Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten 23-12-2014
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Financiële Beschouwing op 2014 en 2015
 
  ESMA consulteert markt over MiFID II
  Aanbevelingen voor duurzame en verantwoorde groei crowdfundingsector
  Hogere tarieven voor het prospectustoezicht in 2015
  Toezichthouders en accountantsorganisaties zetten dialoog over kwaliteit van de controles voort
  Minister Dijsselbloem beantwoordt Kamervragen voor schriftelijk overleg accountancy
 
  Richtsnoeren bieden bescherming aan beleggers
  Relevante, vergelijkbare informatie en ‘eigen verhaal’ moeten leidend zijn voor verslaggeving
  Theodor Kockelkoren benoemd als nieuwe voorzitter van de IOSCO Committee on Emerging Risk
  Paul Koster nieuw lid Commissie Kapitaalmarkt 

  Kortere afwikkeltermijn voor effectentransacties

Maatregelen
 

  AFM legt boete op aan de heer Van ’t Wout voor marktmanipulatie
  AFM legt bestuurlijke boete op voor te late meldingen
 
  AFM legt boete op voor marktmanipulatie
 
Financiële Beschouwing op 2014 en 2015
De AFM heeft een sterk geloof in het functioneren van de markteconomie. Maar deze heeft duidelijke spelregels en een krachtige toezichthouder nodig. Het zelfregulerend effect van een markt waarbij iedereen slechts eigenbelang nastreeft is uit de bocht gevlogen. Daarvoor betalen we nog steeds - en helaas nog lange tijd - leergeld.

Het zijn turbulente tijden met veel nieuwe regels waaraan moet worden voldaan, terwijl tegelijkertijd fundamentele wijzigingen moeten worden aangebracht in bedrijfsmodellen, verdienmodellen en beloningsstructuren. Nodig is continue innovatie en het beter begrijpen en accepteren van verantwoordelijkheden van de sector voor consumenten en de samenleving.

De aanhoudend lage rentevergoeding op vastrentende beleggingen doet investeerders zoeken naar hoger rendement (‘search for yield’). Er wordt meer kredietrisico opgezocht, wat zich uit in relatief lagere rente voor risicovolle obligaties, en partijen investeren steeds meer in illiquide beleggingen om het rendement te verhogen. Het risico is dat het liquiditeitsrisico en het kredietrisico van dergelijke producten verkeerd wordt ingeschat door investeerders, al dan niet door een gebrek aan transparantie.

In Europa willen we de afhankelijkheid van bankfinanciering voor bedrijven verminderen. Een terechte wens. De vraag is echter of de ontwikkeling van een sterke Europese kapitaalmarkt die in staat is risico’s goed op te vangen snel genoeg gaat en in welke volgorde dit alles gaat. Gaan eerst de risico’s herverdeeld worden en wordt dan pas nagedacht over de goede inrichting van effectief toezicht op de kapitaalmarkten? Dan zijn de banken straks veilig, maar betalen u en ik via ons Nederlandse pensioenstelsel wellicht voor die nieuwe zekerheid.

Gedragstoezicht, consumentenbescherming en beleggersbescherming staan bij ons het komende jaar hoog op de agenda. Zowel in Nederland als in Europa, waarbij we er binnen de BankenUnie en in het stelsel van Europese regelgeving op zullen toezien dat deze elementen prioriteit krijgen. Dit wordt nog actueler doordat de nieuwe Europese Commissie de komende jaren streeft naar de vorming van een Europese Kapitaalmarkten Unie. Een deel van de markten dat nog steeds nationaal en gefragmenteerd is, zou zich moeten omvormen tot een echte Europese Markt. Juist voor een handelsnatie als Nederland is dit in principe een goed streven.

Tegelijkertijd hebben we nu al twee keer een buitengewoon hoog leergeld betaald. Eerst met een geïntegreerd bankenstelsel in Europa dat zonder centraal toezicht onhoudbaar bleek. Vervolgens dachten we goed te doen aan het uitrollen van een monetaire Eurozone zonder integratie van overheidsbudgetten, zonder fiscaal beleid en zonder sancties voor die Lidstaten die zich niet houden aan de gemaakte afspraken. De les geleerd is dat zonder effectief en centraal toezicht de rekening voor gebrek aan politiek lef enorm is en het vertrouwen in ‘Europa’ ernstig schaadt.

Mijn wens voor komend jaar is dat de rede zal zegevieren en de constructieve transitie van de financiële sector verder gestalte krijgt. Laten we ons gezamenlijk met positieve energie inzetten voor een goed functionerende kapitaalmarkt. Daarbij hoort wat ons betreft adequaat toezicht (niet te veel en niet te weinig). We kunnen ons in Europa en in Nederland immers geen derde crisis op rij veroorloven.

Gerben Everts
Bestuurslid AFM

  
  Naar boven
ESMA consulteert markt over MiFID II 
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft op 19 december 2014 nieuwe voorstellen voor de nadere invulling van de herziene Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) ter consultatie aan de markt voorgelegd.

Daarnaast heeft ESMA op basis van eerdere consultatiereacties een technisch advies uitgebracht aan de Europese Commissie. Marktpartijen en andere geïnteresseerden kunnen tot 2 maart 2015 reageren op het nieuwe consultatiedocument (Consultation Paper). 

  ESMA consulteert markt over MiFID II
Aanbevelingen voor duurzame en verantwoorde groei crowdfundingsector
De AFM vindt het belangrijk dat de crowdfundingsector de ruimte krijgt om op een duurzame en verantwoorde manier te groeien. Dat betekent dat ze voldoet aan een aantal randvoorwaarden, zoals professionele platforms, een minimumniveau aan transparantie, en een bepaalde mate van bescherming van de geldgever en geldvrager.

Wij zijn van mening dat de sector een belangrijke verantwoordelijkheid heeft, en dat daarnaast een aantal aanpassingen, onder andere van het wettelijk kader noodzakelijk is. Dat stelt de AFM op basis van onderzoek naar (toezicht op) de crowdfundingsector, dat zij mede op verzoek van de Minister van Financiën heeft uitgevoerd. 

  
  Aanbevelingen voor duurzame en verantwoorde groei crowdfundingsector
Hogere tarieven voor het prospectustoezicht in 2015
Vanaf 1 januari 2015 gelden nieuwe tarieven voor het prospectustoezicht. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen uitgevende instellingen zijnde mkb-ondernemingen en niet-mkb-ondernemingen. Voor de definitie van “mkb-ondernemingen” verwijst de AFM naar artikel 2 lid 1 sub f van de Prospectusrichtlijn zoals geïmplementeerd in artikel 5:1 onder f Wft. De nieuwe tarieven zijn als volgt:

Voor uitgevende instellingen zijnde mkb-ondernemingen
Aandelen Prospectus dat bestaat uit een enkel document €22.500
Registratiedocument  €15.000 
Verrichtingennota en samenvatting  €7.500 
Obligaties of rechten van deelneming in een beleggingsinstelling Prospectus dat bestaat uit een enkel document €7.500
Registratiedocument  €5.000 
Verrichtingennota en samenvatting  €2.500 
Alle categorieën Document ter aanvulling van een prospectus (supplement) €2.500

Voor uitgevende instellingen niet zijnde mkb-ondernemingen
Aandelen Prospectus dat bestaat uit een enkel document €65.000
Registratiedocument  €40.000 
Verrichtingennota en samenvatting  €25.000 
Obligaties of rechten van deelneming in een beleggingsinstelling Prospectus dat bestaat uit een enkel document €15.000
Registratiedocument  €10.000 
Verrichtingennota en samenvatting  €5.000 
Alle categorieën Document ter aanvulling van een prospectus (supplement) €2.500

Welke heffing van toepassing is, is gekoppeld aan het moment van de aanvraag tot goedkeuring en niet aan het moment van het besluit tot goedkeuring.

 
  Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet bekostiging financieel toezicht
Toezichthouders en accountantsorganisaties zetten dialoog over kwaliteit van de controles voort
Onafhankelijke toezichthouders op accountantsorganisaties in Europa hebben op 25 en 26 november met internationale leiders van KPMG gesproken over de kwaliteit van de Europese accountantscontroles. Ook vond er overleg plaats met de opstellers van de internationale accountantsstandaarden, het bestuur van IAASB en IESBA. De AFM was voorzitter van deze vergadering. 
 
 
Persbericht
Minister Dijsselbloem beantwoordt Kamervragen voor schriftelijk overleg accountancy
Donderdag 13 november heeft er in de Tweede Kamer een algemeen overleg over accountancy plaatsgevonden. Voorafgaand aan dit overleg wordt een schriftelijk overleg gevoerd. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de antwoorden op Kamervragen voor het schriftelijk overleg naar de Tweede Kamer gestuurd. 
 
 
Persbericht
Richtsnoeren bieden bescherming aan beleggers
Sinds 27 oktober zijn nieuwe richtsnoeren van kracht, die een adequate bescherming van beleggers moeten garanderen. De richtsnoeren, opgesteld door ESMA en EBA, bepalen dat de AFM ervoor moet zorgen dat de effecten- en banksector een beleid voor klachtenbeheer invoeren. 
 
 
Persbericht
Relevante, vergelijkbare informatie en ‘eigen verhaal’ moeten leidend zijn voor verslaggeving
De kwaliteit van financiële verslaggeving neemt stap voor stap toe, maar kan verder worden verbeterd. Beleggers hebben meer behoefte aan relevante en vergelijkbare informatie en het ‘eigen verhaal’ van de onderneming als toelichting bij de jaarrekening. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat de toelichtingen voor verbetering vatbaar zijn.  
 
 
Persbericht
Theodor Kockelkoren benoemd als nieuwe voorzitter van de IOSCO Committee on Emerging Risk 
Maandag 20 september heeft IOSCO, de wereldwijde samenwerkingsorganisatie van toezichthouders op effectenmarkten, bekendgemaakt dat Theodor Kockelkoren is benoemd als de nieuwe voorzitter van de Committee on Emerging Risks (CER). De benoeming is per direct ingegaan. 
 
 
Persbericht
Paul Koster nieuw lid Commissie Kapitaalmarkt
Paul Koster is toegetreden tot de commissie Kapitaalmarkt van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).  

 
Persbericht
Kortere afwikkeltermijn voor effectentransacties 
De afwikkeling van transacties die op beursplatformen worden uitgevoerd, is in Nederland sinds 6 oktober verkort tot twee werkdagen. Dat was daarvoor drie dagen.  

  Persbericht
AFM legt boete op aan de heer Van ’t Wout voor marktmanipulatie
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 7 juli 2014 een bestuurlijke boete opgelegd aan de heer A. van ’t Wout te Rotterdam, omdat hij op verschillende manieren de koers van participaties in een beleggingsfonds heeft gemanipuleerd. Daarmee heeft hij artikel 5:58, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht (Wft) overtreden. 

 
Persbericht
AFM legt bestuurlijke boete op voor te late meldingen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 3 oktober 2014 een bestuurlijke boete opgelegd van €375.000 aan mevrouw C.L. De Carvalho-Heineken. Mevrouw De Carvalho-Heineken is bestuurder van Heineken Holding N.V. 
 
 
Persbericht
AFM legt boete op voor marktmanipulatie
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 7 juli 2014 een bestuurlijke boete van €15.000 opgelegd aan een natuurlijk persoon, hierna ‘de overtreder’, omdat hij de koers van participaties in een beleggingsfonds heeft gemanipuleerd. Daarmee heeft hij artikel 5:58, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht (Wft) overtreden.
 
 
Persbericht
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.


Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen