Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief Financiële dienstverleners
 14 februari 2014
Beste relatie,
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen rond (het toezicht op) financiële dienstverleners onder de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Meer informatie over de Wft vindt u op de website van de AFM onder het gedeelte voor adviseurs & bemiddelaars. Deze informatie is rechtstreeks te benaderen via www.afm.nl/fd.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
Aandachtspunten
  Uitnodiging: Nieuwe reeks seminars Dienstverlening op Maat
  Onduidelijkheid over ingevulde cijfers in Self Assessment 2013
  Toon de krediettabel ook bij hypothecair krediet

Oriëntatie (over vakbekwaamheid)
  Workshops vakbekwaamheid in Breukelen, Eindhoven en Zwolle
  Geef uw mening over eisen vakbekwaamheid
Vraag van de maand
  Kan ik mijn feitelijk leidinggevende bij de AFM aanmelden?
Korte nieuwsberichten
  AFM publiceert toetsrente voor hypotheken
  Provisieverbod beleggen geldt ook voor financiële dienstverleners Nationaal regime
Aandachtspunten
De AFM wijst u op ontwikkelingen in de markt met betrekking tot specifieke onderwerpen. Hierbij benoemt de AFM aandachtspunten die van belang kunnen zijn voor uw bedrijfsvoering en het adviseren en bemiddelen in financiële producten in het algemeen.
Uitnodiging: Nieuwe reeks seminars Dienstverlening op Maat
Het provisieverbod heeft er toe geleid dat veel adviseurs en bemiddelaars hun dienstverlening en bedieningsconcepten opnieuw hebben bekeken. Er is vooral gekeken naar de kosten en efficiëntie van deze dienstverlening. Daarnaast experimenteren veel financiële dienstverleners met het verder digitaliseren van hun dienstverlening en de mogelijkheden om de klant een grotere rol te laten spelen in het adviesproces. Om dit te faciliteren hebben wij vorig jaar ondermeer het visiedocument Dienstverlening op Maat gepubliceerd.

Aanmelden
Tijdens het seminar Dienstverlening op Maat gaan wij graag met u in gesprek over manieren waarop u uw dienstverlening beter kan laten aansluiten op de behoefte en situatie van de klant en mogelijk korter en efficiënter kunt inrichten. Heeft u concrete ideeën of vragen over dienstverlening op maat? Wilt u hierover tijdens een interactieve middag vrijblijvend sparren met de AFM en uw collega’s? Meld u dan aan via volgende link: https://www.survey4.nl/afm130.

Vragen?
Om het seminar nog beter aan te laten sluiten bij uw behoefte vragen wij u om door middel van bovenstaande link een vragenlijst in te vullen. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen en wensen per doelgroep zullen wij dit jaar meerdere seminars organiseren. U kunt deze seminars kosteloos bijwonen. Als u nog vragen heeft dan kunt u die sturen naar dienstverleningopmaat@afm.nl

Graag zien wij u tijdens een van de seminars in Hotel Van der Valk in Breukelen. Het seminar zal afgesloten worden met een borrel. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging, programma en verdere (route)beschrijving.
Onduidelijkheid over ingevulde cijfers in Self Assessment 2013
Eind november zijn ongeveer 300 financiële dienstverleners gebeld om beter inzicht te krijgen in de antwoorden uit het Self Assessment van 2013. Aanleiding hiervoor waren de verschillen in antwoorden over de jaren heen of in vergelijking met andere financiële dienstverleners. Door de bereidwillige houding om hieraan mee te werken zijn we tot enkele inzichten gekomen die ons helpen om de vragenlijst verder te verbeteren.

Zo blijkt uit de gesprekken dat de vragen over cijfers niet altijd zorgvuldig genoeg worden ingevuld. Voor het komende Self Assessment willen we daarom financiële dienstverleners vragen de antwoorden nog eens te controleren voordat de ingevulde vragenlijst aan de AFM wordt verstuurd. Daarnaast komt uit de gesprekken naar voren dat de vragenlijst nog niet altijd even goed aansluit bij verschillende typen financiële dienstverleners. Een goed voorbeeld hiervan zijn financieel planners. We streven er naar ook voor hen de vragenlijst beter te laten aansluiten.

Uit de analyse blijkt ook dat verschillende financiële dienstverleners bij de vraag naar omzetgegevens nul invullen als ze deze vraag niet willen beantwoorden. Zo geven financiële dienstverleners aan voorzichtig te willen zijn met het verstrekken van concurrentiegevoelige gegevens. We gaan op een vertrouwelijke manier met uw gegevens om.

Ook wordt als reden opgegeven dat de Stichting Financiële Dienstverlening dit invulgedrag goedkeurde. Van financiële dienstverleners wordt verlangd dat ze de vragenlijst naar waarheid invullen, óók de vragen rondom omzet.

Het is belangrijk dat we beschikken over de juiste gegevens. Alleen dan kunnen we ons toezicht gerichter inzetten en de intensiteit daarvan zo laag mogelijk houden.
Toon de krediettabel ook bij hypothecair krediet
Wanneer u als dienstverlener in een reclame voor krediet een debetrentevoet of maandbedrag noemt, moet u ook een krediettabel tonen. Een krediettabel geeft uw klanten inzicht in belangrijke kenmerken van het krediet, denk bijvoorbeeld aan de totale kosten hiervan. Ook kunnen klanten door een krediettabel kredieten onderling beter vergelijken.

De AFM krijgt regelmatig de vraag in welke gevallen de krediettabel getoond moet worden. U toont de krediettabel niet alleen in reclames voor consumptief krediet, maar ook bij hypotheken. Vooral over de laatste categorie, hypothecair krediet, bestaat nog wel eens onduidelijkheid.

Wij hebben op onze website enkele veelgestelde vragen en antwoorden geplaatst. Die geven extra uitleg over de regelgeving over de krediettabel bij hypothecair krediet. Bijvoorbeeld: “Hoe ziet een krediettabel voor hypothecair krediet er uit?” Aan de hand van deze uitleg kunt u nagaan of uw informatieverstrekking in orde is.

Als u een vraag heeft die niet te vinden is in de vragen en antwoorden, kunt u deze uiteraard stellen aan het Ondernemersloket.
Oriëntatie (over vakbekwaamheid)
In dit onderdeel geeft de AFM waar nodig duidelijkheid over wat moet, wat mag, en wat niet mag. Deze onderwerpen ontstaan uit gesprekken met financiële dienstverleners en met anderen die belang hebben bij het werk van de AFM.
Workshops vakbekwaamheid in Breukelen, Eindhoven en Zwolle
Tijdens drie bijeenkomsten hebben de AFM en het College Deskundigheid Financiele Dienstverlening presentaties gegeven over de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Daarna konden adviseurs en bemiddelaars deelnemen aan workshops. Er was er volop ruimte om individuele vragen te stellen, persoonlijke situaties te bespreken en om zorgen over de nieuwe vakbekwaamheidseisen te delen.  Er is in een open positieve sfeer over en weer veel kennis over de markt en de nieuwe regelgeving gedeeld. Ook werden knelpunten en bedenkingen duidelijk benoemd.
 
Enkele reacties
De heer Hooghiemstra van Assurantiekantoor L. Hooghiemstra, aanwezig in Eindhoven, vertelde: “Ik heb het als nuttig ervaren en het contact met de AFM positief.” Hoewel de heer Hooghiemstra al bekend was met de nieuwe vakbekwaamheidseisen, vond hij de workshop een goede aanvulling. Bovendien vond hij het contact met andere financiële dienstverleners tijdens de workshop waardevol.

De heer Beier van Zorgactief B.V. liet na de workshop in Zwolle weten: “Ik vond het een erg nuttige workshop. Veel duidelijkheid gekregen over vakbekwaamheid in combinatie met het begrip van advisering van financiële diensten. De conclusie is better safe than sorry.”

Vragen over vakbekwaamheid
Tijdens de bijeenkomsten bleek een aantal adviseurs en bemiddelaars dezelfde vragen te hebben. Daarom hebben wij op onze website een aantal veelgestelde vragen en antwoorden geplaatst. Wij hopen hiermee adviseurs en bemiddelaars te informeren die niet aanwezig konden zijn tijdens een van deze workshops vakbekwaamheid. Bovendien verwijzen wij graag naar de themapagina waar u actuele informatie vindt over de nieuwe vakbekwaamheidseisen.

Geef nu uw mening over eisen vakbekwaamheid
Ruim 850 financiële dienstverleners hebben de enquête ingevuld over de nieuwe eisen voor vakbekwaamheid die op 1 januari 2014 in werking zijn getreden. Geef ook uw mening, dit kan nog tot 19 februari.

De AFM wil graag weten wat u van de informatieverstrekking tot nu toe vindt, of u eventuele wensen heeft en hoe u tegen de nieuwe vakbekwaamheideisen aankijkt. Wij nodigen u daarom uit een enquête over dit onderwerp in te vullen. Het onderzoek is anoniem, de uitkomsten worden uitsluitend gebruikt om onze dienstverlening te verbeteren.

Wij waarderen het als u uw mening met ons deelt en deze enquête invult. Voorbereiding is niet nodig en het invullen kost u maximaal 7 minuten. Na analyse delen wij de uitkomsten van de enquête met de markt. 

 
 
Start de enquête
Vraag van de maand
Het Ondernemersloket van de AFM beantwoordt vragen van onder andere financiële dienstverleners. Elke maand selecteert het Ondernemersloket een veelgestelde vraag om in de nieuwsbrief nader onder de aandacht te brengen.
Kan ik mijn feitelijk leidinggevende bij de AFM aanmelden?
Nee, dat kan sinds 1 januari 2014 niet meer. Per 1 januari 2014 zijn de vakbekwaamheidsregels namelijk gewijzigd. Eén van de wijzigingen houdt in dat elke adviseur vakbekwaam moet zijn voor de producten waarin hij of zij adviseert. Hiermee is de term feitelijk leidinggevende vervallen, voor zover de term wordt gebruikt om de borging van vakbekwaamheid aan te duiden. Daarom hoeft u deze persoon niet meer aan te melden bij de AFM.

Uw adviseurs hoeft u alleen op te geven als de AFM hierom vraagt, bijvoorbeeld bij een vergunningaanvraag of een vergunninguitbreiding.

Meer informatie over de nieuwe vakbekwaamheidsregels vindt u op www.afm.nl/vakbekwaamheid

Korte nieuwsberichten
Hier vindt u een selectie van persberichten en mededelingen van de AFM die voor u van belang kunnen zijn.

Naar het meest recente nieuws 
AFM publiceert toetsrente voor hypotheken
De AFM publiceert vanaf het tweede kwartaal van dit jaar de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. De AFM voert hiermee een nieuwe wettelijke regeling uit. Uiterlijk veertien dagen voor het nieuwe kwartaal, publiceert de AFM de nieuwe toetsrente op haar website.
 
 
Lees het volledige bericht
Provisieverbod beleggen geldt ook voor financiële dienstverleners Nationaal regime
Zowel AFM als het ministerie van Financiën ontvangen veel vragen over de gevolgen van het provisieverbod voor beleggingsondernemingen en de uitwerking ervan voor financiële dienstverleners die actief zijn onder het zogenaamde ‘Nationaal regime’.
 
 
Lees het volledige bericht
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen