Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Consumentennieuwsbrief
22 mei 2014
Home  Contact  Rechten  Risico  Tools  Producten
Consumentennieuwsbrief
Beste relatie,

Dit is de nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) speciaal voor consumenten.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
  Duidelijke informatie bij aflopen rentevaste periode nodig voor goede keuze
  Virtuele valuta geen bruikbaar alternatief 
  Boiler rooms: niet één, maar twee keer opgelicht
  Kent u de risico’s van een belegging? Lees u goed in
  Verstopte kosten bij valutahandel 
  Vraag van de maand: Waar moet ik op letten bij  beleggingsaanbevelingen? 
Duidelijke informatie bij aflopen rentevaste periode nodig voor goede keuze
Het is belangrijk dat u bij het aflopen van de rentevaste periode van een hypotheek duidelijke en volledige informatie krijgt. Bijvoorbeeld over de hoogte van de rente en de mogelijkheid om financieel advies in te winnen. Daarbij is het ook goed als u informatie krijgt over de mogelijk nadelige gevolgen van een lagere hypotheekrente voor de opbouw van het spaarsaldo bij een (bank)spaarhypotheek.
Lees verder
AFM - Duidelijke informatie bij aflopen rentevastperiode nodig voor goede keuze 
Hypotheekrente wat moet je weten? 
Virtuele valuta geen bruikbaar alternatief
Volgens de Nederlandsche Bank worden virtuele valuta zoals de bitcoin niet snel een bruikbaar alternatief voor het huidige geld. Virtuele valuta staan momenteel volop in de belangstelling door hun innovatieve karakter en de vraagtekens die zij zetten bij het huidige financiële systeem. Maar op dit moment vervullen virtuele valuta maar zeer beperkt de rol van geld. De veiligheid van uw tegoeden wordt niet gegarandeerd, en deze valuta kennen allerlei risico’s voor gebruikers.
Lees verder
DNB - Virtuele valuta’s geen bruikbaar alternatief 
AFM - Wees je bewust van de risico’s van Bitcoins 
Boiler rooms: niet één, maar twee keer opgelicht
Een boiler room is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties, die met behulp van gehaaide verkopers bellen naar potentiële beleggers om ze te interesseren te investeren in waardeloze en/of nepaandelen.
 
Mensen die hiervan het slachtoffer zijn geworden, worden vaak maanden, of jaren later, opnieuw telefonisch benaderd. Dit keer door een onderneming met een andere bedrijfsnaam dan de onderneming door wie zij al eerder zijn opgelicht. Zij bieden zich aan als koper voor de aandelen, of ze doen alsof ze een koper voor de aandelen hebben gevonden.  

Door deze voorgespiegelde meevaller trappen mensen weer sneller in de volgende truc. De onderneming vertelt dat, voordat zij de aandelen kunnen kopen of voor de klant kunnen verkopen, eerst een borgsom of een belasting (government tax) van enkele duizenden dollars moet worden betaald. Dit kan ook een bepaald bedrag zijn om een ‘restriction’ op te heffen (restriction fee). Wat de smoes ook is, ook na deze betaling zal de klant niets meer horen en is hij voor de tweede keer opgelicht.

Ook kunnen fraudeurs zich voordoen als een advocatenkantoor dat een claim voorbereidt om het verloren geld terug te krijgen. Trap ook daar niet in.
Lees verder
Boiler rooms - hoe wordt je opgelicht?      
Actuele waarschuwingslijst boiler rooms 
Kent u de risico’s van een belegging? Lees u goed in.
Beleggingen kennen verschillende risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de onzekerheid over het rendement dat u maakt en de mate waarin uw inleg veilig is. Bepaal, voordat u geld belegt, welke risico’s een belegging met zich meebrengt en of die acceptabel zijn voor u. Informatie over risico’s vindt u in het prospectus, de Essentiële Beleggersinformatie en de risicometer.

Het is belangrijk deze goed door te nemen, zodat u een goede afweging kunt maken om wel of niet in een bepaald product te beleggen.
Lees verder
AFM - Ken de risico’s van een belegging: lees je goed in   
Kenmerken van essentiele beleggersinformatie 
Verstopte kosten bij valutahandel
U komt de reclames geregeld tegen op internet: beleggen in buitenlandse valuta met beloftes van hoge winsten en slechts een kleine kans op verlies.

Helaas blijken die hoge winsten en kleine verlieskansen in de realiteit heel anders uit te kunnen pakken dan u vooraf zou verwachten en de reclame u voorspiegeld. Wij zien veel misstanden op deze markt. In sommige gevallen is zelfs sprake van oplichting.
Lees verder
AFM-column in de Telegraaf 
Vraag van de maand: 'Waar moet ik op letten bij beleggingsaanbevelingen?'
Het is de vraag of het rendement van de ‘inside tips’ opweegt tegen de kosten die een belegger maakt voor de diensten van een signaalaanbieder. Kijk zeer kritisch naar de voorgespiegelde rendementen en de kosten.

Sommige partijen die beleggingsaanbevelingen doen of beleggingssignalen doorgeven, werken met websites waarop gehandeld kan worden in vreemde valuta en orders direct worden uitgevoerd. Beleggers betalen de website en de signaalaanbieder per transactie een vergoeding, ongeacht winst of verlies. In deze werkwijze zit een prikkel om niet in het belang van de klant te handelen, maar uitsluitend in het eigen financiële belang.

De beleggingstips van signaalaanbieders worden vaak door een computer gemaakt. Ze zijn algemeen van aard en niet toegespitst op de situatie van de individuele belegger. Ze zijn daarom niet te vergelijken met het persoonlijk advies dat een beleggingsadviseur, vermogensbeheerder of bank kan geven.
Lees verder
Veelgestelde vragen - beleggingsaanbevelingen 
Waarschuwingen
Bekijk ze op afm.nl
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk al onze vacatures
Afmelden  Gegevens wijzigen  Doorsturen