Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten
                 9 november 2015
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Gerben Everts over cultuurverandering accountants,    
     verslaggeving en de Capital Market Union 


Accountantsorganisaties en financiële verslaggeving
  Trends in de markt van accountantsorganisaties  
  Stijgende lijn kwaliteit financiële verslaggeving stagneert
  Accountantssector in beweging
  NBA-handreiking over corruptierisico’s van belang, maar 
     nog niet volledig


Internationale ontwikkelingen
  MiFID II: wat verwacht de AFM van marktpartijen?
  Start tijdig met uw vergunningaanvraag voor MiFID II
  Nieuwe standaarden voor MiFID II, MAR en CSDR
  ESMA publiceert consultatiedocument slotstuk ITS
  ESMA consulteert markt over elektronische
     jaarverslaggeving


Efficiente kapitaalmarkten 
  Financiële instellingen verbeteren bedrijfsvoering 
     financiële benchmarks
 
  Boete voor te late melding van shortposities 

Benoemingen
  Benoemingen bij de AFM

Speeches   
  Speech Gerben Everts over Capital Market Union
Gerben Everts over cultuurverandering accountants, verslaggeving en de Capital Market Union
Ik benoem hier graag twee rapporten welke we de afgelopen maand hebben gepubliceerd als AFM. Allereerst ons eerste dashboard waarin we hebben beoordeeld waar accountants staan met betrekking tot hun vorig jaar aangekondigde verbetermaatregelen. Verder hebben we in ons rapport ‘In Balans 2015’ gerapporteerd hoe het staat met de naleving van de financiële verslaggeving door ondernemingen. In deze nieuwsbrief kunt u beide rapportages teruglezen.

Ik beperk mij hierbij even tot de accountants. Een belangrijk deel van de accountantssector heeft naar ons oordeel het fundament van een cultuurverandering gelegd. De sector heeft de opzet van de verbetermaatregelen die moeten leiden tot een andere cultuur en betere controles over het algemeen op orde. De Big 4 zijn het verst, de overige accountantsorganisaties welke organisaties van openbaar belang controleren lopen in meer of mindere mate achter.

Bij de presentatie van het rapport kregen we vaak de vraag of dit niet een papieren exercitie is geweest, omdat het niets zegt over de werking van de maatregelen maar alleen iets over de opzet. Inderdaad, de werking onderzoeken we volgend jaar. Maar wij zien het zo: om een stevige renovatie van een huis door te voeren moet eerst het fundament worden hersteld. Het gewapend beton is nu gegoten en is inmiddels aan het uitharden. Nu kan aan de bouw van herstel en vertrouwen worden begonnen.

Ik heb er vertrouwen in dat de sector de stijgende lijn doorzet. De branche heeft bij monde van de NBA gezegd dat ze ons onderzoek als stimulans zien om door te gaan. De ambitie is om binnen drie jaar alle verbeteringen door te hebben gevoerd. Dat is positief en we moeten daarom toch ook in de kwaliteit de vruchten kunnen plukken. Wij zullen de vooruitgang blijven monitoren; kritisch als altijd, maar zeker ook positief als daar – zoals nu – aanleiding voor is.

Verder leest u in de nieuwsbrief veel over lopende wetgevingsinitiatieven, veelal vanuit Europa. En er komt de komende jaren meer op ons af. Niet omdat regels nu zo leuk zijn, maar omdat de vormgeving van een goed functionerende kapitaalmarkt in Europa hoog nodig is nu banken minder ruimte krijgen kredieten te verstrekken. De plannen om een Capital Market Union te creëren verdienen derhalve onze steun. U leest meer hierover in de speech aan het einde van de nieuwsbrief.

Gerben Everts
Bestuurslid AFM

    Naar boven
Trends in de markt van accountantsorganisaties 
De AFM presenteert in haar rapport ‘Sector in beeld’ een feitelijke analyse van de markt van accountantsorganisaties over de periode 2010 tot en met 2014. De AFM constateert vijf opvallende ontwikkelingen in de markt:

1.‎  Dertien procent afname accountantsorganisaties met vergunning
2.  Kwaliteits‎onderzoek bij OOB-accountantsorganisaties relatief minder frequent dan bij niet-OOB-accountantsorganisaties
3.  Verdubbeling aantal accountantsorganisaties geconfronteerd met vermoeden van fraude bij controlecliënten
4.  Zes procent toename marktaandeel wettelijke controles niet-OOB-accountantsorganisaties
5.  Prijsdruk zichtbaar bij wettelijke OOB-controles Big 4-accountantsorganisaties na periode van prijsstijging

 
 
Persbericht
Stijgende lijn kwaliteit financiële verslaggeving stagneert
De kwaliteit van de financiële verslaggeving laat al enkele jaren een stijgende lijn zien, maar die heeft zich in 2015 niet doorgezet. Uit de onderzoeken die de AFM dit jaar heeft gedaan naar de financiële verslaggeving over 2014 van geselecteerde beursgenoteerde ondernemingen, kwamen relatief veel (voorlopige) bevindingen naar voren. De kwaliteit is op onderdelen onvoldoende, vooral wat betreft de naleving van de verslaggevingsregels voor pensioenen. 
 
 
Persbericht
  Rapport: In Balans 2015
Accountantssector in beweging 
Accountantsorganisaties werken serieus aan een fundamentele verandering en verbetering van de randvoorwaarden om de kwaliteit van hun wettelijke controles te verhogen en daarmee meer in het publiek belang te handelen.  Dat blijkt uit onderzoek van de AFM.

Hieruit blijkt dat de vijf grootste accountantsorganisaties (de zogenoemde Big 4 en BDO) voorop lopen in de uitwerking van deze maatregelen in visie, beleid en procedures. Deze vijf accountantsorganisaties verrichten ongeveer 60 procent van alle wettelijke controles in Nederland. Ze zijn het verst met een aanpak om een verandering in governance, cultuur en gedrag te bewerkstelligen. Drie overige accountants-organisaties die wettelijke controles verrichten bij organisaties van openbaar belang (OOB) volgen op enige afstand; één accountantsorganisatie loopt serieus achter. Volgend jaar zal de AFM vaststellen of de verandering in de organisaties is ingevoerd.
  
 
Persbericht
NBA-handreiking over corruptierisico’s van belang, maar nog niet volledig
De AFM heeft ‎eind september gereageerd op de consultatie van de concept-handreiking ‘Corruptierisico ‘s: accountants wat nu?’ van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De handreiking is door de NBA opgesteld om accountants te ondersteunen bij de inventarisatie‎ van corruptierisico’s in de fase van de risicoanalyse van de uitvoering van de opdracht.
 
De AFM onderschrijft het belang van de totstandkoming van de handreiking in het licht van recente corruptieschandalen bij onder meer Ballast Nedam, SBM Offshore en Imtech. Naar het oordeel van de AFM spelen accountants een sleutelrol bij het detecteren en opvolgen van signalen van corruptie bij controlecliënten. De AFM ziet dan ook het belang van een handreiking die accountants aanknopingspunten biedt om risico’s en signalen van corruptie te onderkennen bij de controle van de jaarrekening en voor het uitvoeren van passende controlewerkzaamheden. 

 
Persbericht
  
MiFID II: wat verwacht de AFM van marktpartijen? 
Op 3 januari 2017 treedt de MiFID II (de herziening van de Markets in Financial Instruments Directive) in werking. Het belangrijkste doel van de herziening van de MiFID is de bescherming van beleggers en het beter laten functioneren van de kapitaalmarkten door meer keuzevrijheid en transparantie. Van marktpartijen verwachten wij dat zij zich tijdig voorbereiden op de invoering. Tot de invoering praten wij u daarom regelmatig bij over de ontwikkelingen in de nieuwe wet- en regelgeving en geven wij aan wat wij in de voorbereiding van u verwachten. Dat doen we op onze website, in nieuwsbrieven, in gesprekken met belangenorganisaties en door deelname aan conferenties en panels.

U bent verantwoordelijk voor tijdige inventarisatie van de consequenties van MiFID II voor uw organisatie. Daar is kennis van de regelgeving voor nodig. U dient daarbij rekening te houden met de uitbreiding van de scope van MiFID II. Voor een beleggingsonderneming houdt MiFID II niet op bij de traditionele investor protection onderwerpen. Ook onderwerpen als transparantie en microstructural issues kunnen gevolgen hebben voor uw organisatie. Tot slot verwachten wij dat u tijdig start met de implementatie van noodzakelijke maatregelen, waaronder IT-aanpassingen die mogelijk nodig zijn voor de vereisten m.b.t. transparantie, transactierapportage of handel in commodity derivaten.

Wilt u meer informatie over MiFID II, bezoek dan onze website 

Heeft u vragen over MiFID II en hoe de AFM de nieuwe regelgeving gaat interpreteren, mail dan naar mifid2@afm.nl
  

 
Informatie over MIFID II
                 
 
Start tijdig met uw vergunningaanvraag voor MiFID II
Een van de belangrijke gevolgen van MiFID II is een uitbreiding van de vergunningplicht voor o.a. handelaren voor eigen rekening waaronder ook handelaren in commodity derivaten. Om de beoordeling van alle vergunningaanvragen soepel te laten verlopen en op tijd uw vergunning te kunnen verlenen, is het essentieel dat uw vergunningaanvraag voorzien van de juiste stukken en op tijd wordt ingediend. Naar verwachting zal dat uiterlijk in het voorjaar van 2016 zijn.

Start daarom tijdig met de voorbereiding van uw vergunningaanvraag. 
 
Nieuwe standaarden voor MiFID II, MAR en CSDR
De European Securities and Markets Authority heeft vandaag (28 september 2015) technische standaarden gepubliceerd voor de herziene Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II), de Market Abuse Regulation (MAR) en de Central Securities Depositaries Regulation (CSDR).
Deze standaarden worden nu aan de Europese Commissie voorgelegd, die drie maanden heeft om deze standaarden goed te keuren via de zogenoemde endorsement procedure. Daarna kunnen het Europees Parlement en de Raad nog bezwaar aantekenen tegen de standaarden.

 
 
Persbericht
ESMA publiceert consultatiedocument slotstuk ITS
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een consultatiedocument gepubliceerd over het resterende concept voor de invoering van technische standaarden (ITS) van MiFID II. Dit is de eerste keer dat ESMA een publieke consultatie houdt over dit ondewerp.

De consultatie gaat over:
  • het opschorten en verwijderen van financiële instrumenten uit de handel op een handelsplatform
  • de verstrekking van informatie voor de datarapporteringsdienstverleners
  • de wekelijks verzamelde positierapporten voor grondstoffenderivaten, emissierechten en derivaten daarvan.
  Persbericht
ESMA consulteert markt over elektronische jaarverslaggeving
De European Securities and Markets Authority consulteert de markt over ESEF, een Europees uniform elektronisch verslaggevingsformaat voor de jaarlijkse financiële verslaggeving (jaarrekening en bestuursverslag) van (effecten)uitgevende instellingen.

De AFM roept Nederlandse stakeholders op hun visie te geven.  

 
 
Persbericht
Financiële instellingen verbeteren bedrijfsvoering financiële benchmarks
Financiële instellingen hebben hun bedrijfsvoering rond financiële benchmarks verbeterd, zo blijkt uit de ingevulde self-assessments en eigen waarnemingen van de AFM en de Nederlandsche Bank (DNB).

Beide toezichthouders hebben in 2014 gezamenlijk onderzoek gedaan naar de totstandkoming en het gebruik van financiële benchmarks door financiële instellingen. Zij richtten zich daarbij op de risico’s van manipulatie en de beheersing van de integriteitsrisico’s. Op basis van de onderzoeksbevindingen hebben DNB en de AFM een aantal aanbevelingen (‘good practices’) opgesteld om de risico’s op manipulatie van benchmarks te verkleinen. Deze zijn gepubliceerd in het rapport van 11 februari 2015 “Langs de financiële meetlat: Nederlandse betrokkenheid bij financiële benchmarks”. 

 
Persbericht
  Rapport
Boete voor te late melding van shortposities 
De AFM heeft op 28 april 2015 een bestuurlijke boete van €500.000 opgelegd aan AQR Capital Management LLC (AQR).
 
 
Persbericht
Benoemingen bij de AFM
Femke de Vries is per 1 oktober 2015 aangetreden als bestuurslid bij de AFM. De benoeming is op voordracht van de raad van toezicht van de AFM en geldt voor een periode van vier jaar. Het bestuur en de raad van toezicht van de AFM zijn verheugd over de aanstelling van Femke de Vries. Ze volgt Theodor Kockelkoren op, die per 15 oktober de AFM heeft verlaten.

Ook heeft de AFM Frans van den Hurk benoemd tot chief operations officer (COO). Hij is op 1 oktober begonnen en is verantwoordelijk voor de centrale aansturing van de bedrijfsvoering. Hij maakt onderdeel uit van het bestuur, maar draagt geen statutaire bestuursverantwoordelijkheid voor het toezicht.

 
 
  Persbericht Femke de Vries
   Persbericht Frans van den Hurk
Speech Gerben Everts over Capital Market Union
Op 4 november gaf Gerben Everts een speech voor de Association for Financial Markets in Europe over de Capital Markets Union.
  
 
Speech Gerben Everts
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.


Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen