Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten
 20 augustus 2015
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Voorwoord: En de handel is stilgelegd…

  AFM krijgt breed samengestelde Raad van Toezicht
  Wetgevingsbrief van AFM en DNB naar Tweede Kamer  gestuurd
  Melden van marktmisbruik voortaan via Digitaal loket 

  Verklaring bij aanvraag tot goedkeuring van prospectus of supplement
  ESMA-richtsnoeren over grondstofderivaten
  Start TARGET2-Securities platform  

  Periodieke beoordeling ESES CSDs / Euroclear Nederland
  Transparantie Accountancysector over verbetermaatregelen 
  Kwaliteit big4 accountantsorganisaties op EU niveau besproken 
Voorwoord: En de handel is stilgelegd…
Het jaar 2015 leek een kalm jaar te worden voor de Commissaris Handelsbesluiten. De handel in financiële instrumenten (aandelen, opties, obligaties) kon tot begin deze maand ongestoord plaatsvinden. De afgelopen weken werd echter - zowel bij OCI NV als bij Royal Imtech NV - het risico op ongelijkheid in informatie voor beleggers groot ingeschat. Het kernprincipe van een goed functionerende kapitaalmarkt is gelijke informatieverschaffing richting beleggers en daar zien wij als AFM dagelijks op toe. De teller staat inmiddels op drie voor wat betreft het aantal AFM besluiten de handel in financiële instrumenten tijdelijk op te schorten, ‘in afwachting van een persbericht’.

De afgelopen weken kregen we binnen de AFM met enige regelmaat de vraag wanneer en waarom de handel in een financieel instrument kan worden stilgelegd. Sterke bewegingen in de koersen van bepaalde aandelen waren een reden de vraag te stellen. Sterke bewegingen in de koers van een beursgenoteerd aandeel zijn voor de AFM op zich geen reden de handel stil te leggen. Kort gezegd is er aanleiding de handel stil te leggen als er tussen beleggers ongelijkheid in informatie ontstaat of dreigt. Die ongelijkheid kan ontstaan door geruchten, berichtgeving in de media of vergevorderde onderhandelingen waarbij de vertrouwelijkheid niet langer gewaarborgd kan worden.

Als er ongelijkheid in informatie ontstaat of kan ontstaan, neemt de AFM contact op met de betrokken onderneming. Het is aan de onderneming om de ongelijkheid op te heffen door de benodigde informatie te verschaffen. Vandaar dat verwezen wordt dat we ‘in afwachting van een persbericht’ zijn. Daarbij zal gelaveerd moeten worden tussen de eis koersgevoelige informatie onverwijld bekend te maken en het eigen belang van de onderneming waarbij om onderhandelingstechnische en/of strategische redenen op dat ogenblik nog niet direct volledige openheid kan worden betracht. Dit blijkt vaak een lastige afweging, zeker met een toezichthouder die vanuit het belang van eerlijke handel kritisch over de schouder meekijkt. Het tijdelijk stilleggen van de handel kan soms de benodigde ademruimte geven. Maar een beursgenoteerd aandeel is bedoeld om verhandeld te worden. Dus wat ons betreft is het stilleggen van de handel een noodrem en heel tijdelijk.

Gerben Everts
Bestuurslid AFM


  Naar boven
AFM krijgt breed samengestelde raad van toezicht
Minister Dijsselbloem van Financiën benoemt Paul Rosenmöller met ingang van 15 juli 2015 als nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Annemarie van Gaal, Rob Becker en Bart Koolstra worden benoemd als leden. Waarnemend voorzitter Diana van Everdingen blijft aan als vicevoorzitter. 
 
 
Lees verder
Wetgevingsbrief AFM en DNB naar Tweede Kamer gestuurd
Minister Dijsselbloem heeft op donderdag 2 juli de wetgevingsbrieven van de AFM en de Nederlandsche Bank (DNB) met zijn reactie daarop naar de Tweede Kamer verstuurd. De minister van Financiën informeert elk jaar de Tweede Kamer over actuele initiatieven voor wet- en regelgeving aan de hand van de wetgevingswensen van de AFM en DNB. 
 
 
Lees verder
Melden van marktmisbruik voortaan via Digitaal loket 
Beleggingsondernemingen die bij de AFM melding doen van een redelijk vermoeden van (poging tot) handel met voorwetenschap of marktmanipulatie kunnen dat voortaan doen via een nieuw meldingsformulier. Dit meldingsformulier ‘Suspicious Transaction Report (STR)’ is per 3 augustus 2015 te vinden in het Digitaal loket. Het Digitaal loket is de centrale plek op onze website voor ondernemingen om wijzigingen door te geven en meldingen te doen. U kunt hier bijvoorbeeld beleidsbepalers aan- of afmelden, uw vergunning uitbreiden maar ook meldingen doen over misstanden in de markt.

Hoe kunt u een STR indienen?
Bij een redelijk vermoeden moet u dit onverwijld melden aan de AFM. U kunt dit op drie manieren doen:
• via een formulier in het Digitaal loket of
• door te mailen naar STRdesk@afm.nl of
• door te bellen met het Meldpunt Marktmisbruik

Het Meldpunt Marktmisbruik is via +31 (0)20 797 3716
bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur. Uw melding wordt altijd vertrouwelijk behandeld.
  
 
Meer informatie over meldingsplicht marktmisbruik
Verklaring bij aanvraag tot goedkeuring van prospectus of supplement
Voor een goede en efficiënte doorloop van de goedkeuringsprocedure voor een prospectus is het van belang dat bij een aanvraag tot goedkeuring van een prospectus of supplement, altijd de meest recente bijbehorende verklaring wordt ingediend bij de aanvraag.

Deze verklaring is een standaard document dat op de website van de AFM beschikbaar is en verplicht onderdeel is van de documentatie die ingediend dient te worden bij een aanvraag tot goedkeuring. De verklaring bevat naast in te vullen contact- en factuurgegevens enkele paragrafen met betrekking tot de structuur van de transactie.

Om mogelijke vertragingen in de goedkeuringsprocedure te voorkomen, graag uw aandacht dat het invullen van alle onderdelen van deze verklaring verplicht is. Dit geldt ook als bepaalde delen niet van toepassing zijn. Mocht u vragen hebben bij het invullen van de verklaring, neem dan contact op met een van onze medewerkers.

 
 
Lees verder
ESMA-richtsnoeren over definitie grondstofderivaten 
Op 6 mei 2015 heeft ESMA haar richtsnoeren betreffende de definitie van grondstofderivaten gepubliceerd.

Deze richtsnoeren verduidelijken dat grondstofderivaten, waaronder forwards, die op een platform verhandeld worden en die fysiek afgewikkeld kunnen of moeten worden, financiële instrumenten zijn. Ook wordt verduidelijkt wat fysieke afwikkeling is, namelijk het leveren van het goed of een document, of het op andere wijze overdragen van het eigendom.

 De AFM onderschrijft deze richtsnoeren. 


 
Lees verder
Start TARGET2-Securities platform
Op 22 juni, is na jarenlange voorbereiding TARGET2-Securities van start gegaan. Dit platform van het Eurosysteem voor afwikkeling van effectentransacties wordt ook wel T2S genoemd. Aan deze (eerste) gefaseerde operationele start nemen de centrale effectenbewaarinstellingen (CSDs) van Roemenië, Griekenland, Malta en Zwitserland deel. Op 31 augustus 2015 is de operationele deelname van Monte Titoli, de Italiaanse CSD, aan T2S voorzien.  
 
 
Lees verder
Periodieke beoordeling ESES CSDs / Euroclear Nederland
Sinds eind 2014 hebben de AFM en DNB, samen met Belgische en Franse toezichtcollega’s, een zogenoemd assessment (beoordeling) uitgevoerd naar de mate waarin de CSDs (dit zijn centrale effectenbewaarinstellingen) in Nederland, België en Frankrijk voldoen aan de Principes voor Financiële Markt Infrastructuren van IOSCO en het Committee on Payment and Market Infrastructures (CPMI). 

AFM en DNB zijn in algemene zin tevreden over de mate waarin door deze CSDs in de Euroclear Groep wordt voldaan aan de relevante principes.

  Lees verder
  PFMI ESES Assessment (PDF)
  
Transparantie accountancysector over verbetermaatregelen 
De AFM ziet de Monitor Publiek Belang van de Nederlandse Beroepsorganisaties (NBA) als een belangrijke stap in het vergroten van transparantie door de accountancysector. De monitor laat de stand van zaken zien van de invoering van maatregelen om de kwaliteit van de accountantscontroles te verbeteren. Dit op basis van een self-assessment. De AFM verwacht medio oktober haar eigen Monitor te publiceren. 
  
 
Lees verder
Kwaliteit big4 accountantsorganisaties op EU niveau besproken
Op 23 en 24 juni 2015 werd in Warschau de 15e plenaire vergadering van de European Audit Inspection Group (EAIG) gehouden. 

De volgende onderwerpen werden besproken: het delen van informatie over de EU Directive and Regulation on Statutory Audit, een analyse van de uitkomsten uit de EAIG-inspection findings database ten aanzien van specifieke standaarden en een update over de uitbreiding van de Common Audit Inspection Methodology (CAIM) tot bepaalde aspecten van de toetsing van controledossiers. Tevens werd een bijeenkomst gehouden met de Europese leiding van Deloitte.

  
 
Lees verder
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.


Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen