Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Consumentennieuwsbrief 21 mei 2015
Home  Contact  Rechten  Risico  Tools  Producten
Consumentennieuwsbrief
Beste relatie,

Dit is de nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) speciaal voor consumenten.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief

  Laag volatiele fondsen risicovoller dan verwacht 
  Boeterente bij oversluiten of vroegtijdig aflossen van hypotheek
  AFM-column: Wie is verantwoordelijk bij financiële misstanden?  
  Waarschuwing vijf nieuwe boiler rooms
  Nieuwe en bestaande klanten eenzelfde rentevoorstel
 
Laag volatiele fondsen risicovoller dan verwacht
Hebt u een laag volatiel (weinig bewegelijk) beleggingsfonds of overweegt u er een aan te kopen? De AFM heeft voor u een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij gezet. 
Lees verder
Laag volatiele fondsen risicovoller dan verwacht 
Boeterente bij oversluiten of vroegtijdig aflossen van hypotheek
Eerder deze maand besteedde Tros Radar aandacht aan de berekening van de boeterentes bij oversluiten of vervroegd aflossen van een hypotheek.

De AFM vindt dat ook bij de berekening van de boeterente het belang van de klant centraal moet staan. Dat houdt onder meer in, vindt de AFM, dat de netto contante waarde berekening gebeurt op basis van een passende rente, zonder dat verrekeningen van kortingen of onjuiste afrondingen het klantbelang schaden. Ook moet de berekening overeenkomen met de algemene voorwaarden. Het is belangrijk dat consumenten zo na kunnen gaan hoe de boeterente wordt berekend.

Overigens zal nieuwe Europese wetgeving, de Mortgage Credit Directive, de berekening van de boeterente bij hypotheken verder reguleren. Deze wet bepaalt onder meer dat de boete nooit het financiële nadeel van de kredietgever mag overschrijden. Deze bepaling wordt opgenomen in de Nederlandse wetgeving en gaat naar verwachting volgend jaar gelden.
Lees verder
Is oversluiten voor mij verstandig?  
AFM-column: Wie is verantwoordelijk bij financiële misstanden?
Het gebeurt: ondernemingen die zich niet aan wet- en regelgeving houden, of die het eigen belang voor dat van consumenten plaatsen. Deze misstanden ziet de AFM en tegen deze ondernemingen treft ze maatregelen. Maar ondernemingen verrichten niet zelf die handelingen, dat doen de personen erachter. Dus de vraag is, wie heeft eigenlijk aandeel in deze misstanden?

Deze vraag stelt de AFM zich ook. Wij hebben dan ook aandacht voor personen die direct of indirect betrokken zijn geweest bij misstanden op de financiële markten, al dan niet bij verschillende financiële ondernemingen.
Lees verder
AFM-column in de telegraaf 
Waarschuwing vijf nieuwe boiler rooms
Boiler room is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties. Gehaaide verkopers bellen potentiële beleggers met als doel ze te interesseren te investeren in waardeloze en/of nepaandelen.

Er zijn in Nederland diverse organisaties actief die consumenten, zonder dat daarom is gevraagd, telefonisch benaderen met een geweldig investeringsaanbod. Vrijwel altijd blijkt er sprake te zijn van fraude en gaat het om een boiler room. Het is verboden om telefonsich aandelen te verkopen.
  
In de laatste drie maanden heeft de AFM gewaarschuwd tegen de volgende organisaties die vermoedelijk boiler rooms zijn:

- Peritus Capital
- Dumont Private Equity
- Balmoral International Group
- CEA Finance
- Reef Capital Advisors
Lees verder
Pas op voor vijf nieuwe boiler rooms 

Veel consumenten zoals u verkleinen het risico op oplichting door de waarschuwingslijsten te raadplegen. Klik op de link hieronder om te bekijken voor welke ondernemingen de AFM u nog meer wil waarschuwen.

Waarschuwingslijst AFM 
Nieuwe en bestaande klanten eenzelfde rentevoorstel
Als uw rentevastperiode afloopt, moet uw hypotheekverstrekker u hetzelfde rentetarief aanbieden als nieuwe klanten met hetzelfde risicoprofiel. Er mag geen verschil zitten tussen de hypotheekrente die nieuwe klanten en de rente die woningbezitters aangeboden krijgen bij het verlengen van de rentevastperiode. Dat bepaalt de wetgeving over het zogenoemde eensporig rentebeleid.

Hoewel de hypotheekverstrekkers dit beleid onderschrijven, constateert de AFM dat op een aantal punten verbetering mogelijk is. Daarom heeft de AFM de regels aan hypotheekverstrekkers toegelicht.
Lees verder
Rentekorting bij hypotheken
Waarschuwingen
Bekijk ze op afm.nl
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk al onze vacatures
Afmelden  Gegevens wijzigen  Doorsturen