Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten
20 juni 2014
Beste relatie,

In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Voorwoord Gerben Everts 
  Effectenuitgevende ondernemingen moeten meer aandacht hebben voor het werk van de calculation agent
  Heffingen voor financiële ondernemingen dalen in 2014
  Minister Dijsselbloem beantwoordt Kamervragen over voorlichting banken aan MKB over risico’s derivaten
  ESMA legt nadere invulling MiFID II voor aan de markt
  Gerben Everts pleit in speech voor zelfregulering taxateurs
  "Integriteit bepaalt de toekomst van de vastgoedsector"

Toezicht accountantsorganisaties
  Samenwerkingsovereenkomst AFM en Japanse toezichthouder op accountantsorganisaties
  AFM positief over NBA initiatief EMIR

 
Voorwoord Gerben Everts
Het onderwerp high frequency trading (HFT) is opnieuw in de publieke belangstelling komen te staan. Het is u vast niet ontgaan. De bestseller “Flash Boys” van auteur Michael Lewis heeft hier zeker aan bijgedragen. In het boek wordt een aantal opmerkelijke aspecten van de Amerikaanse kapitaalmarkten belicht. Beschreven wordt hoe technologisch geavanceerde handelssystemen effect kunnen hebben op beleggers en het functioneren van de effectenhandel. Fictie of niet, het is een kritisch verhaal dat om een reactie vraagt.

De AFM publiceerde in 2010 een positiebepaling over het onderwerp HFT op de Europese kapitaalmarkten. De AFM gaf daarin aan HFT niet als een strategie op zich te zien, maar als een methode om verschillende strategieën op technologisch geavanceerde wijze uit te voeren. Een positief of negatief oordeel over HFT moet met name bepaald worden door het daadwerkelijke gedrag te beoordelen van marktpartijen die de handelstechniek HFT gebruiken. De AFM gaf in het rapport aan een aantal risico’s te zien als gevolg van algoritmehandel. Deze risico’s zijn grofweg te categoriseren als risico’s ten aanzien van handelssystemen en risico’s op het gebied van marktintegriteit.

De AFM heeft op deze twee risicogebieden stevig ingezet. Regels zijn ontwikkeld die de risico’s van algoritmische handel en HFT adresseren. Gelijkertijd mogen regels geen onnodige afbreuk doen aan de bijdrage die technisch geavanceerde handelstechnieken kunnen leveren aan de efficiënte werking van de kapitaalmarkten. Zo is hard gewerkt aan de ontwikkeling van ESMA richtsnoeren voor interne beheersing van geavanceerde handelssystemen. Ook is gewerkt aan technische ondersteuning bij de ontwikkeling en invulling van steviger Europese regelgeving (bekend als de herziening van MiFID). Verder herkent de AFM dat marktintegriteit van kapitaalmarkten een internationale aangelegenheid is. Daarom zorgt de AFM zowel bij de verdere ontwikkeling van de interne toezichtorganisatie, als bij de uitwisseling van casusspecifieke informatie, voor aansluiting met andere relevante internationale toezichthouders.

Dat neemt niet weg dat in elke sector – en de financiële sector is daarin zeker geen uitzondering - ook individuen en partijen rondlopen die soms de kans grijpen langs de randen van de wet te lopen. Hoewel HFT op zichzelf niet manipulatief is, geldt ook voor deze manier van handelen dat het verkeerd kan worden gebruikt. Ook hier is en blijft verboden de markt te misbruiken, door handel met voorkennis of koersmanipulatie. En daar zien wij als AFM op toe. Dat deden we al en dat blijven we doen.


Gerben Everts, bestuurder AFM
  
Effectenuitgevende ondernemingen moeten meer aandacht hebben voor het werk van de calculation agent
De banken en andere effectenuitgevende ondernemingen zouden meer aandacht moeten hebben voor de wijze waarop het werk van de calculation agent is georganiseerd. Dat blijkt uit een marktverkenning van de AFM. 
 
  Lees het hele bericht
Heffingen voor financiële ondernemingen dalen in 2014
De tarieven voor het doorlopend toezicht voor de meeste financiële ondernemingen en overige onder toezicht staande partijen zijn in 2014 lager dan in 2013. De belangrijkste reden hiervoor is dat de AFM in 2013 minder heeft uitgegeven dan begroot, voornamelijk als gevolg van lagere personeelslasten. Dit heeft geresulteerd in een overschot van €4 miljoen. Dit bedrag wordt met de markt verrekend. In 2013 gingen de tarieven juist omhoog.

  Lees het hele bericht
Minister Dijsselbloem beantwoordt Kamervragen over voorlichting banken aan MKB over risico’s derivaten
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft woensdag 28 mei Kamervragen beantwoord over de voorlichting van banken aan het midden- en kleinbedrijf (MKB) over de risico’s van derivaten zoals renteswaps.

  Lees het hele bericht
ESMA legt nadere invulling MiFID II voor aan de markt
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft op 22 mei 2014 haar voorstellen voor de nadere invulling van de herziene Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) aan de markt voorgelegd. Marktpartijen en andere geïnteresseerden kunnen tot 1 augustus 2014 reageren op de consultatiedocumenten.

  Lees het hele bericht
Gerben Everts pleit in speech voor zelfregulering taxateurs
Bestuurder Gerben Everts van de AFM hield dinsdag 27 mei een speech bij de ‘5e Nationale Vastgoeddag’ van Universiteit Nyenrode en PropertyNL.

  Lees het hele bericht
"Integriteit bepaalt de toekomst van de vastgoedsector"
Integriteit bepaalt de toekomst van de vastgoedsector. Dat zei AFM-toezichthouder Matthijs Snijder op 22 mei tijdens een bijeenkomst van Kerkebosch.

  Lees het hele bericht
Samenwerkingsovereenkomst AFM en Japanse toezichthouder op accountantsorganisaties
De AFM en de toezichthouder op accountantsorganisaties in Japan, de Financial Services Agency/Certified Public Accountants and Auditing Oversight Board (JFSA/CPAAOB), hebben op 11 juni 2014 verdergaande afspraken gemaakt over samenwerking in grensoverschrijdend toezicht op accountantsorganisaties. De wederzijdse afspraken zijn vastgelegd in een zogeheten Exchange of Letters.

  Lees het hele bericht
AFM positief over NBA initiatief EMIR
De AFM is positief over het initiatief van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) om de regelgeving rond derivaten onder de aandacht te brengen bij haar achterban. De NBA betrekt de accountant op deze manier actief bij de controle op de naleving van de verplichtingen uit EMIR (European Market Infrastructure Regulation).

  Lees het hele bericht
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.

Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

 
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen