Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten maart
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  De AFM in gesprek met auditcommissies
    
  Nieuwe aanstellingen bij Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving
 
  Consultatie MiFID II

  Belangrijke data 2015 voor financiële verslaggeving

  Jaarverslag 2014
 
  IFIAR blijft bezorgd over kwaliteit accountantscontroles

  Financiële instellingen beheersen de risico’s rond benchmarks nog onvoldoende

  AFM: 'Aanbieders van Contracts for Difference stellen beleggers onnodig bloot aan risico’s'

  Focus AFM in 2015 op zakelijke markt, accountants en kapitaalmarkten
De AFM in gesprek met auditcommissies
De AFM heeft onderzocht hoe auditcommissies aankijken tegen hun rol bij de verbetering van verslaggeving en accountantscontrole. Vandaag hebben we de bevindingen van ons verkennend onderzoek gepubliceerd. Ik ben blij met de uitkomst. Commissarissen zijn zich zeer wel bewust van hun belangrijke rol als interne toezichthouder.

We kunnen als AFM het een en ander in beweging krijgen en met wet- en regelgeving of codes lukt dit ook. Maar het gaat er bij goede corporate governance uiteindelijk natuurlijk om dat de interne organisatie van ondernemingen goed functioneert. Pas dan beklijft het. Auditcommissies spelen hierbij een zeer belangrijke rol. Een kritische invulling van deze rol is, vanuit het oogpunt van interne beheersing en externe verantwoording cruciaal. Wij verwachten dat auditcommissies een positieve invloed zullen hebben op de interne beheersing, en specifiek ook de kwaliteit van de financiële verslaggeving en de externe accountantscontrole.

Er is veel aandacht geweest voor de Europese initatieven op het gebied van accountants. We hebben in Nederland inmiddels een strakke en goed functionerende scheiding tussen controle- en adviesdiensten bij gecontroleerde ondernemingen. Ook geldt binnenkort verplichte roulatie van accountantskantoren. Wat minder aandacht heeft gekregen is dat als onderdeel van de nieuwe Europese auditverordening de AFM de taak krijgt de uitdrukkelijk versterkte rol van de auditcommissie vis-à-vis de externe accountant te monitoren. Dit geldt voor de selectie van de externe accountant en voor de rapportagelijnen met die accountant. Ons verkennend onderzoek loopt daar alvast op vooruit. Ons beeld is dat de commissarissen zich goed bewust zijn van deze versterkte rol. Gelijkertijd blijft aandacht nodig voor die gevallen waar commissarissen zich in deze rol soms nog wat te veel laten leiden door de CFO, bijvoorbeeld door de voorbereiding uit te besteden aan de CFO of functionarissen binnen de financiele kolom.

Wij zien na dit onderzoek nog enkele andere aandachtspunten die belangrijk zijn voor de rol de van de auditcommissies in het systeem van checks en balances tussen aandeelhouder, accountant en bestuur. Zo hebben auditcommissies bijvoorbeeld een extra verantwoordelijkheid als er voor wordt gekozen geen internal auditor in de onderneming aan te stellen. Staat deze verantwoordelijkheid en noodzaak alternatieve waarborgen in te bouwen voldoende op het netvlies? We kunnen ons ook goed voorstellen dat auditcommissies meer aandacht zouden willen hebben voor interne kwaliteitsonderzoeken en onze onderzoeken naar de kwaliteit van de accountantscontrole. De les die wij trekken is dat we de kenbaarheid daarvan moeten vergroten. Wij horen verder van commissarissen dat er nog meer aandacht nodig is voor deskundigheid in de auditcommissie. Vooral wat betreft financiële kennis en IT-deskundigheid. Een laatste punt betreft de afwegingen die commissarissen maken bij het aanvaarden van commissariaten. Commissarissen zijn kritisch bij hun keuzes. Dat is begrijpelijk maar kan er wel zorgen dat juist die ondernemingen waar kennis het hardste nodig is niet over de meest kritische commissarissen kunnen beschikken.

Meer weten over het onderzoek? Het onderzoek kunt u downloaden op onze website (Rapport auditcommissies).

Zoals gezegd, ben ik tevreden met de uitkomsten. Ze bieden een goede basis voor ons het gesprek met de auditcommissies te continueren. Dat ga ik graag doen. Ik roep accountants en beleggers van harte op hetzelfde te doen.

Gerben Everts
Bestuurder AFM
 
  Naar boven
Nieuwe aanstellingen bij Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving 
 
Ruud de Hollander is sinds 1 maart, naast Janine van Diggelen, het nieuwe hoofd van de afdeling Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving (KAV). Hij volgt Marianne van der Zijde op die na 11 jaar de AFM heeft verlaten. Bestuurder Gerben Everts: “Marianne heeft met veel inzet en enthousiasme haar stempel kunnen zetten op het succes van KAV en de AFM. Nu er ook binnen de accountancysector zelf draagvlak is ontstaan voor de belangrijke en noodzakelijke cultuurverandering, is dit voor haar een natuurlijk moment een nieuwe uitdaging te overwegen. Wij vinden het jammer haar te verliezen, maar zijn verheugd dat we de positie intern kunnen invullen met Ruud. Ruud is registeraccountant en heeft een schat aan inhoudelijke, toezicht- en managementervaring. Ervaringen die geweldig goed aansluiten op de uitdagingen waar de AFM de komende jaren voor staat.“

Daarbij komt vanaf 1 april Barbara Majoor deze afdeling versterken. Zij zal als Auditing en Accounting expert bijdragen aan het toezicht op de kwaliteit van de accountantscontrole en verslaggeving. Barbara richt zich de komende jaren op het monitoren van de aanbevelingen van de AFM en van de implementatie van de verbetermaatregelen die de accountancysector vorig jaar heeft voorgesteld. Naast haar werk bij de AFM blijft Barbara als hoogleraar verbonden aan Nyenrode Business University. AFM.
 
 Consultatie MiFID II
In de nieuwsbrief van december 2014 hebben wij u geïnformeerd over de consultatie van ESMA over de technische standaarden van MiFID II. Op 2 maart is deze consultatie afgesloten. 

Klik hier om een kort overzicht van de ontwikkeling op het gebied van de regelgeving te lezen.  

  
In februari heeft de AFM een bijeenkomst gehouden voor marktpartijen over het consultatie paper van ESMA en daarbij presentaties gehouden. Een link naar de slides van deze bijeenkomst vindt u hier. 
  
Belangrijke data in 2015 voor financiële verslaggeving
De uiterste data voor het algemeen verkrijgbaar stellen en het gelijktijdig deponeren bij de AFM van de jaarlijkse en halfjaarlijkse financiële verslaggeving en tussentijdse verklaringen in 2015 zijn:

• Jaarlijkse financiële verslaggeving: 1 mei 2015
• Tussentijdse verklaring (Q1-verklaring): 19 mei 2015
• Halfjaarlijkse financiële verslaggeving: 31 augustus 2015
• Tussentijdse verklaring (Q3-verklaring): 19 november 2015

Het deponeren van de financiële verslaggeving bij de AFM mag dus niet later gebeuren dan de datum van het algemeen verkrijgbaar stellen. Als u uw gegevens vóór deze data bekendmaakt, moet u ze dus tegelijkertijd bij de AFM deponeren.

De documenten kunt u aanleveren via de dienst 'Deponeren financiële verslaggeving' in Loket AFM.
 
 
 
 
Loket AFM
  Informatie over deponeren
Jaarverslag 2014
Op donderdag 9 april a.s. presenteert de AFM haar jaarverslag 2014. Het jaarverslag is vervolgens te downloaden op de website van de AFM. 
IFIAR blijft bezorgd over kwaliteit accountantscontroles
Er is een aanhoudend gebrek aan kwaliteit van de accountantscontroles bij beursgenoteerde ondernemingen. Dat is de conclusie in het jaarlijkse rapport van de internationale federatie van accountantstoezichthouders (IFIAR).  

 
Lees verder
ESMA adviseert de Europese Commissie over de uitvoering van nieuwe regelgeving inzake marktmisbruik
De Europese Commissie heeft aan de European Securities and Markets Authority (ESMA) opgedragen om een technisch advies en technische standaarden op te stellen voor de uitvoering van de nieuwe Verordening marktmisbruik (Market Abuse Regulation, kortweg MAR). Deze week heeft ESMA haar technisch advies gepubliceerd. 
 
 
Lees verder
Financiële instellingen beheersen de risico’s rond benchmarks nog onvoldoende
Benchmarks vervullen een belangrijke functie in het financiële systeem. Maar het bijdragen aan of gebruiken van benchmarks brengt ook risico’s met zich mee. Financiële instellingen beheersen deze risico’s nog niet voldoende. Het is daarom belangrijk dat zij de beheersing in een hoger tempo op orde brengen. 

 
Lees verder
AFM: 'Aanbieders van Contracts for Difference stellen beleggers onnodig bloot aan risico’s' 
De AFM heeft vanaf het najaar 2013 gefaseerd onderzoek gedaan naar Contracts for Difference (CfD’s). Uit het onderzoek blijkt dat aanbieders klanten te gemakkelijk in de gelegenheid stellen om in deze zeer risicovolle producten te beleggen. De marketing van aanbieders van CfD’s richt zich op een te brede groep beleggers en de informatieverstrekking over de werking en risico’s van het product is vaak onvoldoende. De AFM dringt er bij aanbieders nadrukkelijk op aan om op deze punten snel verbeteringen door te voeren.  

 
Lees verder
Focus AFM in 2015 op zakelijke markt, accountants en kapitaalmarkten
 De AFM zet extra in op toezicht op financiële dienstverlening aan zakelijke partijen, accountantsorganisaties en kapitaalmarkten. Ook besteedt de AFM in 2015 bijzondere aandacht aan de brede onderwerpen technologische ontwikkelingen, inzicht in consumentengedrag en ‘gedrag en cultuur’. Daarnaast handhaaft zij de negen toezichtthema’s uit 2014. 
 
 
Lees Verder
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.


Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen