Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten
4 april 2016
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de AFM vindt u een overzicht van de belangrijkste recente ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Voorwoord

Kapitaalmarkten
  Europese Commissie wil MiFID II met een jaar uitstellen 
  Consultatiedocument MiFID II
  Europese Verordening Marktmisbruik per 3 juli 2016 van kracht
  AFM publiceert aanbevelingen over omgang met voorwetenschap door instanties in het publieke domein
  Adviezen voor reclames over beleggingsproducten
  Implementatie Transparantierichtlijn legt nieuwe verplichtingen op 
  Nieuwe regeling bescherming derivatenbeleggers bij faillissement
  Prospectusgoedkeuring van instellingen voor wetenschappelijk onderzoek
  Uitgangspunten conversievrijstelling nader uitgewerkt

   
Accountantsorganisaties
 
AFM legt boetes op aan Big 4-accountantsorganisaties
  
IFIAR: ''Verbetering kwaliteit wettelijke controles gaat te langzaam''
  AFM vraagt aandacht van accountantsorganisaties voor corruptierisico’s
  Speech Gerben Everts op vastgoedbijeenkomst 'Taxaties, data en transparantie'     
 
Voorwoord Gerben Everts
We zijn al weer een aantal maanden op weg in een jaar met veel veranderingen in het toezicht in de sectoren waar ik binnen het bestuur van de AFM verantwoordelijk voor ben: de kapitaalmarkten, asset management en de accountantssector.

Wat staat er op stapel voor 2016? Allereerst de voorbereiding op MiFID II. Deze nieuwe Richtlijn en Verordening hebben als doel de Europese financiële markten efficiënter en transparanter te maken, en ook het vergroten van de bescherming van beleggers. MiFID II zal naar verwachting weliswaar met een jaar worden uitgesteld, maar we moeten die tijd goed benutten om de markt en onze eigen organisatie voor te bereiden op de impact ervan. Met name de data-component uit MiFID II zal veel inzet in nieuwe systemen en routines vergen.

Wat dit jaar ook speelt is de Europese Verordening Marktmisbruik. De oorspronkelijke Richtlijn die mede als gevolg van de financiële crisis aan vernieuwing toe was, zal worden vervangen door rechtstreeks werkende Europese regels. Dit zal leiden tot aanscherping van het detecteren en melden van mogelijk marktmisbruik. Ook zullen beursgenoteerde bedrijven striktere regels krijgen waar het gaat om het uitstellen van het openbaar maken van voorwetenschap.

Ook de asset management sector heeft te maken met nieuwe regelgeving. Zo zijn nog veel marktpartijen bezig te voldoen aan de vergunningseisen van de AIFMD. Waar de financiering voor bedrijven (qua vreemd vermogen) en particulieren (denk aan hypotheken) doorgaans enkel door of via banken plaatsvond, zien we een verschuiving naar rechtstreekse marktfinanciering. Dit geeft een betere spreiding van risico's, maar geeft door de extreem lage rente ook toegenomen waarderingsrisico's. Vroeg of laat zullen de risicomanagementsystemen en ook ons toezichtinstrumentarium worden getest. Ook dit vergt een goed inzicht in een grote hoeveelheid data, optimaal risicomanagement en - als altijd - een grote mate van continue alertheid, zowel bij beleggers als bij ons als toezichthouder.

Wat betreft de accountantssector, de poortwachters van de kapitaalmarkten, zetten we niet alleen stappen in ons toezicht op de Big 4, maar richten we ons ook nadrukkelijker op de benodigde verbetermaatregelen bij alle OOB-accountantsorganisaties. Het recente rapport van The International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR) stemt hier overigens niet optimistisch, met als belangrijkste conclusie dat de geconstateerde tekortkomingen consistent en aanhoudend zijn. De tekortkomingen in de kwaliteit van controles en de aard van de bevindingen geconstateerd door buitenlandse toezichthouders zijn in lijn met de tekortkomingen beschreven in het AFM-rapport van september 2014, welke onder meer resulteerden in de recent opgelegde boetes voor het overtreden van de zorgplicht door de Big 4. Nog steeds veel werk aan de winkel voor de accountantssector dus.

Kortom, een druk jaar voor veel marktpartijen, die zich naast de reguliere dienstverlening ook moeten richten op het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen en verbeteringen. Want enkel met een robuuste basis kunnen de partijen actief op de kapitaalmarkten duurzaam profiteren van de kansen door reeds ingezette marktverschuivingen en nieuwe technologie - en kunnen we onnodige teleurstellingen bij beleggers voorkomen.

Voor meer detail van de toezichtactiviteiten in 2016 kunt u kennisnemen van de activiteitenkalenders van de domeinen Efficiënte Kapitaalmarkten, Asset Management en Kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving.


  Naar boven
Europese Commissie wil MiFID II met een jaar uitstellen
De Europese Commissie heeft voorgesteld de invoering van MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) met een jaar uit te stellen naar 3 januari 2018.

De Commissie stelt een integraal uitstel voor. Dit in tegenstelling tot een gedeeltelijk uitstel voor alleen die onderdelen die IT-gerelateerd zijn, waarvan eerder mogelijk sprake zou zijn. 
Het uitstel van MiFID II noodzaakt mogelijk tot uitstel van de Verordening marktmisbruik (MAR) voor zover het gaat om bepalingen over OTF’s, mkb-groeimarkten en emissierechten.

De Raad en het Europees Parlement moeten nog instemmen met het voorstel van de Commissie. 

 
Lees verder
Consultatiedocument MiFID II
In de nieuwsbrief van januari 2016 hebben wij u geïnformeerd over een consultatiedocument van ESMA over onder meer de transactierapportage: "Guidelines on transaction reporting, reference data, order record keeping & clock synchronisation". Tot 23 maart 2016 was het mogelijk om hierop te reageren.
 
Op 17 februari heeft de AFM een bijeenkomst gehouden waar voor het grootste deel marktpartijen aanwezig waren die zich bezig houden met transactierapportages. Aan de hand van een presentatie en discussiepunten werden zij geïnformeerd over de nieuwe richtlijnen onder MiFIR

   
  Lees meer over MiFID II
Europese Verordening Marktmisbruik per 3 juli 2016 van kracht
Vanaf 3 juli 2016 vervallen de nationale marktmisbruikregels en wordt de nieuwe Europese Verordening marktmisbruik van kracht. Deze geldt voor alle Europese lidstaten en dus ook voor Nederland. De Richtlijn marktmisbruik uit 2003 was mede door de financiële crisis aan vernieuwing toe.

In de kern blijft het regelgevend marktmisbruikkader gelijk ten opzichte van de Richtlijn marktmisbruik uit 2003. Wel brengt de verordening op onderdelen aanscherping en verzwaring. Zo wordt het detecteren en melden van mogelijk markmisbruik aangescherpt. 

  
  Lees verder
AFM publiceert aanbevelingen over omgang met voorwetenschap door instanties in het publieke domein
Regelmatig constateert de AFM dat instanties die zelf niet beursgenoteerd zijn, informatie verspreiden die significante invloed kan hebben op koersen van financiële instrumenten zoals aandelen en obligaties van beursgenoteerde ondernemingen.

Het handelen in financiële instrumenten met gebruik van voorwetenschap en het tippen of delen van deze informatie is verboden. Het is dan ook van belang dat medewerkers van instanties in het publieke domein zorgvuldig met dergelijke informatie omgaan. 

  
 
Lees verder
Adviezen voor reclames over beleggingsproducten 
Reclames over beleggingsproducten moeten een evenwichtig beeld geven van de voor- en nadelen van een product. Eventuele risico’s moeten expliciet worden benoemd en de rol van de AFM moet op een juiste manier worden gepositioneerd.

De AFM heeft onderzoek gedaan naar het effect van reclame-uitingen op beleggers door aan meer dan duizend consumenten fictieve reclames voor beleggingen te tonen.

De AFM vraagt naar aanleiding van dit onderzoek aan aanbieders van beleggingsproducten om de volgende adviezen in acht te nemen als ze reclames opstellen:

1. Evenwichtig beeld product: zorg dat een reclame zowel de kansen als de risico’s van een product benoemd. Op deze manier is de reclame in overeenstemming met de informatie die het prospectus bevat.

2. Heldere taal: door risico’s expliciet aan te stippen als risico, wordt voorkomen dat beleggers op het verkeerde been worden gezet.

3. Duidelijk beeld rol AFM: het benoemen van de goedkeuring van het prospectus van een product door de AFM in de reclame moet duidelijk maken wat de rol van de AFM inhoudt. In reclames wordt geregeld een door AFM goedgekeurd prospectus op dusdanige manier gepositioneerd dat het lijkt op een kwaliteitskeurmerk. Dat klopt niet.

Voor meer informatie over het onderzoek van de AFM en haar advies aan aanbieders, klik dan hieronder voor meer informatie.

 Lees het onderzoek
Implementatie Transparantierichtlijn legt nieuwe verplichtingen op 
Met de implementatie van de Transparantierichtlijn zullen effectenuitgevende instellingen aan een aantal nieuwe verplichtingen moeten voldoen. Zo worden alle uitgevende instellingen van effecten die zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt in de Europese Unie, verplicht hun lidstaat van herkomst bekend te maken. De verplichting is vanaf 29 januari 2016 in werking getreden en de bekendmaking moest voor 27 februari gedaan zijn. Deze verplichting is één van de wijzigingen in de Wet op het financieel toezicht (Wft).

In december van 2015 is de implementatiewet Wijzigingsrichtlijn Transparantie door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer aangenomen. Hiermee kan de aangepaste Transparantierichtlijn worden verankerd in de Nederlandse wetgeving. Dit heeft onder meer wijzigingen in de Wft tot gevolg. 

 
Lees verder
Nieuwe regeling bescherming derivatenbeleggers bij faillissement
Per 1 april 2016 worden in de Wet giraal effectenverkeer (Wge) nieuwe regels opgenomen ter bescherming van derivatenbeleggers. Deze regeling biedt derivatenbeleggers bescherming tegen het faillissement van de beleggingsonderneming wanneer deze optreedt als tussenpersoon. Vóór 1 april 2016 bestond er geen beschermingsregeling voor derivatenbeleggers. Een onderdeel van de nieuwe regels is dat beleggingsondernemingen een informatieplicht krijgen naar cliënten. De AFM houdt toezicht op de naleving hiervan.
  
 
Lees verder
Prospectusgoedkeuring van instellingen voor wetenschappelijk onderzoek
De AFM ontvangt regelmatig vragen over de bijlagen die moeten worden ingediend bij de aanvraag tot goedkeuring van het prospectus voor instellingen voor wetenschappelijk onderzoek. Voor deze instellingen, die bijvoorbeeld actief zijn in de biotechnologische of farmaceutische sector, gelden specifieke eisen voor de toepasselijke bijlagen. Op onze website staat toegelicht welke bijlagen in ieder geval moeten worden toegepast door deze instellingen. Deze bijlagen zijn de bijlage voor research based companies en de bijlage voor start-up companies.
 
   
 
Naar aanvullende informatie (onderaan de pagina)
Uitgangspunten conversievrijstelling nader uitgewerkt
De AFM heeft in uitgangspunten uitgewerkt wanneer de conversievrijstelling in haar ogen terecht wordt toegepast. Deze uitgangspunten zijn nu gepubliceerd op de website van de AFM.

Deze vrijstelling is van toepassing wanneer aandelen of certificaten worden toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt en deze zijn voortgekomen uit de conversie van andere effecten of uit de uitoefening van rechten verbonden aan andere effecten. Bij reverse listings wordt deze vrijstelling bijvoorbeeld regelmatig toegepast.
 
De AFM heeft de bevoegdheid om te beoordelen of deze vrijstelling van niet toepassing is. Bij deze beoordeling staat centraal dat beleggers tijdig en evenwichtig worden geïnformeerd over het vermogen, de financiële positie, het resultaat en de vooruitzichten van de betrokken uitgevende instelling.
 
   
 
Lees verder 
AFM legt boetes op aan Big 4-accountantsorganisaties
De AFM heeft op 16 maart 2016 boetes opgelegd aan de Big 4-accountantsorganisaties Deloitte, EY, KPMG en PwC. De boetes zijn opgelegd omdat uit eerder onderzoek van de AFM is gebleken dat deze accountantsorganisaties niet aan hun zorgplicht hebben voldaan.
   
 
Lees verder
IFIAR: ''Verbetering kwaliteit wettelijke controles gaat te langzaam''
Op 3 maart 2016 heeft The International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR), het internationale samenwerkingsverband van onafhankelijke accountantstoezichthouders, haar 4e Inspection Findings Survey Report gepubliceerd over de uitkomsten van inspecties door IFIAR-leden. De belangrijkste conclusie is dat de geconstateerde tekortkomingen aanhoudend zijn en vergelijkbaar met eerdere jaren.

IFIAR heeft met de grootste 6 accountantsorganisaties afgesproken dat de accountants sturen op een vermindering van de tekortkomingen met 25 procent.


 
Lees verder
AFM vraagt aandacht van accountants-organisaties voor corruptierisico’s
De AFM vraagt de accountantsorganisaties die wettelijke controles verrichten, om aandacht voor het risico betrokken te raken bij corruptiepraktijken bij de uitoefening van (controle)werkzaamheden. Reden is dat er zich een aantal corruptieaffaires heeft voorgedaan waar Nederlandse ondernemingen bij betrokken zijn.
  
 
Lees verder
Speech Gerben Everts op vastgoedbijeenkomst 'Taxaties, data en transparantie'
Bestuurder Gerben Everts van de AFM sprak dinsdag 9 februari in Amsterdam op de bijeenkomst 'Taxaties, data en transparantie', georganiseerd door onder meer de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN).

In zijn toespraak met de titel 'Bouwen aan transparantie is één: het goed uitvoeren twee', sprak hij over de stappen die de vastgoedsector heeft gezet om in het publiek belang te gaan handelen.

Hij ging daarbij in op twee grote verbeteringen in transparantie in de vastgoedsector: Op de eerste plaats de komst van het Nederlands Register Vastgoed Taxaties (NRVT) en ten tweede het plan om de taxateur in het grootzakelijke vastgoedsegment beter uit te rusten met meer en betere referenties van gedane vastgoedtransacties, net als op de woningmarkt. Hij gaf daarbij aan dat de AFM een ‘Kadaster plus’ model onderschrijft.
 
 
Lees verder
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.


Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen