Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief Financiële dienstverleners
20 oktober 2015
Beste relatie,

Met veel plezier maken we al weer een paar jaar deze nieuwsbrief. Via deze brief willen wij u informeren over voor u interessant nieuws, relevante onderzoeken of events. Ook laten wij adviseurs en bemiddelaars regelmatig aan het woord over de uitdagingen en belemmeringen die zij ervaren. Deze dialoog stellen wij bijzonder op prijs en proberen wij – ook buiten deze nieuwsbrief om- gaande te houden.

Daarom gingen wij graag in op de uitnodiging van Femke de Jong en Pjotr van Tilburg om een goed gesprek aan te gaan met betrokken en gepassioneerde adviseurs. Deze sessie vindt plaats op 5 november en u kunt zich hier nog voor aanmelden.

Ook in een aantal informatiemiddagen rond zorgvuldig advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaan we met adviseurs van gedachten wisselen. Hieronder kunt u hier meer over lezen.

Wij hopen u tijdens een van deze sessies te mogen ontmoeten. En mocht u nog goede ideeën hebben voor de invulling van de nieuwsbrief, dan horen wij dit uiteraard graag via ondernemersloket@afm.nl!

De redactie

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Voldoet uw beloningsbeleid aan de nieuwe regels
  AFM aanwezig op de AM:dag
  Actualiseer uw Dienstverleningsdocument met behulp van de generator
  Schrijf u in voor de informatiemiddagen over zorgvuldig AOV-advies
  Vraag van de maand
  Korte nieuwsberichten
 
Voldoet uw beloningsbeleid aan de nieuwe regels?
Sinds 7 februari 2015 is de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo) van kracht. De regels over een beheerst beloningsbeleid gelden voor alle (natuurlijke) personen die werken voor of onder verantwoordelijkheid van een financiële onderneming. Hoewel de bepalingen grotendeels een wettelijke vastlegging vormen van eerder geldende regels, zijn ook nieuwe regels ingevoerd. Zo geldt er een plafond voor variabele beloningen van 20% van de vaste beloning (het bonusplafond). Ten minste 50% van de variabele beloning moet gebaseerd zijn op niet-financiële criteria.

Vanaf 1 januari 2016 moet u voor alle medewerkers, inclusief uitzendkrachten en freelancers, rekening houden met het bonusplafond. De overige bepalingen, waaronder de verplichting tot het hebben van een beheerst beloningsbeleid, zijn al langer van kracht.
AFM publiceert veelgestelde vragen en antwoorden over nieuwe regels rondom het beloningsbeleid van financiële ondernemingen
Door de invoering van het bonusplafond is het van belang dat duidelijkheid ontstaat over wat onder variabele danwel vaste beloningen wordt verstaan. De AFM heeft daarom, mede op verzoek van marktpartijen, veelgestelde vragen en antwoorden gepubliceerd.

Waarom zijn er striktere wettelijke regels gekomen ten aanzien van het beloningsbeleid?
De minister van Financiën vindt het belangrijk dat alle werkzame personen in de financiële sector zich laten leiden door het klantbelang en zo min mogelijk door financiële prikkels. Beloningsprikkels kunnen het klantbelang schaden. Door bijvoorbeeld een variabele beloning te koppelen aan de verkoop van zo veel mogelijk producten, ongeacht of deze passend zijn, gaat het belang van de klant een ondergeschikte rol spelen. De invoering van onder meer het bonusplafond op variabele beloningen richt zich op het voorkomen en bestrijden van ongewenste en onverantwoorde prikkels in de beloning en draagt bij aan het verminderen van risico’s, zoals niet passende advisering of productpushing.

Nieuwe regels beloningsbeleid roepen vragen op
De invoering van een bonusplafond op variabele beloning roept vragen op over onder meer de invulling van begrippen als vaste en variabele beloning. We hebben daarom, mede op verzoek van marktpartijen, veelgestelde vragen en antwoorden opgesteld en op de website van de AFM gepubliceerd. Hier vindt u ook voorbeelden en antwoorden op andere vragen met betrekking tot het beheerst beloningsbeleid. Aan de hand hiervan kunt u zelf nagaan of de manier waarop u de door u ingehuurde medewerkers (zoals uitzendkrachten en freelancers) beloont, voldoet aan de nieuwe wet- en regelgeving.

  Veelgestelde vragen en antwoorden

Werkt u samen met freelancers?
Wij attenderen u op de mogelijke impact van deze regels op uw huidige beloningsafspraken met freelancers. Uit de cijfers van de Marktmonitor Adviseurs & Bemiddelaars van dit jaar komt naar voren dat het totaal aantal ondernemingen dat op 1 januari 2015 met freelancers werkte 512 bedraagt (ongeveer 8% van de totale populatie). Hiervan heeft 11% aangegeven de freelancers waar zij mee samenwerken een volledig vaste beloning te betalen. Dit betekent dat het overgrote deel van de freelancers in ieder geval deels variabel beloond wordt. Hiervoor geldt dat zij onder het bonusplafond van 20% vallen. Indien u freelancers meer dan 20% variabel beloont zult u de beloningsafspraken moeten aanpassen. Dit moet voor 1 januari 2016 gebeuren.

  Welke beloningen mag u een freelancer nog wel betalen? 

Freelancers: let op!
De Belastingdienst gebruikt verschillende criteria om te bepalen of er sprake is van zelfstandigheid. Freelancers mogen onder de Wft maar beperkt variabel beloond worden. Veelal zal dit een verandering van beloningsmodel betekenen. Dit kan mogelijk op gespannen voet staan met de criteria die de Belastingdienst hanteert voor het bepalen of er sprake is van zelfstandigheid. Hoewel het ontvangen van een vaste beloning niet het enige criterium is voor het vaststellen van een vast dienstverband, raden we u aan bij twijfel uw vragen over de kwalificatie als zelfstandige voor te leggen aan de Belastingdienst.

Voor verdere vragen over het beloningsbeleid kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket via het telefoonnummer 0800-6800 680.
 
AFM aanwezig op de AM:dag
Assurantie Magazine houdt 17 november haar jaarlijkse verzekeringsbranchedag. De AFM is hier ook te gast.

Onze bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven is een van de sprekers. Ook zullen wij een sessie verzorgen rond het thema ‘Be good and tell it’. Wij hopen u volgende maand te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan!

  Meer informatie over de verzekeringsbranchedag

Actualiseer uw Dienstverleningsdocument met behulp van de generator 
Uw dienstverleningsdocument (DVD) moet altijd actueel zijn. Om u hier bij te helpen, publiceert de AFM jaarlijks het aantal op de markt verkrijgbare producten per productcategorie: de benchmark. De AFM heeft op 2 september de DVD-generator geactualiseerd. Controleer of uw DVD nog actueel is.

Wat is de benchmark in het DVD?
Het DVD geeft de consument een beeld van de reikwijdte van uw dienstverlening. Is er bijvoorbeeld sprake van een vergelijking van een beperkt aantal producten of een groot aantal producten? In de DVD-generator heeft u onder meer ingevuld hoeveel producten u binnen een bepaalde productcategorie vergelijkt. Het door u ingevulde aantal wordt in de DVD-generator afgezet tegen het totaal aantal in de markt verkrijgbare producten binnen de betreffende productcategorie, dit noemen we de benchmark. Vervolgens concludeert de DVD-generator of u geen, een beperkt of een groot aantal producten vergelijkt.

  Meer informatie over hoe u uw DVD(’s) actualiseert

Schrijf u in voor de informatiemiddagen over zorgvuldig AOV-advies
Adfiz, de AFM, Bureau D & O en verzekeraars Allianz, De Goudse, Klaverblad en Movir organiseren op vier plaatsen in Nederland informatiemiddagen over zorgvuldig advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV).

Hoe zorgt u ervoor dat uw advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zorgvuldig en efficiënt is, en tegelijkertijd voldoet aan alle eisen? Hoe houdt u uw klant tevreden? Met deze lastige vragen worstelen adviseurs dagelijks.

Tijdens de informatiemiddagen over zorgvuldig advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, krijgt u als adviseur veel praktische informatie en een waardevolle toolkit om AOV-advies te geven van een hoog niveau.

  Meer informatie en een inschrijfformulier

Vraag van de maand
Het Ondernemersloket van de AFM beantwoordt vragen van onder andere financiële dienstverleners. Elke maand selecteert het Ondernemersloket een veelgestelde vraag om in de nieuwsbrief nader onder de aandacht te brengen.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn klantmedewerkers ‘permanent actueel vakbekwaam’ zijn?
Naast de diplomaplicht voor adviseurs moeten financiële dienstverleners er vanaf 1 januari 2014 voor zorgen dat alle klantmedewerkers ‘permanent actueel vakbekwaam’ zijn. Dit betekent dat uw klantmedewerkers voldoende zijn opgeleid voor de werkzaamheden die zij voor uw klanten verrichten, op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied en deze ook kunnen toepassen in hun werk. Met klantmedewerkers worden alle medewerkers bedoeld die zich bezighouden met het verlenen van financiële diensten aan klanten, zoals adviseurs en andere medewerkers met inhoudelijk klantcontact.

U kunt deze norm naar eigen inzicht invullen. Vanzelfsprekend zal een eenmanszaak hier een andere invulling aan geven dan een grote bank, maar het principe is voor iedereen gelijk. U kunt hierbij denken aan een adequaat systeem van interne opleidingstrajecten, een structuur waarbij gediplomeerde personen binnen uw organisatie hun vakbekwaamheid delen via computersystemen of handleidingen of u zou kunnen kiezen voor één van vele externe systemen die tegenwoordig worden aangeboden.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om in uw bedrijfsprocessen vast te leggen op welke manier u permanent actueel vakbekwaam hebt ingericht. Dit draagt naar onze mening bij aan het aantonen dat uw individuele klantmedewerkers permanent actueel vakbekwaam zijn.

 
 
Meer informatie over permanent actueel vakbekwaam met handvatten en praktijkvoorbeelden

Korte nieuwsberichten
Hier vindt u een selectie van persberichten en mededelingen van de AFM die voor u van belang kunnen zijn.

Naar het meest recente nieuws 
Wanneer bemiddelt of adviseert een VvE-beheerder?
De AFM heeft de afgelopen tijd regelmatig de vraag gekregen of professionele beheerders van een Vereniging van Eigenaren (VvE) vergunningplichtig zijn. Uit deze vragen en uit gesprekken met marktpartijen is gebleken dat inderdaad sprake kan zijn van een vergunningplicht. 
 
 
Lees verder
Meer aandacht nodig voor betalingsachterstanden van hypotheekklanten
Aanbieders van hypotheken kunnen hun klanten nog beter helpen als ze in de problemen komen met betalen. Dit blijkt uit een onderzoek van de AFM naar de dienstverlening van hypotheekaanbieders bij betalingsproblemen met hypotheken. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft Kamervragen over het rapport beantwoord.
 
 
Lees verder
AFM legt twee lasten onder dwangsom op voor niet invullen Marktmonitor
De AFM heeft op 14 september 2015 lasten onder dwangsom opgelegd aan twee ondernemingen die de Marktmonitor Adviseurs & Bemiddelaars 2015 niet hebben ingevuld. 
 
 
Lees verder
Veranderen en verbeteren in belang van de klant vraagt om een extra stap 
Banken en verzekeraars blijven zichtbaar veranderen en verbeteren in het belang van de klant. Dit is echter een taai proces en de verandering vergt een lange adem. Zo kunnen banken en verzekeraars nog vaker uit eigen initiatief een extra stap zetten voor de klant. Ook worden veranderingen nog niet altijd doorgevoerd naar andere bedrijfsonderdelen, distributiekanalen of type klanten. 
 
 
Lees verder
AFM op koers met uitvoering agenda voor 2015
De AFM is op koers met haar agenda voor 2015. Het bestuur van de AFM kijkt dan ook met tevredenheid terug op de eerste helft van dit jaar. Binnen het toezicht heeft de AFM in het bijzonder aandacht besteed aan de impact van technologische ontwikkelingen op de financiële sector en haar consumenten, aan financiële dienstverlening aan zakelijke partijen, accountsorganisaties en kapitaalmarkten.
 
 
Lees verder
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen