Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten 
19 mei 2014
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Speech Gerben Everts over MiFID II
  Afwikkelondernemingen giraal betaalverkeer moeten vergunning aanvragend
  AFM vraagt om inbreng voor agenda 2015 
  DNB en AFM ronden eerste informatieronde af bij onderzoek naar manipulatierisico’s benchmarks bij banken
  ‘Cultuurverandering en heilige huisjes bespreekbaar maken, en dus ook de governance’
  Jaarverslag 2013: eerlijkheid en veiligheid grootste uitdaging financiële sector

  Verslag 'AFM in gesprek met de commissaris'
  Externe kredietbeoordelingen nog altijd gebruikt als onderdeel van beleggingsbeslissing in Nederland
    
    Effectenmarkten en infrastructuur
  
  College bevestigt twee Fortis boetes
  AFM legt boete op aan Accent Grave voor overtreding van het verbod op marktmanipulatie 
  CBb vernietigt boetes AFM
  Gebreken bij stemmen op afstand
  ESMA legt transparantievereisten gestructureerde financieringsinstrumenten voor aan de markt
  Vragen over koersgevoelige informatie? Neem contact op met de AFM 

   Prospectus en openbare biedingen   
  Rechtbank vernietigt boetes voor aanbieden van effecten zonder prospectus
  
  Toezicht accountantsorganisaties
  Meldplicht voor organisaties van openbaar belang bij beoogde benoeming accountant 
  Kwaliteit accountantscontroles wereldwijd nog altijd onder de maat
  Accountantscontrole gemeenten in lopend onderzoek AFM
  Gerben Everts: verbetering aansturing accountantsorganisaties nodig voor hogere kwaliteit

  Externe OKB’ers en andere adviseurs in gesprek met AFM over bevindingen, dilemma’s en wensend
  Kamerbrief over aangehouden motie signaleringsfunctie accountants

Toezicht financiële verslaggeving

  Beter gebruik financiële indicatoren beursgenoteerde ondernemingen nodig
  ESMA publiceert handhavingsbeslissingen financiële verslaggeving 
     
     
Speech Gerben Everts over MiFID II  
Bestuurder Gerben Everts heeft donderdag 15 mei 2014 een speech gehouden bij het MiFID II / MiFIR-seminar van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

In zijn speech gaat hij onder meer in op de Europese regulering van de financiele markten, nu en in het recente verleden, en de huidige ontwerpen voor de aanpassingen van de Markets in Financial Instruments Directive, MiFID.
    
 
  Lees hier de speech van Gerben Everts
Afwikkelondernemingen giraal betaalverkeer moeten vergunning aanvragen   
Ondernemingen die giraal betaalverkeer afwikkelen moeten een vergunning aanvragen bij De Nederlandsche Bank (DNB) om hun activiteiten te mogen verrichten, indien zij meer dan 120 miljoen transacties afwikkelen. Afwikkelondernemingen die onder de drempelwaarde blijven, zullen bij DNB moeten melden dat zij afwikkeldiensten verlenen. Sinds 1 januari 2014 bepaalt de Wet financieel toezicht (Wft) dat DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht houden op het girale betaalverkeer in Nederland. Op 5 mei 2014 is het toezicht geformaliseerd door de Regeling DNB afwikkelondernemingen Wft.
 
  Nieuwsbericht AFM website 
  Oversighttaak DNB
  AFM: Toezicht op afwikkelondernemingen
AFM vraagt om inbreng voor agenda 2015

De AFM roept op om inbreng te leveren voor het toezicht in 2015. De toezichthouder wil belangstellenden in staat stellen om in een vroeg stadium mee te denken.

Het toezicht moet zich steeds opnieuw aanpassen aan de veranderende omgeving. Bij de discussie over de financiële sector hoort ook de vraag welk toezicht daar het beste bij past.

Op welke ontwikkelingen moet de AFM vooral letten? Wat zijn de uitdagingen de komende jaren? Waarop is extra of juist minder toezicht nodig? Hoe kan het toezicht slimmer worden georganiseerd? Welke risico’s ziet u? Wat kan de AFM verbeteren aan haar manier van werken? De AFM verwelkomt reacties van marktpartijen, beleggers, consumenten en overkoepelende (belangen)organisaties.

In de komende maanden zal de AFM ook actief de dialoog opzoeken met 'stakeholders', waaronder marktpartijen en overheden, om te praten over relevante ontwikkelingen en risico’s in de financiële sector.

Reacties kunnen tot 2 juni worden gemaild naar focus@afm.nl. De AFM zal deze publiceren, tenzij de inzender heeft aangegeven hierop geen prijs te stellen.

 
 
Lees verder
DNB en AFM ronden eerste informatieronde af bij onderzoek naar manipulatierisico’s benchmarks bij banken

DNB en AFM doen op dit moment gezamenlijk onderzoek naar benchmarks, zoals eind vorig jaar al is aangekondigd. Momenteel analyseren DNB en AFM alle informatie die zij bij de banken hebben opgevraagd. Waar nodig wordt aanvullende informatie gevraagd. De toezichthouders kijken naar de risico’s op manipulatie van benchmarks door Nederlandse banken. Doel van dit onderzoek is om vast te stellen in hoeverre Nederlandse banken betrokken zijn bij diverse benchmarks. En een oordeel te vormen over de kwaliteit van de interne beheersomgeving die nodig is om manipulatie te voorkomen. 
  
  
 
Lees verder

‘Cultuurverandering en heilige huisjes bespreekbaar maken, en dus ook de governance’ 
Gerben Everts is in een interview aan vakblad Accountancynieuws ingegaan op de stand van zaken in het accountantsberoep, de mogelijke oplossingen en de wijze waarop het toezicht van de AFM daaraan kan te geven. 
 
 
Lees het interview op accountancynieuws.nl
Jaarverslag 2013: eerlijkheid en veiligheid grootste uitdaging financiële sector 
De grootste uitdaging voor de financiële sector de komende jaren is het opbouwen van een ondernemingscultuur gericht op veiligheid en eerlijkheid. Of het nu gaat om handelen op kapitaalmarkten, bedienen van zakelijke klanten, of van consumenten. Zonder deze cultuur van oprechte veiligheid en eerlijkheid zal het vertrouwen in de financiële markten onvoldoende herstellen.  

Dat stelt bestuurslid Theodor Kockelkoren naar aanleiding van het jaarverslag van de AFM, dat dinsdag 22 april is gepubliceerd. “2013 was voor de financiële sector het jaar van de integriteit; het jaar waarin opnieuw duidelijk is geworden dat veiligheid en eerlijkheid kernwaarden zijn waar de financiële wereld hard aan moet werken.”

  
 
Jaarverslag 2013
Verslag  'AFM in gesprek met de commissaris' 
Op donderdag 20 maart hebben 18 commissarissen, waarvan een deel leden van audit commissies, van Nederlands grootste beursgenoteerde ondernemingen deelgenomen aan een door de AFM georganiseerde ronde tafelsessie.  
 
 
Lees verder
Externe kredietbeoordelingen nog altijd gebruikt als onderdeel van beleggingsbeslissing in Nederlandcommissaris   
De AFM concludeert uit eigen onderzoek dat het gebruik van externe kredietbeoordelingen (credit ratings) nog altijd veel voorkomt, maar zelden de enige bron is voor investeringskeuzes. De AFM heeft onderzoek gedaan naar de invloed van kredietbeoordelingen, de gebruikers van ratings en voor welk doel de externe kredietbeoordelingen worden gebruikt. Het onderzoek, uitgevoerd in de tweede helft van 2013, behelst onder meer interviews met vermogens-beheerders, handelaren, financiële infrastructuren en overheidsinstellingen.   
  
 
Lees verder
College bevestigt twee Fortis boetes 
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het hoger beroep van Fortis tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 4 mei 2011 ongegrond verklaard. In die uitspraak was het beroep van Fortis tegen twee door de AFM opgelegde boetes ongegrond verklaard.

De AFM heeft op 5 februari 2010 aan zowel Fortis België als Fortis Nederland twee boetes opgelegd van € 144.000,- omdat zij:

1. op 5 juni 2008 mededelingen deden waarvan een onjuist of misleidend signaal uitging, en

2. op 14 juni 2008 nalieten koersgevoelige informatie openbaar te maken.

In bezwaar en beroep zijn deze besluiten gehandhaafd.
  
 
Lees verder
AFM legt boete op aan Accent Grave voor overtreding van het verbod op
marktmanipulatie
De AFM heeft op 31 augustus 2012 een bestuurlijke boete van €50.000,- opgelegd aan Accent Grave B.V., een onderneming die voor eigen rekening handelt in aandelen (onder meer daytrading). Naar het oordeel van de AFM heeft Accent Grave op 9 augustus 2010 bij transacties in het aandeel NedSense het verbod op marktmanipulatie van artikel 5:58, eerste lid, onder a en b, van de Wet op het financieel toezicht (Wft) overtreden.
 
 
Lees verder
CBb vernietigt boetes AFM

Boete Ageas SA/NV en Ageas N.V. vernietigd
Het CBb heeft op 14 februari 2014 in hoger beroep twee boetes van de AFM vernietigd. De boetes van elk 144.000 euro waren opgelegd aan Ageas SA/NV, voorheen Fortis SA/NV (statutair gevestigd te Brussel) en aan Ageas N.V., voorheen Fortis N.V. (statutair gevestigd te Utrecht).

De AFM legde in 2010 boetes op voor het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie. Fortis publiceerde op 21 september 2007 in een persbericht informatie over de mogelijke invloed van haar blootstelling aan subprime beleggingen op de winst- en verliesrekening. De AFM was van oordeel dat Fortis daarbij geen inzicht gaf in de aard en omvang van de blootstelling aan subprime beleggingen. Daardoor konden de beleggers naar het oordeel van de AFM onvoldoende een inschatting maken van de risico’s over de indirecte subprime beleggingen van Fortis en het mogelijke effect hiervan op de waarde van Fortis op de lange termijn.

Dit standpunt van de AFM heeft geen stand gehouden bij het CBb. Het CBb oordeelde op 14 februari 2014 dat de AFM onvoldoende heeft onderbouwd dat Fortis koersgevoelige informatie heeft achtergehouden. De risico-inschatting door Fortis was op dat moment niet onredelijk. Dat blijkt naar het oordeel van het CBb ook uit het feit dat de direct betrokken Belgische toezichthouder de trading update heeft goedgekeurd. De Belgische toezichthouder was op de hoogte van de inhoud van de subprime portefeuille van Fortis. Het CBb oordeelt op basis daarvan dat de boetes van de AFM onterecht zijn opgelegd. 

 
Lees hier de uitspraak van het CBb

Boete kgi en misleidend persbericht vernietigd
Het CBb heeft op 14 februari 2014 in hoger beroep twee boetes van de AFM vernietigd. De boetes, van elk 96.000 euro, waren aan twee ondernemingen opgelegd voor het niet onverwijld openbaar maken van koersgevoelige informatie over een mogelijke overname. Ook de aan een van de ondernemingen opgelegde boete van 24.000 euro voor het uitbrengen van een misleidend persbericht is door het CBb vernietigd.

  uitspraak van het CBb inzake boete kgi
  uitspraak CBb inzake boete misleidend persbericht 


Boete handelen met voorwetenschap vernietigd
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in hoger beroep twee boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vernietigd. De boetes waren in 2011 opgelegd aan de heer Heidman (€100.000) en de heer Van Leeuwen (€114.000) voor handelen met voorwetenschap.

  Lees meer
Gebreken bij stemmen op afstand 
Stemmen op afstand bij aandeelhoudersvergaderingen kent gebreken en is voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de AFM naar transparantie en verifieerbaarheid van de stemketen. 

 
Lees verder
ESMA legt transparantievereisten gestructureerde financieringsinstrumenten voor aan de markt 
ESMA heeft de voorlopige standaarden die horen bij de derde ratingbureaus verordening voorgelegd aan de markt. De standaarden gaan over informatie over gestructureerde financieringsinstrumenten, de kosten die een ratingbureau in
rekening mag brengen en hoe het Europese rating platform van ESMA eruit komt te zien. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft meegewerkt aan deze standaarden. 

 
Lees verder
Vragen over koersgevoelige informatie? Neem contact op met de AFM  
Marktpartijen laten ons regelmatig weten dat zij behoefte hebben om van gedachten te wisselen en te sparren met de AFM over koersgevoelige informatie (kgi). Dat weten we uit gesprekken met de markt en uit onderzoek onder zakelijke stakeholders. Waar ligt de grens of iets koersgevoelig is of niet en wanneer moet kgi worden gemeld, is een onderwerp waar nog veel effectenuitgevende instellingen mee zeggen te worstelen.

De AFM houdt zich bezig met het toezicht op de tijdige openbaarmaking van kgi, om ervoor te zorgen dat deze informatie voor alle beleggers gelijktijdig beschikbaar is. De afgelopen jaren houdt de AFM regelmatig presentaties voor uitgevende instellingen om met hen over dit onderwerp in gesprek te gaan. Als u ook graag het gesprek aangaat met de AFM over kgi en hoe daarmee om te gaan, dan nodigen we u uit om contact met ons op te nemen voor een afspraak. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 020-797 3777 of marketsupervision@afm.nl
Rechtbank vernietigt boetes voor aanbieden van effecten zonder prospectus
De rechtbank Rotterdam heeft in beroep twee boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van ieder €96.000 vernietigd. De boetes waren in maart 2013 opgelegd aan Floresteca B.V. en haar bestuurder de heer L.P.A. Brouns. 
 
 
Lees verder
Meldplicht voor organisaties van openbaar belang bij beoogde benoeming accountant 
De AFM brengt nogmaals onder de aandacht dat sinds 1 januari 2013 organisaties van openbaar belang (OOB’s) aan de AFM moeten melden aan welke accountant of accountantsorganisatie zij van plan zijn een opdracht te verlenen tot het controleren van de jaarrekening. Deze melding moet plaatsvinden voordat de opdracht wordt verleend aan de desbetreffende accountant.

Als OOB’s worden aangemerkt bepaalde effectenuitgevende instellingen, banken en verzekeraars. Denkt u dat uw onderneming tot een van deze categorieën behoort, kijkt u dan op onze website. Hier vindt u meer informatie over OOB’s en hoe u een melding van de beoogde benoeming van een accountant kunt indienen.
 
 
Meldplicht voor organisaties van openbaar belang bij beoogde benoeming accountant
Kwaliteit accountantscontroles wereldwijd nog altijd onder de maat 
Er is een aanhoudend gebrek aan kwaliteit van de accountantscontroles. Dat is de conclusie in het jaarlijkse rapport van de international federatie van accountantstoezichthouders (IFIAR).

 
Kwaliteit accountantscontroles wereldwijd nog altijd onder de maat
Accountantscontrole gemeenten in lopend onderzoek AFM
De AFM neemt in haar lopende onderzoek naar de kwaliteit van controles door de grootste vier accountantsorganisatie (Big-4) de controle van gemeenten nadrukkelijk mee.  
 
 
Lees verder
Gerben Everts: verbetering aansturing accountantsorganisaties nodig voor hogere kwaliteit
De huidige bestuursvorm van accountantsorganisaties zal moeten worden aangepast. Dat is nodig om aan de eisen van kwaliteit van de accountantscontrole te voldoen en het vertrouwen van gebruikers van die controle terug te winnen.  
 
 
Lees verder
Externe OKB’ers en andere adviseurs in gesprek met AFM over bevindingen, dilemma’s en wensen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een bijeenkomst georganiseerd voor externe OKB’ers en andere adviseurs (hierna externe adviseurs) van niet-OOB-accountantsorganisaties. 
 
 
Lees verder
Kamerbrief over aangehouden motie signaleringsfunctie accountants 
Vrijdagmiddag 21 februari is op de website van de Tweede Kamer de brief van minister Dijsselbloem (Fin) aan de Tweede Kamer gepubliceerd over de aangehouden
motie van het lid Nijboer over de eisen aan de accountantsverklaring en de signaleringsfunctie van de accountant. 

 
 
Lees verder
Beter gebruik financiële indicatoren beursgenoteerde ondernemingen nodig 
Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen kunnen alternatieve, financiële prestatie-indicatoren consistenter en transparanter toepassen in persberichten. Dat is in het belang van beleggers. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat deze ondernemingen jaar-op-jaar in toenemende mate verschillende indicatoren gebruiken om de financiële prestaties in persberichten weer te geven. 
 
 
Lees verder
ESMA publiceert handhavingsbeslissingen financiële verslaggeving 
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een tiental handhavingsbeslissingen op het gebied van financiële verslaggeving gepubliceerd. Het gaat om beslissingen die door individuele Europese toezichthouders zijn genomen en de instemming hebben van de andere Europese toezichthouders.

Met het openbaar maken van deze beslissingen wil ESMA opstellers, accountants en gebruikers van financiële verslaggeving op de hoogte houden over de juiste toepassing van internationale financiële verslaggevingsstandaarden (IFRS). Het is voor de vijftiende keer dat Europese toezichthouders gezamenlijk deze beslissingen publiceren.
  
 
Publicatie Website ESMA
  Resultaten AFM-toezicht 'In Balans 2013'   
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.


Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen