Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief voor beleggingsondernemingen
24 september 2015
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op beleggingsondernemingen. In dit nummer onder meer aandacht voor de herziening van de leidraad 'Informatie over risicoprofielen' uit 2010.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Leidraad risicoprofielen geactualiseerd
 
MiFID II komt eraan!
 
Reacties AFM-consultatie: voorwaarden vermogensbeheerder met eigen aanbieder beleggingsfondsen
 
Marktinzicht: hoe ziet het huidige landschap er uit?
 
Kosten en risico’s belangrijk voor bepalen rendement van beleggen 
  
Leidraad risicoprofielen geactualiseerd
De AFM heeft de leidraad 'Informatie over risicoprofielen' uit 2010 geactualiseerd. De leidraad was in 2010 tot stand gekomen in afstemming met VBA beleggingsprofessionals. De VBA heeft eerder in 2015 haar rapport Risicostandaarden Beleggingen geactualiseerd. Omdat de leidraad van de AFM gebruik maakt van dit rapport van de VBA, is actualisatie van de leidraad noodzakelijk om de informatie uit beide documenten weer op elkaar aan te laten sluiten.

Het doel van de leidraad is financiële ondernemingen te ondersteunen bij het centraal stellen van het klantbelang en bij het verbeteren van de kwaliteit van de informatieverstrekking aan consumenten. Met de aanbevelingen uit de leidraad wordt beoogd dat consumenten meer inzicht krijgen in de beleggingen en risico’s in een risicoprofiel en dat zij in staat zijn om risicoprofielen en beleggingen met elkaar te vergelijken.
 
  Leidraad risicoprofielen
 
MiFID II komt eraan!
Het lijkt nog ver weg maar op 1 januari 2017 is het zover, dan wordt MiFID II van kracht. MiFID II bestaat uit een nieuwe richtlijn en verordening en is vooral relevant voor beleggingsondernemingen die beleggingsdiensten en/of beleggingsactiviteiten uitvoeren. Omdat MiFID II de reikwijdte van de regulering vergroot, zullen de meeste beleggingsondernemingen nog aan de slag moeten met de implementatie daarvan. Zij moeten de bestaande activiteiten onder de loep nemen en de noodzakelijke veranderingen in de governance en de inrichting van de bedrijfsvoering gaan voorbereiden.

Om de markt en de marktpartijen van informatie te voorzien, zal er vanaf de volgende editie van de nieuwsbrief Beleggingsondernemingen in elke nieuwsbrief een stukje verschijnen over de implementatie van MiFID II. Mis deze niet!
 
Reacties AFM-consultatie: voorwaarden vermogensbeheerder met eigen aanbieder beleggingsfondsen
Op 14 juli 2015 heeft de AFM een consultatie gepubliceerd die zich richt op de vraag hoe een vermogensbeheerder en een aanbieder van beleggingsfondsen binnen één concern kunnen functioneren. Marktpartijen hadden tot 31 augustus 2015 de tijd om op de consultatie te reageren.

In totaal hebben twintig partijen gereageerd op de voorwaarden die de AFM stelt voor het beleggen in beleggingsfondsen van eigen aanbieders door vermogensbeheerders. De AFM bedankt deze partijen voor hun inbreng. Zes partijen hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de publicatie van hun consultatiereactie.

De AFM neemt de reacties mee bij het bepalen of de voorwaarden duidelijk, volledig en werkbaar zijn.
 
  Reacties op consultatie
 
Marktinzicht: hoe ziet het huidige landschap er uit?
In de nieuwsbrief beleggingsondernemingen van juni 2015 heeft de AFM een aantal marktinzichten gedeeld gebaseerd op het self assessment (bank)beleggingsondernemingen. Deze vragenlijst is uitgezet onder de Nederlandse vergunninghoudende banken, beleggingsondernemingen en kredietinstellingen, voor zover deze beleggingsdiensten en/of beleggingsactiviteiten verrichten. In deze nieuwsbrief willen we opnieuw een aantal inzichten delen.

  Verschuiving in ontvangsten en toename van het aandeel passief binnen beleggingsfondsen (PDF)

Dit najaar gaan we opnieuw het self assessment (bank)beleggingsondernemingen uitzetten. Dit zal gebeuren onder de naam Marktmonitor (Bank)Beleggingsondernemingen. Hierover zult u een brief ontvangen.
  
Kosten en risico’s belangrijk voor bepalen rendement van beleggen
Een op de vijf beleggers let bij het nemen van een beleggingsbeslissing vooral op het verwachte rendement. Minder vaak letten zij op de verhouding tussen risico, rendement en kosten. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 636 beleggers. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GFK.

Vooral bij beleggen met een doel, zoals voor het aflossen van de hypotheek of aanvulling van pensioen, zouden beleggers niet alleen moeten kijken naar een mogelijk te behalen rendement. Beleggers moeten ook oog hebben voor de kosten en het risico. Dit zijn twee belangrijke elementen die het rendement van een belegging bepalen. De driehoek risico, rendement en kosten is dus belangrijk om te bepalen of je doel(kapitaal) wordt behaald. Om beleggers te helpen bij het vergelijken van kosten van verschillende beleggingen, is door banken en een beperkt aantal vermogensbeheerders op 1 januari 2015 de vergelijkende kostenmaatstaf geïntroduceerd. Dit geeft de (ex ante) kosten weer van de dienstverlening en de fondsen. Samen met de markt werkt de AFM verder aan de vormgeving van de driehoek 'kosten, rendement en risico'.
 
  Bekijk de resultaten van de consumentenmonitor
 
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over deze nieuwsbrief? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.

Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen