Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten 8 juni 2015
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Voorwoord: op een transparant vlak kun je altijd nog lelijk uitglijden
 
  Bijdrage toezicht 2015 
  Ontwikkelingen MiFID II
  Interne beheersing van geautomatiseerde handel 
  Data verkrijgbaar stellen en deponeren financiële verslaglegging 
  Europese accountantstoezichthouders verdiepen dialoog met netwerken van accountantsorganisaties
  Inhoudelijke aanpassing prospectus na goedkeuring
  Procedure bij aanvraag tot goedkeuring prospectus  
  AFM maakt kennis met FinTech-startups
  Meldpunt marktmisbruik
  CBb vernietigt boetes marktmanipulatie
  Speeches, publicaties en benoemingen  

  Meld u aan voor onze nieuwsbrief over crowdfunding
   
Voorwoord: op een transparant vlak kun je altijd nog lelijk uitglijden
"Een veilige belegging want het prospectus is goedgekeurd door de AFM." Met enige regelmaat kom ik deze zin in meer of minder expliciete vorm tegen op websites van aanbieders van financiële producten. Laat ik direct dat misverstand maar uit de weg ruimen. Eén op de drie retail beleggers denkt dat het prospectus door de AFM op juistheid wordt getoetst. Dat is niet wat wij doen. De AFM heeft de wettelijke taak alleen te kijken of het prospectus volledig, begrijpelijk en consistent is. Het kan dus zeker voorkomen dat er onjuiste informatie in staat.

De verantwoordelijkheid voor de juistheid en volledigheid van het prospectus ligt bij de aanbieder en zijn adviseurs. Zien we als AFM evident slechte of niet passende  producten de markt opkomen, dan past het ook bij de rol van toezichthouder – met als missie  het eerlijk functioneren van markten – die producten kritisch te toetsen.

‘Wie is de belegger?’
De taak van het prospectus is beleggers in staat te stellen een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Potentiële beleggers kunnen die beslissing nemen omdat in het prospectus alle relevante informatie ter beschikking moet worden gesteld. Denk daarbij aan de risico’s waaraan de onderneming is blootgesteld. Maar wie leest het prospectus en hoe komt zijn of haar uiteindelijke beleggingsbeslissing tot stand? Het afgelopen jaar hebben we daar als AFM onderzoek naar gedaan. Een project met de veelzeggende titel ‘Wie is de belegger?’

Uit ons onderzoek blijkt dat zowel retail beleggers als professionele beleggers een informatiebehoefte hebben die niet alleen door het prospectus wordt vervuld. Andere bronnen van informatie zijn eveneens relevant. De vraag die we ons moeten stellen is wat hiervoor de verklaring is als het prospectus in principe alle informatie zou moeten bevatten die voor de beleggingsbeslissing relevant is.

Marktpartijen geven aan dat het prospectus, naast het beschikbaar stellen van de noodzakelijke transparantie, juist ook een obstakel kan vormen voor beleggers. Professionele beleggers vinden dat de informatie vaak (te) laat in het proces van de beursgang ter beschikking komt en bovendien moeilijk toegankelijk is. De veelomvattendheid en de sterke juridisering van het document worden daarbij als reden aangegeven.

Van juridische verblinding naar economische verbinding
Voor mij is duidelijk is geworden dat het prospectus alleen niet voldoende is om de verbinding tussen uitgevende instellingen en beleggers te maken, de informatie-asymmetrie te overbruggen. Met de huidige inzichten in beleggersgedrag, is daarmee ook de tijd rijp voor uitgevende instellingen én toezichthouders om met elkaar de dialoog aan te gaan over hoe de brug dan wel te slaan.

Onder de noemer ‘beleggers-belang-centraal’ kunnen we de hedendaagse inzichten uit de gedragseconomie gebruiken om ervoor te zorgen dat beleggers effectief geïnformeerd en beschermd worden. Als AFM hebben we al goede ervaringen met een dergelijke dialoog. Ons onderzoek smaakt naar meer. Graag gaan we als AFM met u de dialoog aan over transparantie die optimaal verbindt.

Gerben Everts
Bestuurder AFM
 
 
 
  Naar boven
Bijdrage toezicht 2015
Samen staan we voor eerlijke en transparante financiële markten en samen willen we het vertrouwen van consumenten en bedrijven in deze markten versterken. Duurzaam en gerechtvaardigd vertrouwen is belangrijk. De AFM draagt met haar toezicht hier bij aan. Financiële ondernemingen betalen voor de kosten van het toezicht. Dit gebeurt via een jaarlijkse bijdrage.

Voorgaande jaren betaalde het ministerie van Financiën mee aan de kosten van het toezicht. Maar met ingang van 2015 valt de overheidsbijdrage van €20,2 miljoen weg waardoor de bijdragen aan het toezicht voor ondernemingen toeneemt. Daarnaast valt de begroting voor het toezicht dit jaar €2,9 miljoen hoger uit onder meer als gevolg van investeringen in de verdere professionalisering van het toezicht. In 2014 had de AFM een overschot van €4,6 miljoen. Dit bedrag wordt in 2015 terug gegeven aan de onder toezichtstaande ondernemingen. Dit is verrekend in de tarieven voor 2015.


  Bijdrage per categorie (PDF)
Ontwikkelingen MiFID II
In 2014 zijn MiFID II en MiFIR (verordening) vastgesteld. Per  3 januari 2017 moeten marktpartijen aan de MIFID II wet- en regelgeving voldoen. De Europese Commissie en ESMA zijn momenteel bezig met het opstellen van lagere regels ter uitwerking van MiFID II. Recentelijk heeft de Europese Commissie ingestemd met het afronden van de regulatory technical standards (RTS) door ESMA per eind september (i.p.v. per 3 juli) om ruimte te maken voor een vroege juridische analyse.
 
Verder heeft het ministerie van Financiën de consultatieperiode van het wetsvoorstel implementatie MiFID II geopend, deze zal 4 weken lopen.

Als u vragen heeft over de nieuwe regelgeving van MiFID II, dan kunt u een e-mail sturen aan mifid2@afm.nl.

Interne beheersing van geautomatiseerde handel
Van beleggingsondernemingen wordt verwacht dat zij de interne beheersing van geautomatiseerde handel op orde hebben. Dat is nodig om verstoringen van de eerlijke en ordelijke werking van financiële markten te voorkomen. De AFM verwacht van huidige en toekomstige vergunninghouders dan ook dat zij maatregelen treffen om de beheersing van geautomatiseerde handel te waarborgen.

In 2014 en 2015 heeft de AFM onderzocht in hoeverre marktpartijen hun interne beheersing van geautomatiseerde handel op orde hebben. Op basis van de bevindingen van dit onderzoek heeft de AFM op 15 mei jl. een rapport gepubliceerd op haar website. Hierin verschaft zij duidelijkheid aan ondernemingen over wat de AFM van hen verwacht. Ook benoemt de AFM een aantal belangrijke aandachtspunten voor beleggingsondernemingen. In het rapport geeft de AFM uitleg over een aantal specifieke onderwerpen uit de ESMA Richtsnoeren, omdat gebleken is dat die voorschriften in sommige gevallen niet goed door ondernemingen worden nageleefd of regelmatig verkeerd worden geïnterpreteerd.

Lees via de link hieronder voor welke beleggingsondernemingen het onderzoek van de AFM relevant is, en wat u kunt verwachten vanuit toekomstige wet- en regelgeving over de interne beheersing van de geautomatiseerde handel.


  Meer over interne beheersing
Data verkrijgbaar stellen en deponeren financiële verslaglegging 
De AFM wil ondernemingen nog wijzen op de uiterste data voor het algemeen verkrijgbaar stellen en het gelijktijdig deponeren bij de AFM van de halfjaarlijkse financiële verslaglegging en tussentijdse verklaring in het toezichtjaar 2015. De hiervoor geldende data zijn:

Halfjaarlijkse financiële verslaggeving: 31 augustus 2015
Tussentijdse verklaring (Q3-verklaring): 19 november 2015

Het deponeren van de financiële verslaggeving bij de AFM mag dus niet later gebeuren dan de datum van het algemeen verkrijgbaar stellen. Als u uw gegevens voor deze data bekendmaakt, moet u deze dus tegelijkertijd bij de AFM deponeren.

De documenten kunt u aanleveren via de dienst 'Deponeren financiële verslaggeving' in Loket AFM.

 
  Loket AFM
  Meer informatie over deponeren
Europese accountantstoezichthouders verdiepen dialoog met netwerken van accountantsorganisaties 
Het Europese samenwerkingsverband van toezichthouders op accountantsorganisaties, de European Audit Inspection Group (EAIG), heeft op 25 en 26 maart 2015 zijn 14e plenaire bijeenkomst gehouden in Boedapest. Deze bijeenkomst werd gehost door de Hongaarse toezichthouder. De EAIG biedt een pan-Europees platform voor samenwerking van toezichthouders op accountantsorganisaties. De Europese Commissie neemt als waarnemer deel aan deze vergaderingen, behalve wanneer er vertrouwelijke toezichtsinformatie wordt besproken.
 
 
Persbericht
Inhoudelijke aanpassing prospectus na goedkeuring
Het is niet toegestaan een Hoofdstuk 5.1 Wft-prospectus, nadat het door de AFM is goedgekeurd, inhoudelijk (dus niet slechts lay-out technisch) aan te passen en die aangepaste (formeel niet goedgekeurde) versie algemeen verkrijgbaar te stellen. Het maakt daarbij niet uit of de wijzigingen materieel of niet-materieel van aard zijn. Enkel een goedgekeurd prospectus mag gebruikt worden voor de aanbieding aan het publiek en/of de toelating tot de handel op een gereglementeerde markt.

Als het prospectus na goedkeuring aanpassing nodig heeft, dan kan dit door het opstellen van een supplement op het prospectus of door het gewijzigde prospectus als een geheel nieuw prospectus te laten goedkeuren. Hiervoor moet een nieuwe aanvraag tot goedkeuring bij de AFM worden ingediend, tegen de reguliere heffing.
  
Procedure bij aanvraag tot goedkeuring prospectus
Het algemeen verkrijgbaar stellen van een goedgekeurd prospectus is verplicht voor het aanbieden van effecten zoals aandelen of obligaties. Deze verplichting geldt ook voor het toelaten van effecten tot de handel op een gereglementeerde markt, zoals bijvoorbeeld Euronext Amsterdam. De prospectusplicht is vastgelegd in hoofdstuk 5.1 van de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Wanneer de AFM een aanvraag tot goedkeuring van een prospectus heeft ontvangen, heeft de AFM 10 werkdagen om het prospectus te beoordelen en te reageren. Deze termijn bedraagt 20 werkdagen als de uitgevende instelling voor het eerst een prospectus laat goedkeuren.

Als u een aanvraag tot goedkeuring doet, ontvangt u uiterlijk aan het einde van de termijn die de AFM heeft om uw aanvraag te beoordelen per e-mail:

1. een bericht dat wij geen commentaar hebben en dat tot goedkeuring kan worden overgegaan; of
2. een document met commentaar op het concept waarna u in de gelegenheid wordt gesteld om dit commentaar in een nieuw concept te verwerken; óf
3. een aanvullingsbrief met een verzoek tot aanvulling (o.g.v. art. 5:9a lid 3 Wft).

  Meer informatie over de procedure bij een aanvraag tot goedkeuring van een prospectus

Heeft u een vraag over de goedkeuring van een prospectus, stel deze dan via service.prospectus@afm.nl of bel naar 020-797 2500 .

  
AFM maakt kennis met FinTech-startups
De AFM heeft donderdag 26 maart dertig financieel technologische (FinTech)-startups verwelkomd voor een kennismakingsevenement. Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met Holland FinTech. Wederzijdse kennismaking stond tijdens deze dag centraal.
 
 
Persbericht
Meldpunt marktmisbruik
Een schone markt is in het belang van zowel beleggers als van marktpartijen. Daarom is het belangrijk dat beleggingsondernemingen blijvend aandacht besteden aan de aanpak van marktmisbruik. Om het melden van marktmisbruik gemakkelijker te maken heeft de AFM in 2012 het Meldpunt Marktmisbruik (STR Desk) ingesteld.

Het Meldpunt Marktmisbruik heeft onder meer het doel de awareness van de meldplicht marktmisbruik hoog op de agenda van de meldingsplichtigen te houden. Zo heeft de AFM in mei jl. een aantal beleggingsondernemingen benaderd en verzocht om (nogmaals) terug te kijken naar twee koersgevoelige gebeurtenissen in de periode april tot en met mei 2015, waarbij mogelijk opmerkelijk is gehandeld in financiële instrumenten door hun cliënten.

Marktmisbruik (of een redelijk vermoeden hiervan) dient alsnog te worden gemeld. De AFM heeft gemerkt dat het benoemen van dergelijke specifieke koersgevoelige gebeurtenissen vaak aanleiding geeft tot het (alsnog) doen van een melding van marktmisbruik. De AFM wil daarmee de belegginsondernemingen assisteren bij het herkennen van (vermoedelijk) marktmisbruik en het voldoen aan de meldplicht marktmisbruik van artikel 5:62 van de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Beleggingsondernemingen en andere marktpartijen kunnen bij het Meldpunt Marktmisbruik terecht voor het melden van een redelijk vermoeden van marktmisbruik, maar ook voor vragen over marktmisbruik en de meldplicht. De AFM treedt daarbij graag als sparringpartner op. Op onze website kunt u ‘best practices’ en informatie over de Meldplicht Financiële Dienstverlening terugvinden. U kunt op werkdagen contact opnemen met het Meldpunt Marktmisbruik: 020 - 797 3716 en of STRdesk@afm.nl.

CBb vernietigt boetes marktmanipulatie
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in hoger beroep twee boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vernietigd. De boetes (2x €12.000) waren in 2011 opgelegd aan de heer Kadijk.
 
 
Persbericht
Speeches, publicaties en benoemingen
  Speech Gerben Everts op Crowdfunding Day
  Interview Gerben Everts in VBA Journaal: 'transparantie is geen doel'
  Janine van Diggelen benoemd tot voorzitter IFIAR
  Speech Theodor Kockelkoren op VEB-bijeenkomst 'Zijn commissarissen klaar voor de toekomst?'

Meld u aan voor onze nieuwsbrief over crowdfunding
Crowdfunding, de “New Financial Reality“, is een veelbesproken onderwerp. De sector is in Nederland snel groeiende en de AFM vindt het belangrijk dat de crowdfundingsector de ruimte krijgt om op een duurzame en verantwoorde manier te groeien. En daarbij heeft de sector ook een belangrijke verantwoordelijkheid.

Om de sector te informeren over interessante ontwikkelingen brengt de AFM deze zomer haar eerste crowdfunding nieuwsbrief uit.

  Schrijf u nu in via deze link

Verder lezen
Minister Dijsselbloem van Financiën wil crowdfunding meer ruimte bieden.

  Lees het persbericht hierover

Gerben Everts sprak dinsdag 12 mei op Crowdfunding Day in de Amsterdam Arena.

  Speech: Crowdfunding and the AFM: opposites attract!’
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.


Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen