht kunt met uw vragen over vakbekwaamheid. Uiteraard kunt u voor vragen ook terecht bij het Ondernemersloket.

Korte voorbereidingstijd
Op verzoek van de Tweede Kamer komt de minister van Financiën binnenkort met voorstellen in de regelgeving om tegemoet te komen aan praktische bezwaren die leven in de markt. 

De AFM begrijpt dat hierdoor de tijd om u voor te bereiden op de nieuwe normen kort is. Om u daarbij te helpen organiseert de AFM in december en januari workshops over vakbekwaamheid. Zie voor meer informatie hieronder.

Themapagina
Op de website van de AFM vindt u een themapagina over vakbekwaamheid. Hier staat informatie over de vakbekwaamheideisen, voor wie deze eisen gelden en hoe het overgangsregime geregeld is. Deze informatie wordt steeds geactualiseerd. Ook publiceert de AFM zo snel mogelijk een aantal praktijkvoorbeelden en een stappenplan, die u kunnen ondersteunen bij de overgang naar de nieuwe vakbekwaamheidseisen.

Bijeenkomst
De AFM organiseert speciale bijeenkomsten over vakbekwaamheid voor onafhankelijke adviseurs en bemiddelaars. Tijdens deze bijeenkomsten kunt u vragen over vakbekwaamheid stellen aan medewerkers van de AFM en het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). De workshops vinden plaats op drie locaties in het land. De eerste workshop is gepland op 19 december in Breukelen. Afhankelijk van de belangstelling zullen in januari twee workshops in Zwolle en Eindhoven volgen. U kunt via de link hieronder aangeven of u aanwezig wilt zijn en op welke locatie. Het aantal plaatsen is beperkt en de inschrijving sluit op vrijdag 6 december. 

 
 
Inschrijven workshop vakbekwaamheid
Oriëntatie
In dit onderdeel geeft de AFM waar nodig duidelijkheid over wat moet, wat mag, en wat niet mag. Deze onderwerpen ontstaan uit gesprekken met financiële ondernemingen en met anderen die belang hebben bij het werk van de AFM.
Stel ook op internet het belang van de klant centraal
Financiële dienstverlening aan klanten ontwikkelt zich verder. Innovatie in dienstverlening leidt tot meer diversiteit in het aanbod aan de klant, en is daarmee ook in het belang van de klant. “Het is belangrijk deze kansen te pakken, zodat dienstverleners hun klanten nog beter kunnen bedienen”, licht waarnemend AFM-voorzitter Theodor Kockelkoren toe in een videoboodschap.

Steeds meer consumenten regelen hun financiële zaken op het internet. Financiële ondernemingen spelen daar terecht op in. Dienstverlening die (gedeeltelijk) online plaatsvindt, kan van toegevoegde waarde zijn voor de klant. Bijvoorbeeld omdat het aansluit op zijn behoeften en verwachtingen, of omdat dienstverlening op internet de kosten voor de klant omlaag kan brengen.

Om financiële ondernemingen hierin te ondersteunen heeft de AFM het Handboek Online Dienstverlening gepubliceerd. Dit handboek geeft duidelijkheid over de manier waarop u de geldende gedragsregels kunt toepassen op internet.
De wet- en regelgeving maakt geen onderscheid tussen online dienstverlening en dienstverlening in de fysieke wereld. De invulling van de regels kan wel anders zijn, omdat online het persoonlijke contact tussen dienstverlener en klant meestal ontbreekt.

Het handboek geeft antwoorden op vragen die de AFM de afgelopen jaren van financiële ondernemingen heeft gekregen over online dienstverlening. Als dienstverlener kunt u dit handboek dan ook vooral zien als een oproep van de AFM om te onderzoeken hoe u online nog beter het belang van de klant centraal kunt stellen.

Wilt u met de AFM overleggen over ontwikkelingen in uw dienstverlening? Dan kunt u contact opnemen via Innovation@afm.nl

  
 
Meer informatie over de Innovation Room
  Handboek Online Dienstverlening
Vraag van de maand
Het Ondernemersloket van de AFM beantwoordt vragen van onder andere financiële dienstverleners. Elke maand selecteert het Ondernemersloket een veelgestelde vraag om in de nieuwsbrief nader onder de aandacht te brengen.
Voor welke medewerkers geldt een diplomaplicht?
De diplomaplicht geldt voor klantmedewerkers die zich bezighouden met adviseren. Hier is sprake van als een medewerker klanten adviseert over financiële producten zoals levensverzekeringen, schadeverzekeringen, pensioenen en hypothecaire kredieten.

Er is niet alleen sprake van advies wanneer het geadviseerde product ook daadwerkelijk wordt afgesloten. De wet spreekt van adviseren wanneer een klantmedewerker een concrete aanbeveling van een specifiek product doet aan een specifieke klant.

Let op, hier kan ook sprake van zijn als een medewerker in de nazorgfase vragen over de passendheid van het product beantwoordt en hiermee een aanbeveling doet. Ook deze klantmedewerker moet dan over een diploma beschikken.

Op onze themapagina over vakbekwaamheid staan twee voorbeelden om te verduidelijken voor welke medewerker de diplomaplicht wel of niet geldt.
Korte nieuwsberichten
Hier vindt u een selectie van persberichten en mededelingen van de AFM die voor u van belang kunnen zijn.

Naar het meest recente nieuws 
Betrouwbaarheid bestuurders: meld tijdig alle relevante feiten
Betrouwbare en integere bestuurders en commissarissen zijn cruciaal voor een integere financiële sector. De toezichthouders roepen financiële ondernemingen en bestuurders en commissarissen op om relevante feiten over hun betrouwbaarheid te melden.
 
 
Naar het volledige bericht
Minister stuurt Eerste Kamer memorie van antwoord wijzigingswet financiële markten 2014
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Eerste Kamer de memorie van antwoord behorend bij de wijzigingswet financiële markten 2014 gestuurd.

In de memorie van antwoord wordt aandacht besteed aan de algemene zorgplicht voor financiële dienstverleners, het toezicht op afwikkelondernemingen en financiële stabiliteit.

 
 
Naar het volledige bericht
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen