Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten
05 januari 2016
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Voorwoord
  
Accountantstoezicht 
  Grote accountantsorganisaties en NBA onderschrijven good practices aanpak corruptierisico’s
  AFM neemt kennis van uitspraak Accountantskamer in Weyl-zaken
  Leeft Limperg weer?
 
Internationale ontwikkelingen
  ESMA publiceert ITS en richtsnoeren voor MiFID II

  ESMA zoekt leden voor haar Stakeholder Group
  ESMA publiceert een consultatiedocument over o.a. transactierapportage
  Publicaties Europese Commissie 

Marketsupervision
  Interpretatie manipulatie door middel van wash trades
  Nederlandse commodity-markt heeft aandacht voor manipulatie benchmarks
  Boetes aan Imtech en haar oud-bestuurders
  Boete opgelegd voor niet tijdig melden van transacties
  CBb vernietigt boetes 

Financiële Verslaggeving
  Reactie op consultatie Ontwerpbesluit bekendmaking niet-financiële informatie
  AFM biedt duidelijkheid over uitbrengen kwartaalbericht 2016
Voorwoord
Met de narcissen bloeiend in de berm, de voorjaarszon in de rug, op weg naar het strand voor een duik in de zee. Nieuwjaarsdag 2016.

Op zichzelf beschouwd erg aangenaam. Maar de mondiale sluipmoordenaar, de opwarming van de aarde, is niet tijdelijk en beteugeld. Zonder effectief ingrijpen, wordt het klimaatprobleem ons Armageddon.

In Parijs kwamen de staatshoofden en regeringsleiders eind vorig jaar bijeen om te spreken over het klimaat. Naar ik hoop is daarmee een beslissende en onherroepelijke stap gezet in de categorie: ‘That’s one small step for man, one giant leap for mankind’ of ‘Alea iacta est’, zo u wenst.

Maar ik mis vooralsnog de echte overtuiging. Als toezichthouder weet ik wat het maken van afspraken inhoudt. Zolang niet klip en klaar is dat de goeden een ‘license to operate’ krijgen en de kwaden op passende handhaving kunnen rekenen met het innemen van de ‘license’ als ultieme sanctie, blijven de maatschappelijke kosten hoog.

Het heilige vuur dat het loont nu stappen te zetten in beheersing van de klimaatproblematiek ontbreekt, ook in Nederland dat zelfs als slechtste van de Europese klas doorgaat. Wat ik veel zie, is dat wordt vastgehouden aan oude denkkaders alsof aandacht voor duurzaamheid ten koste gaat van economische prestaties. Het is maar welke verouderde meetlat je hanteert. Zolang we puur in productietermen blijven denken zonder de verborgen maatschappelijke kosten daarin te betrekken, houden we modelmatig rotsvast koers. Maar waarheen?

In haar meest recente voorstelling ‘Teerling’ stelde Claudia de Breij het gebrek aan visie centraal. ‘Waar is de nieuwe Kennedy?’ Zijn visie begin jaren zestig gaf een hele generatie een immens zelfvertrouwen. Aan dat zelfvertrouwen ontbreekt het nu. Kennedy sprak: ‘I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to the earth. No single space project in this period will be more impressive to mankind, or more important for the long-range exploration of space." En zo geschiedde.

Anno 2016 moeten we ons wellicht meer zorgen maken om de aarde zelf dan over het immer uitdijende universum. En we moeten daar nieuw zelfvertrouwen uit halen. De ‘Yes, we can’ verbinden met ‘Wir schaffen dass’. Maar voordat Elon Musk een andere planeet bewoonbaar heeft verklaard, zijn we vele decennia verder.

Wat in ieder geval een stap in de goede richting is, is dat vorig jaar zowel bij institutionele beleggers als bij toezichthouders het kwartje is gevallen dat duurzaamheid echt relevant is en tot keuzes forceert. De uitdaging zit er in hoe we duurzaamheid ook meetbaar kunnen maken in termen van risico en waardering.

Staat het landen of bedrijven de komende jaren nog wel vrij om ongeclausuleerd grondstoffen uit de bodem te halen en te verbranden? Zijn de leningen aan deze partijen wel zo ‘duurzaam’ als we tot nog toe dachten? Disruptie is ‘the buzz of the town’, ook binnen de financiële sector. Wellicht is het ook tijd vanuit dat oogpunt naar de maatschappelijke inrichting te kijken. Onze visie te verbreden. En de verstikkende meetlat minder eendimensionaal te maken.

Ik wens u een integer en succesvol 2016; met vele goede voornemens en passend weer in het vooruitzicht!

Gerben Everts
Bestuurder AFM
 
  Naar boven
Grote accountantsorganisaties en NBA onderschrijven good practices aanpak corruptierisico’s
De AFM roept accountants-organisaties op de aanpak van corruptierisico’s hoog op de agenda te houden.

Onder leiding van de AFM hebben de vier grootste accountantsorganisaties (Big 4) en de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) op 11 december 2015 een rondetafelgesprek gehouden over de rol van accountantsorganisaties bij de beheersing van corruptierisico’s in het kader van de controle door accountants. Aanleiding van deze bijeenkomst zijn de uitkomsten van een verkennend themaonderzoek van de AFM bij de Big 4. De AFM vraagt accountantsorganisaties de inzet te continueren op het verder verbeteren van maatregelen die zijn gericht op de beheersing van corruptierisico’s.

  
  Lees het persbericht
AFM neemt met instemming kennis van uitspraak Accountantskamer in Weyl-zaken
De Accountantskamer heeft vrijdag 18 december 2015 uitspraak gedaan in de zogenoemde Weyl-zaken. In deze zaken waren door verschillende partijen klachten ingediend tegen de betrokken externe accountant.

De Accountantskamer heeft de klachten gegrond verklaard. De AFM heeft met instemming kennis genomen van de uitspraak en voelt zich in haar toezichtstaak gesteund, aangezien de Accountantskamer de verwijten tegen de accountant gegrond acht.

De accountant in kwestie heeft geen voldoende en geen geschikte controle-informatie verkregen en heeft de controles met onvoldoende professioneel-kritische instelling uitgevoerd. Desondanks had de accountant wel goedkeurende verklaringen afgegeven bij de betreffende jaarrekeningen. De Accountantskamer oordeelt dat de betrokken accountant daarmee ten onrechte goedkeurende verklaringen in het maatschappelijk verkeer heeft gebracht.

  
  Lees het persbericht
Leeft Limperg weer?
Théodore Limperg stond in Nederland aan de basis van het accountantsberoep. In deze tijd is zijn gedachtegoed over de accountant als vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer op zijn minst weer actueel. In een serie interviews brengt de AFM Limperg weer tot leven. Als kritische vragensteller stelt hij prangende vragen aan AFM toezichthouders over de accountancy van nu. Volg de Limperg gesprekken! Openhartige interviews over accountancy en het accountantstoezicht.
  
  Lees het persbericht
ESMA publiceert ITS en richtsnoeren voor MiFID II2
ESMA heeft de Implementing Technical Standards (ITS) voor de Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) gepubliceerd.

De ITS vertalen de regelgeving naar praktijk voor marktpartijen, marktinfrastructuur en nationale toezichthouders. 
  
  Lees het persbericht
ESMA zoekt leden voor haar Stakeholder Group
Voor de vernieuwing van haar Securities Markets Stakeholders Group (SMSG) is ESMA op zoek naar kandidaten die de verschillende belangen op de financiële markten vertegenwoordigen. 

De AFM nodigt kandidaten uit die voldoen aan het profiel zich bij haar te melden.

  
  Lees het persbericht
ESMA publiceert een consultatiedocument over o.a. transactierapportage
ESMA Op 23 december 2015 heeft ESMA een consultatiedocument gepubliceerd over ondermeer de transactierapportage: "Guidelines on transaction reporting, reference data, order record keeping & clock synchronisation". De consultatie loopt tot 23 maart. 
  
  Lees het consultatiedocument
  Lees meer over MiFID II
Publicaties vanuit de Europese Commissie 
De Europese Commissie heeft op 30 november 2015 een voorstel voor Prospectusverordening gepubliceerd. 

Ook is op Europees niveau overeenstemming bereikt over  het voorstel voor de Financiële Benchmarkverordening 

   
  Voorstel Prospectusverordening
  Annex voorstel Prospectusverordening 

  Overeenkomst Benchmarkvergoeding
Interpretatie manipulatie door middel van wash trades
De AFM heeft op haar website een interpretatie gepubliceerd over marktmanipulatie door middel van ‘wash trades’. Dat zijn transacties waarbij feitelijk geen verandering plaatsvindt in eigendom en/of marktrisico of waarbij deze worden overgedragen aan samenspannende personen (anders dan repo's en securities lending).

Marktpartijen hebben aangeven dat zij behoefte hebben aan interpretaties van regelgeving en praktijkvoorbeelden van marktmanipulatie. Voor hen is de grens tussen wat wel en niet is toegestaan niet altijd even duidelijk. Met deze voorbeelden informeren we professionele handelaren en beleggers over vormen van manipulatief gedrag dat wij in de markt signaleren en opvolgen qua handhaving.

  
  Lees verder
Nederlandse commodity-markt heeft aandacht voor manipulatie benchmarks
Een groot aantal ondernemingen draagt bij aan de totstandkoming van commodity-benchmarks, van banken tot handelshuizen en opslagbedrijven. In een verkennend onderzoek naar commodity-benchmarks heeft de AFM met veel van deze partijen gesproken.

Deze partijen zeggen zich meer bewust te zijn van de risico’s van manipulatie door de Libor-affaire en de schandalen in de valutahandel. Ze zeggen zich ook meer bewust te zijn van het belang van integer gedrag. 

  
  Lees het persbericht
Boetes aan Imtech en haar oud-bestuurders
De AFM heeft op 2 december 2015 zes verschillende boetes opgelegd aan Royal Imtech N.V. en twee van haar oud-bestuurders.
  
  Lees het persbericht
Boete opgelegd voor niet tijdig melden van transacties 
Op 6 juli 2015 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) geoordeeld dat de boete die de AFM heeft opgelegd aan ABR Financial B.V. (ABR) rechtmatig was en het hoger beroep van ABR ongegrond verklaard. De AFM had namelijk op 17 juli 2012 een bestuurlijke boete van €50.000,- opgelegd aan ABR te Amsterdam, omdat ABR in de periode van 28 juni 2011 tot 12 september 2011 niet tijdig heeft voldaan aan haar transactierapportageverplichting. 
 
  Lees het persbericht
CBb vernietigt boetes 
Op 26 oktober 2015 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep twee boetes van de AFM)van ieder €96.000 vernietigd. De boetes waren in 2013 opgelegd aan Floresteca B.V. (Floresteca) en de heer Brouns.
  
  Lees het persbericht
Reactie op consultatie Ontwerpbesluit bekendmaking niet-financiële informatie
De AFM heeft op 16 november haar reactie op de consultatie Ontwerpbesluit bekendmaking niet-financiële informatie ingediend. Het ontwerpbesluit is onlangs aan de markt voorgelegd.
 
De toezichthouder juicht de ontwikkeling toe waarbij ondernemingen in toenemende mate rapporteren over milieu-, sociale en personeelsaangelegenheden, over eerbiediging van mensenrechten en over bestrijding van corruptie en omkoping.

Deze informatie is van belang voor beleggers, crediteuren en analisten. Daarnaast is zij ook relevant voor andere belanghebbenden, zoals organisaties die een specifiek maatschappelijk nut beogen.
  
  Lees het persbericht
AFM biedt duidelijkheid over uitbrengen kwartaalbericht 2016
Het Nederlandse wetgevingsproces rond de implementatie van de Wijzigingsrichtlijn Transparantie (Richtlijn 2013/50/EU) heeft vertraging opgelopen. Hierdoor is de door de richtlijn voorgeschreven datum van 26 november 2015 niet gehaald. Dit roept bij marktpartijen vragen op, die de AFM met dit bericht zo goed mogelijk wil beantwoorden.
  
  Lees het persbericht
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.


Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Aanmelden nieuwsbrieven 
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven. 
Vacatures AFM 
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen