Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten
29 september 2014
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Voorwoord
 
  Structurele tekortkomingen bij grootste accountantsorganisaties, fundamentele hervormingen en cultuurverandering noodzakelijk
  Rol auditcommissies bij kwaliteit financiële verslaggeving en accountantscontrole
  Aankondiging marktbreed onderzoek naleving ESMA Richtsnoeren
  Uitleg reikwijdte EMIR-rapportageplicht bij lastgeving
  Dienstverlening rond niet geregistreerde beleggingsinstellingen door beleggings-ondernemingen in Nederland: een nadere uitleg

Prospectus en openbare biedingen
  Gevolgen beperkingen verkeer met Rusland voor aanvraag goedkeuring prospectus
  De AFM vraagt aandacht voor de informatie over lock-up-overeenkomsten in prospectussen
 
 
 
Voorwoord
We hebben ons tweede onderzoek afgerond naar de kwaliteit van de accountantscontroles en kwaliteitsbewaking door de vier grootste accountantskantoren, de zogenoemde Big 4 (Deloitte, EY, KPMG en PwC). Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit in bijna de helft van de beoordeelde controledossiers te wensen overlaat. De sector moet zo snel mogelijk concrete maatregelen nemen om de kwaliteit van de externe accountantscontrole te waarborgen, het publiek belang meer centraal te stellen en prioriteit te geven aan het versterken van de eigen governance.

De kwaliteit van de wettelijke controle is vooral afhankelijk van een goede beroepsuitoefening door de accountant. Hij moet zich professioneel-kritisch opstellen en handelen in het publieke belang. Wettelijke controles worden nu uitgevoerd in een systeem, waarin prikkels aanwezig zijn om andere belangen (zoals commerciële of het eigenbelang) centraal te stellen, boven het publieke belang. Er zijn maatregelen nodig om deze prikkels weg te nemen.

Na ons eerste onderzoek uit 2010 hebben de accountants-organisaties plannen geformuleerd om die kwaliteit te verhogen, maar we zien de effecten daarvan helaas niet in de laatste resultaten terug. Dat is een sombere constatering. Nu lijkt de sector wel de urgentie te onderschrijven om echte, meer fundamentele stappen te nemen om de kwaliteit van de controles in de toekomst te verhogen. Daar hebben we als AFM waardering voor.

De Big 4 hebben verdergaande maatregelen aangekondigd naar aanleiding van ons onderzoek. De beroepsorganisatie NBA stelt bovendien in haar rapport ‘In het publiek belang’ verbeteringen voor de gehele sector voor. De AFM hoopt dat de basis is gelegd voor de noodzakelijke versterking van en cultuurverandering in deze belangrijke sector.

We pleiten voor de mogelijkheid om ook individuele bestuurders en commissarissen, alsmede collectieve raad van bestuur en raad van commissarissen van accountants-organisaties op geschiktheid te kunnen toetsen. Dit draagt bij een betere besturing van de grotere accountantsorganisaties.
De voortgang van de verbetermaatregelen monitoren we nauwlettend en we blijven daarbij in gesprek met de sector. Als blijkt dat de maatregelen te weinig effect sorteren, overwegen we andere maatregelen.

Het is cruciaal dat alle accountantsorganisaties in de sector voortvarend en doortastend te werk gaan. De start is veelbelovend, maar het gevoel van urgentie mag niet verloren gaan.

Gerben Everts, bestuurder AFM

 
  Naar boven
Structurele tekortkomingen bij grootste accountantsorganisaties, fundamentele hervormingen en cultuurverandering noodzakelijk
De kwaliteit van wettelijke controles door de vier grootste accountantsorganisaties is de afgelopen jaren onvoldoende verbeterd. Het aantal wettelijke controles dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als onvoldoende heeft aangemerkt, is te hoog. De accountancysector moet zo snel mogelijk concrete maatregelen doorvoeren om de kwaliteit van de wettelijke controle te waarborgen en het publiek belang meer centraal te stellen.   
  
 
Lees verder
Rol auditcommissies bij kwaliteit financiële verslaggeving en accountantscontrole 
De AFM is recent een verkennend onderzoek gestart naar de wijze waarop auditcommissies hun rol invullen ten aanzien van financiële verslaggeving en de accountantscontrole. Dit onderzoek volgt uit het AFM-thema ‘De kwaliteit van governance, verslaggeving en accountantscontrole gaat omhoog’. 
 
 
Lees verder
Aankondiging marktbreed onderzoek naleving ESMA Richtsnoeren
De AFM voert de komende tijd een marktbreed nader onderzoek uit naar de naleving van ESMA Richtsnoeren voor interne beheersing in een geautomatiseerde handelsomgeving.

Met dit onderzoek spelen we in op zorgen over de potentiële risico’s rondom de geautomatiseerde en algoritmische handel en de mogelijke weerslag op de eerlijke en ordelijke werking van de financiële markten. Deze Richtsnoeren zijn op 1 mei 2012 van kracht geworden. Op verzoek van de AFM is destijds door diverse marktpartijen informatie verstrekt over hun implementatie van die Richtsnoeren.

  Lees verder
Uitleg reikwijdte EMIR-rapportageplicht bij lastgeving
De bijlage bij dit bericht zet uiteen welke EMIR- transactierapportages de AFM wil zien, indien Nederlandse ondernemingen derivaten laten afsluiten op basis van een zogenaamde overeenkomst tot lastgeving. Tot dit standpunt is de AFM gekomen in overleg met DNB en een gespecialiseerde werkgroep van de Dutch Advisory Committee Securities Industry (DACSI) waarin o.a. de grote Nederlandse banken zijn vertegenwoordigd.

  Lees verder
Dienstverlening rond niet geregistreerde beleggingsinstellingen door beleggings-ondernemingen in Nederland: een nadere uitleg
De AFM heeft de afgelopen periode veel vragen gekregen van marktpartijen over dienstverlening rond niet in Nederland geregistreerde beleggingsfondsen en beleggings-maatschappijen (beleggingsinstellingen) door Nederlandse beleggingsondernemingen. Er is onduidelijkheid over hoe artikel 4:100f van de Wet op het financieel toezicht (Wft) moet worden uitgelegd. De AFM geeft graag meer duidelijkheid over hoe deze bepaling in het kader van haar toezicht wordt bezien.
 
 
Lees verder
Gevolgen beperkingen verkeer met Rusland voor aanvraag goedkeuring prospectus
Op 6 augustus 2014 is een bericht over de beperkingen op het kapitaal- en handelsverkeer met Rusland verschenen op de website van de AFM. Zoals vermeld in dit bericht zijn deze sancties van belang voor financiële ondernemingen die onder toezicht door de AFM staan.

Deze sancties hebben ook gevolgen voor het prospectus- toezicht. De verklaring voor aanvraag goedkeuring prospectus is kort geleden aangepast. Uitgevende instellingen moeten verklaren dat het niet valt onder artikel 5.1 of 5.2 van Verordening (EU) Nr. 833/2014 zoals gewijzigd door Verordening (EU) Nr. 960/2014 van 8 september 2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren.

Heeft u vragen over (het geven van) deze verklaring? Neem dan contact op met de AFM via service.prospectus@afm.nl.
De AFM vraagt aandacht voor de informatie over lock-up-overeenkomsten in prospectussen
De AFM constateert dat uitzonderingen en/of opschortende voorwaarden op de lock-up in veel gevallen onvoldoende specifiek en volledig in het (concept) prospectus worden verwoord.

Omdat het bestaan van een lock-up-overeenkomst relevante informatie is voor zowel bestaande- als nieuwe kapitaals-verschaffers in een onderneming, is het van belang dat er een duidelijke beschrijving van deze overeenkomst en haar uitzonderingen en/of opschortende voorwaarden in het prospectus wordt opgenomen. 

  Welke informatie over een lock-up moet er in het prospectus worden opgenomen
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.


Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen