Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief Financiële dienstverleners
28 augustus 2015
Beste relatie,

Goed nieuws: voor de zomer is de mijlpaal bereikt van meer dan 100.000 afgelegde examens nieuwe stijl. Met goed gevolg, dat moeten we niet vergeten erbij te vermelden. Daar komt bij dat de afgelopen periode een aantal belangrijke ontwikkelingen zich hebben voorgedaan in het dossier vakbekwaamheid. Reden genoeg om u hierover te informeren in deze nieuwsbrief, de eerste na een korte zomerstop.

En bent u aangesloten bij een brancheorganisatie? Die vraag hebben we gesteld in de Marktmonitor Adviseurs en Bemiddelaars. Wat blijkt? Van de 7198 adviseurs en bemiddelaars die de Marktmonitor voor Adviseurs en Bemiddelaars hebben ingevuld, gaf 58 procent aan aangesloten te zijn bij een brancheorganisatie voor adviseurs en bemiddelaars. 24 procent van de respondenten is aangesloten bij twee of meerdere organisaties. Meer informatie vindt u hieronder.

Veel leesplezier! Zoals altijd bent u van harte welkom om te reageren op deze nieuwsbrief.

De redactie
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Belangrijke updates over vakbekwaamheid
  Marktmonitor Adviseurs en Bemiddelaars 2015: brancheorganisaties en haar leden
  Regelgeving nazorg beleggingsverzekeringen
  Vraag van de maand: Heb ik voor het adviseren in een beleggingsverzekering Nationaal Regime (Mifid) nodig?
  Korte nieuwsberichten
 
Belangrijke nieuwe informatie over vakbekwaamheid
In de afgelopen maanden is belangrijke informatie op het gebied van vakbekwaamheid bekend geworden. Hierbij geven wij u een update over het aantal behaalde examens en wijzigingen in de vakbekwaamheidseisen.


Mijlpaal: 100.000 examens succesvol afgelegd
Voor de zomer is een mijlpaal behaald: er zijn meer dan 100.000 examens nieuwe stijl met goed gevolg afgelegd. De groep van adviseurs die aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen voldoet, wordt steeds groter. Dat is positief nieuws!

Wijzigingen in de vakbekwaamheidseisen

Verlenging van de overgangstermijn
De overgangstermijn voor de diplomaplicht is verlengd tot 1 januari 2017. Het CDFD zal dan ook tot 31 december 2016 PEplus-examens blijven aanbieden, naast de doorlopend beschikbare initiële Wft-examens.

  Controleer of u onder dit overgangsregime valt

Wijzigingen PE-systeem
Het PE-systeem wordt op twee punten gewijzigd.

1. PE wordt vanaf 1 januari 2017 geregeld op beroepskwalificatieniveau. Oorspronkelijk moest nog voor iedere module waaruit de beroepskwalificatie is opgebouwd een PE-examen worden gedaan. Nu is er voor één beroepskwalificatie één PE-examen. Dit betekent dat u na de overgangstermijn minder verschillende PE-examens hoeft af te leggen. Bijvoorbeeld voor de beroepskwalificatie Adviseur Hypothecair krediet legt u periodiek 1 PE-examen af, in plaats van een PE-examen voor de losse modules Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet. In plaats van 3 PE-examens legt u er in dit voorbeeld slechts 1 af.

2. De PE-periodes worden vanaf 1 januari 2017 collectief georganiseerd. Iedere PE-periode beslaat een vast tijdsblok en alle adviseurs moeten binnen dit tijdsblok de PE halen. De eerste PE-periode loopt van 1 januari 2017 tot 1 april 2019, ongeacht wanneer u uw PEplus-examens of Wft-diploma nieuwe stijl hebt behaald. Zo heeft elke adviseur evenveel voordeel van het verlengen van de overgangstermijn.

Ontheffing vakbekwaamheidseisen bij schrijnende gevallen
De AFM gaat in overleg met het CDFD, het ministerie van Financiën en de markt de wettelijke ontheffingsmogelijk voor schrijnende gevallen nader uitwerken. De AFM verwacht in het najaar via een publicatie meer duidelijkheid te kunnen geven.

Meer weten?
  Lees de hele Kamerbrief
 
 
Marktmonitor Adviseurs en Bemiddelaars 2015: brancheorganisaties en hun leden
Onlangs hebben adviseurs en bemiddelaars de vragenlijst Marktmonitor Adviseurs en Bemiddelaars ingevuld. In de nieuwsbrief delen wij graag verschillende uitkomsten met u. In deze editie geven wij u inzicht in brancheorganisaties en hun leden in 2015.

Meerderheid van de adviseurs en bemiddelaars aangesloten bij brancheorganisatie
Van de 7198 adviseurs en bemiddelaars die de Marktmonitor voor Adviseurs en Bemiddelaars hebben ingevuld, gaf 58 procent aan aangesloten te zijn bij een brancheorganisatie voor adviseurs en bemiddelaars. 24 procent van de respondenten is aangesloten bij twee of meerdere brancheorganisaties.



Verschillende brancheorganisaties met minder dan honderd leden
In 2015 waren er 23 brancheorganisaties. Op basis van de ingevulde Marktmonitor hebben twaalf daarvan minder dan honderd leden. Acht brancheorganisaties hebben tussen de honderd en vijfhonderd leden, twee brancheorganisaties hebben tussen de vijfhonderd en duizend, een heeft er meer dan 2500.



In de Marktmonitor Adviseurs en Bemiddelaars 2015 heeft de AFM gevraagd naar het mogelijke lidmaatschap bij 22 brancheorganisaties waarbij een rechtspersoon of een adviseur of bemiddelaar zich op persoonlijke titel of als organisatie kan inschrijven.

Brancheorganisaties die opgenomen zijn: Adfiz (Adviseurs in Financiële Zekerheid), AVEP (Associatie van Erkende Planners), FPSB, KPS Kring van pensioenspecialisten), NIVRE (Nederlands Instituut Van Register-Experts), NOPD (Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen), NVF (Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs), NVGA (Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigd Assurantiebedrijven), NVHP (Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners), OvFD (Organisatie van Financiële Dienstverleners Aangesloten bij een andere instelling), PiA (Professionals in Advice), RAIA (Erkenningsregeling voor de Registeradviseur in Assurantiën), RFA (Register Financieel Adviseurs), RIA (Register Intermediair in Assurantiën), RIFD (Register Intermediair in Financiële Dienstverlening), RMIA (Erkenningsregeling voor de Registermakelaar in Assurantiën), RPA (Register Pensioen Adviseurs), SEH (Stichting Erkend Hypotheekadviseur), Stichting DSI (Dutch Securities Institute), Vereniging FFP, inclusief FFP (Federatie Financiële Planners), VOFP (Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners), VnaB (Vereniging Nederlandse Assurantiebeurs). De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) was in 2015 niet opgenomen in de lijst maar is wel door respondenten opgegeven in de vrije keuzeruimte.
  
Het beperkte aantal leden van enkele bracheorganisaties is te verklaren door de zeer specifieke doelgroep waar ze zich op richten.

Kantoren met personeelsleden zijn vaker aangesloten bij een brancheorganisatie
Kantoren met personeelsleden zijn gemiddeld vaker aangesloten bij één of meerdere brancheorganisaties. Voor zelfstandigen zonder personeel geldt dat 46 procent is aangesloten bij een of meerdere brancheorganisaties.

Regelgeving nazorg beleggingsverzekeringen
Levensverzekeraars zijn sinds juli verplicht om al hun klanten met een beleggingsverzekering te activeren. De AFM verwacht van u dat u doorgaat met het activeren van uw klanten en hen kosteloos hersteladvies blijft geven. Daarbij is het wel van belang dat u de levensverzekeraar informeert als u zelf de klant al heeft geactiveerd.

De streefcijfers voor het activeren van klanten met een beleggingsverzekering zijn voor levensverzekeraars veranderd in een vereist resultaat. Dit is het gevolg van de verdere uitwerking van de activeringsplicht door de AFM.

  Meer informatie over de regeling (PDF)

De vereiste resultaten gelden alleen voor levensverzekeraars. Toch blijven adviseurs samen met de verzekeraars verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk helpen van klanten met een beleggingsverzekering. U speelt als adviseur namelijk een cruciale rol: u bent op de hoogte van de totale financiële situatie van de klant. De AFM verwacht daarom dat u doorgaat met het activeren van uw klanten. Dit betekent dat u hen kosteloos inzicht geeft in de financiële situatie van hun polis en een bewuste keuze laat maken over de toekomst van hun verzekering.

Informatie uitwisseling tussen adviseur en verzekeraar
Goede informatie-uitwisseling tussen adviseurs en levensverzekeraars is bij het activeren van klanten erg belangrijk. U bent verplicht om de levensverzekeraar in staat te stellen om al zijn klanten met een beleggingsverzekering te activeren.

Als u zelf de klant al heeft geactiveerd en dit is op de juiste wijze gebeurd en vastgelegd, dan hoeft de levensverzekeraar niet ook nog zelf de klant te activeren. Met het goed informeren van de levensverzekeraar voorkomt u hierdoor dat de levensverzekeraar uw klant opnieuw en onnodig benadert. De levensverzekeraar moet dit wel vastleggen op dossierniveau. Het is van belang dat u hiervoor de volgende gegevens duidelijk en volledig heeft vastgelegd en op verzoek aan de levensverzekeraar doorgeeft:

• bij welke adviseur of bemiddelaar het volledige cliëntdossier is opgeslagen;
• wat de keuze is van de klant;
• welk contact hieraan ten grondslag heeft gelegen; en
• wat de onderbouwing van de keuze van de klant is.

  Meer informatie over hersteladvies beleggingsverzekeringen

Vraag van de maand
Het Ondernemersloket van de AFM beantwoordt vragen van onder andere financiële dienstverleners. Elke maand selecteert het Ondernemersloket een veelgestelde vraag om in de nieuwsbrief nader onder de aandacht te brengen.
Heb ik voor het adviseren in een beleggingsverzekering Nationaal Regime (Mifid) nodig?
Nee, het Nationaal Regime heeft geen betrekking op beleggingsverzekeringen of gecombineerde producten die bestaan uit een krediet en een beleggingsverzekering. Het Nationaal Regime is alleen van toepassing op de advisering en het doorgeven van orders inzake beleggingsfondsen buiten verzekeringen. Het adviseren over deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen is een aparte zogenoemde product-dienstcombinatie op uw vergunning. Beleggingsverzekeringen vallen onder de product-dienstcombinatie (adviseren en/of bemiddelen in) Vermogen.

Korte nieuwsberichten
Hier vindt u een selectie van persberichten en mededelingen van de AFM die voor u van belang kunnen zijn.

Naar het meest recente nieuws 
Femke de Vries benoemd tot bestuurslid AFM
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft maandag 24 augustus bekendgemaakt dat Femke de Vries per 1 oktober 2015 zal aantreden als bestuurslid bij de AFM. De benoeming is op voordracht van de raad van toezicht van de AFM en geldt voor een periode van vier jaar. Het bestuur en de raad van toezicht van de AFM zijn verheugd over de aanstelling van Femke de Vries. Ze volgt Theodor Kockelkoren op, die per 15 oktober de AFM verlaat.
 
 
Lees verder
AFM-consultatie Beleidsregel incident 
De AFM nodigt marktpartijen uit om te reageren op het concept voor haar beleidsregel over het melden van incidenten aan de AFM. Via deze beleidsregel geeft de AFM aan de markt uitleg over de invulling van het begrip incident.
 
 
Lees verder
Consumentennieuwsbrief augustus: over binaire opties en vals geld
De consumentennieuwsbrief van de AFM verschijnt elke maand en geeft informatie over actuele financiële zaken voor consumenten. 
 
 
Lees verder
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen