Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Consumentennieuwsbrief
22 januari 2015
Home  Contact  Rechten  Risico  Tools  Producten
Consumentennieuwsbrief
Beste relatie,

Dit is de nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) speciaal voor consumenten.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
  Visie AFM op pensioenstelsel: keuzes waar het kan, verplichtingen waar verstandig
  AFM-vergunning geen garantie voor goede belegging
  Waarschuwing boiler rooms
  Is een woonlastenverzekering nuttig voor u?
  Boete voor flitskredietaanbieder
  Sparen of beleggen?
Visie AFM op pensioenstelsel: keuzes waar het kan, verplichtingen waar verstandig.


De AFM vindt dat het pensioenstelsel efficiënter, transparanter en beter uitlegbaar moet worden om de maatschappelijke houdbaarheid te vergroten. Om dit te realiseren is het van belang dat de pensioendeelnemer centraler komt te staan in het pensioenstelsel.

De houdbaarheid van het stelsel kan worden vergroot door onder meer keuzemogelijkheden voor de deelnemer te bieden waar het kan en verplichtingen te behouden waar dat verstandig is.
Lees verder
Visie AFM op het pensioenstelsel 
Postion paper: Naar een toekomstbestendig tweede-pijlerpensioen (PDF) 
AFM-vergunning geen garantie voor goede belegging!
Een AFM-vergunning is geen garantie voor een goede belegging. Dat schrijft Tim Mortelmans, hoofd Toezicht financiele ondernemingen, in zijn column voor de website IEX Geld.

Om een vergunning te krijgen, moeten financiële ondernemingen aan bepaalde eisen voldoen. Degene die de leiding heeft moet bijvoorbeeld betrouwbaar en deskundig zijn. Als een onderneming zonder vergunning werkt, dan kunnen wij maatregelen tegen de onderneming nemen.

Daarnaast houdt de AFM in de gaten of beleggers wel op de juiste manier geïnformeerd worden over beleggingen. Ook hiertoe zijn de ondernemingen wettelijk verplicht.

Maar een vergunning of een goedgekeurd prospectus is geen  AFM/keurmerk of een garantie. De eisen waaraan voldaan moet worden, zijn randvoorwaarden. Je moet altijd zelf op blijven letten.
Lees verder
Column IEX 
Waarschuwing boiler rooms
Beleggers moeten oppassen voor vijf nieuwe (vermoedelijke) boiler rooms, waarvoor de AFM het laatste kwartaal van 2014 heeft gewaarschuwd. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze frauduleuze partijen.
Lees verder
Waarschuwing boiler rooms 
Hoe herken ik een boiler room? 
Is een woonlastenverzekering nuttig voor u?
Veel woonlastenverzekeringen doen niet in alle gevallen wat u er als consument van mag verwachten. Dat blijkt uit recent onderzoek van AFM. De betrokken verzekeraars hebben toegezegd de producten te verbeteren waar dit wenselijk is.

Woonlastenverzekeringen zijn producten die u bij het aangaan van een hypotheek kan afsluiten wanneer u zekerheid wilt dat woonlasten betaalbaar blijven wanneer u arbeidsongeschikt wordt of werkeloos raakt.
Lees verder 
Is een woonlastenverzekering nuttig voor u? 
Boete voor flitskredietaanbieder
De AFM heeft op 30 december 2014 een bestuurlijke boete van €300.000 opgelegd aan Inpetto Services B.V.. De boete is opgelegd omdat Inpetto in tussen oktober 2012 tot en met augustus 2013 flitskrediet heeft aangeboden zonder te beschikken over een vergunning van de AFM.  

Via Inpetto's website www.heeleen.nl konden consumenten snel geld lenen tegen hoge kosten. Inpetto adverteerde dat er geen kosten voor het krediet rekening werden gebracht. In werkelijkheid moesten klanten wel degelijk hoge kosten betalen.

Inpetto is inmiddels gestopt met het aanbieden van flitskrediet.
Lees verder
Boete voor flitskredietaanbieder Inpetto 
Vraag van de maand: sparen of beleggen?
Veel mensen zetten geld opzij voor later. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto, een spaarpot voor de studie van de kinderen of het opbouwen van een pensioen. Een vermogen opbouwen voor de toekomst kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een bedrag te sparen of te beleggen.

Beide manieren hebben hun eigen voor- en nadelen en de belangrijkste zetten we graag voor u op een rij. Lees onze tips en suggesties.
Lees verder
Sparen of beleggen? 
Waarschuwingen
Bekijk ze op afm.nl
Nieuws AFM
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk al onze vacatures
Afmelden  Gegevens wijzigen  Doorsturen