Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief Financiële dienstverleners
30 oktober 2014
Beste relatie,

Het is altijd goed om te reflecteren op waar we vandaan komen, juist ook om van daar uit verder te gaan. Er zijn de afgelopen tijd veel veranderingen op u af gekomen. Hier bent u al druk mee aan de slag gegaan, maar wij kunnen ons voorstellen dat u nog zaken op uw to do-list heeft staan. Mocht u hierbij problemen ondervinden of vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Bijvoorbeeld door te bellen of te mailen naar het Ondernemersloket.

Wij gaan ook het gesprek met u aan via onder meer praktijkbezoeken en seminars. Sinds kort bieden wij daarnaast online seminars aan, zogenoemde webinars. Eind november vindt er een plaats over Dienstverlening op Maat. In deze nieuwsbrief kunt u hier meer over lezen.

Verder in deze nieuwsbrief informatie over de benchmark, een onderdeel van de DVD-generator die u helpt om uw DVD te actualiseren. Ook vindt u in deze nieuwsbrief een oproep om mee te doen aan een enquête over de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Doe mee en help ons onze dienstverlening te evalueren. Zodat wij handvatten hebben om onze toekomstige dienstverlening te verbeteren.

De redactie
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Actualiseer uw Dienstverleningsdocument met behulp van de benchmark
  Geef u op voor het webinar Dienstverlening op Maat
  Update beleggingsverzekeringen
  Geef nu uw mening over eisen vakbekwaamheid
  Vraag van de maand
  Korte nieuwsberichten

Actualiseer uw dienstverleningsdocument met behulp van de benchmark
Uw dienstverleningsdocument (DVD) moet altijd actueel zijn. Om u hier bij te helpen, publiceert de AFM jaarlijks het aantal op de markt verkrijgbare producten per productcategorie: de benchmark. Deze update vindt u terug in de DVD-generator, en is dit jaar doorgevoerd op 13 augustus 2014.

Wat is de benchmark in het DVD?
Het DVD geeft de consument een beeld van de reikwijdte van uw dienstverlening. Is er bijvoorbeeld sprake van een vergelijking van een beperkt aantal producten of een groot aantal producten? In de DVD-generator heeft u onder meer ingevuld hoeveel producten u binnen een bepaalde productcategorie vergelijkt. Het door u ingevulde aantal wordt in de DVD-generator afgezet tegen het totaal aantal in de markt verkrijgbare producten binnen de betreffende productcategorie, dit noemen we de benchmark. Vervolgens concludeert de DVD-generator of u geen, een beperkt of een groot aantal producten vergelijkt.

Meer informatie over hoe u uw DVD(’s) actualiseert, vindt u op onze nieuwspagina.

  Meer informatie over actualiseren van uw DVD(’s)

Geef u ook op voor het webinar Dienstverlening op Maat
Worstelt u ook met het vernieuwen van uw dienstverlening, en bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Meld u aan voor het webinar (een online seminar) Dienstverlening op Maat

Eind november organiseert de AFM een webinar over Dienstverlening op Maat. Tijdens dit webinar beantwoorden wij aan de hand van concrete voorbeelden uit de markt verschillende vraagstukken rond kortere en efficiëntere dienstverlening aan de klant. Zoals: kan ik een internettool gebruiken om de inventarisatie van klantinformatie eenvoudiger te maken? Kan ik de klant meer zelf laten doen in voorbereiding op een adviestraject? En wanneer zou ik de inventarisatie of het adviestraject kunnen verkorten, en hoe zit het in dit geval met vastlegging?

Het webinar biedt volop mogelijkheid tot interactie met toezichthouders van de AFM, zo kunt u al uw vragen rechtstreeks stellen aan de toezichthouders en ook direct reageren op stellingen. En natuurlijk het grote voordeel: u kunt het webinar volgen vanaf uw eigen werkplek, en eventueel zelfs later nog een keer terugkijken.

Interesse om het webinar bij te wonen? Stuur een email aan: dienstverleningopmaat@afm.nl en wij nodigen u persoonlijk uit zodra de datum bekend is. Ook kunt onze kalender in de gaten houden.

Nieuws over beleggingsverzerzekeringen
Wegnemen belemmeringen
Veel hypotheekgebonden beleggingsverzekeringen zijn verpand aan de hypotheekverstrekker, die moet instemmen met wijzigingen in de polis. De AFM krijgt signalen van consumenten en adviseurs dat zij belemmeringen ervaren bij het aanpassen of oversluiten van een verpande beleggingsverzekering. Begin deze maand heeft de AFM aanbieders van hypothecair krediet opgeroepen om mee te werken aan het aanpassen of omzetten van verpande beleggingsverzekeringen. Als u hier toch nog belemmeringen bij ervaart, verzoeken wij u dit te melden via: meldingenformulier@afm.nl.

Nieuwe deadline
De AFM verlengt de termijn waarbinnen verzekeraars en adviseurs tachtig procent van hun klanten met hypotheekgebonden polissen moeten hebben geactiveerd. De deadline is nu 1 juli 2015. De AFM vindt het belangrijk dat de meest kwetsbare klanten zo snel mogelijk worden geholpen. Daarom heeft de AFM ermee ingestemd dat verzekeraars zich in 2014 eerst richten op klanten met niet opbouwende polissen.

Activeer uw klant
Het is nog altijd van belang dat alle klanten met een hypotheekgebonden beleggingsverzekering zo snel mogelijk geholpen worden. Wij vinden het goed om te zien dat een deel van de klanten hierbij al geholpen is. Heeft u uw klanten met een beleggingsverzekering nog niet allemaal geactiveerd? Dan verwacht de AFM dat u, ondanks deze verschuiving van de deadline, doorgaat met uw inspanningen. Het verschuiven van de deadline is nader toegelicht in de rapportage Nazorg Beleggingsverzekeringen.

Geef nu uw mening over eisen vakbekwaamheid
Wij nodigen u uit een enquête over de nieuwe vakbekwaamheidseisen in te vullen. Het onderzoek is anoniem en de uitkomsten worden uitsluitend gebruikt om onze dienstverlening te evalueren en te verbeteren. Het invullen kost u maximaal 10 minuten. Na analyse delen wij de uitkomsten van de enquête met de markt.

Begin dit jaar hebben ruim 1.100 financiële dienstverleners hun mening gegeven over de nieuwe eisen voor vakbekwaamheid. In de tussentijd is de AFM met uw input aan de slag gegaan en hebben velen van u ervaringen opgedaan met het afleggen van examens. Deel ook uw mening en ervaringen, dit kan tot 20 november aanstaande.
 
  Start de enquête

Vraag van de maand
Moet een klant mijn hersteladvies voor een beleggingsverzekering ook daadwerkelijk opvolgen?

Nee, een klant hoeft het door u gegeven hersteladvies niet op te volgen. U moet uw klanten met een beleggingsverzekering activeren. Daarbij acht de AFM het van belang dat een klant:

- Inzicht krijgt in de gevolgen van de mogelijk tegenvallende opbrengst van de beleggingsverzekering.
- Een advies van u krijgt hoe hij de situatie kan verbeteren.
- Een bewuste keuze maakt om dit wel of niet te doen.

En de adviseur moet vervolgens de keuze van de klant (ook de keuze om niets te doen) vastleggen in het dossier. Een geactiveerde klant is dus een klant die aantoonbaar een bewuste keuze heeft gemaakt over zijn polis.

  Meer informatie over uw rol bij beleggingsverzekeringen


Aanvulling Vraag van de maand september over advies bij verhoging pensioenleeftijd

Via twitter hebben wij reacties gekregen op de vraag van de maand van september. Uit het antwoord zou men kunnen afleiden dat volgens ons geen advies nodig is bij de verhoging van de pensioenleeftijd. Dit is niet het geval. Als de klant geen keuze heeft en de overeenkomst na de wijziging niet tussentijds kan opzeggen dan heeft de adviseur in ieder geval een informatieplicht op grond van artikel 4:20 lid 3 Wft. Dit wil niet zeggen dat de adviseur het hierbij mag/moet laten. De civiele zorgplicht van de adviseur kan verder reiken. Dit is afhankelijk van de situatie van de klant en wat er mogelijk is afgesproken over de dienstverlening.

Korte nieuwsberichten
Hier vindt u een selectie van persberichten en mededelingen van de AFM die voor u van belang kunnen zijn.

Naar het meest recente nieuws 
AFM vraagt reacties op voorlopige plannen 2015
De AFM heeft de concept-Agenda 2015 gepubliceerd. Hierin staan de voorlopige plannen voor het komende jaar. Wij horen graag wat u vindt van de plannen. U kunt uw reactie tot 4 november aan ons toesturen.
 
 
Naar volledig nieuwsbericht
Column Michiel Denkers: 'Samen zorgen dat het een zegen wordt’
Het is nog te vroeg voor een evaluatie, maar intussen mogen we best kritisch kijken naar de uitwerking van het provisieverbod. Dit schrijft Michiel Denkers, hoofd toezicht van de AFM, in VVP. 
 
 
Naar volledig nieuwsbericht
Van de regen in de drup? AFM-column op Telegraaf.nl
Er zijn nog altijd een paar miljoen mensen die een beleggingsverzekering, of woekerpolis, hebben. Voor veel klanten geldt dat ze nu in actie moeten komen om grotere financiële problemen in de toekomst te voorkomen. Dat schrijft Marcel Proos van AFM in zijn column op OverGeld.
 
 
Naar volledig nieuwsbericht
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen