Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief Financiële dienstverleners
5 april 2016
Beste relatie,
In de nieuwsbrief van deze maand vindt u onder andere informatie over een alternatieve toetsmethode voor het behalen van uw Wft-diploma, de EVC-methode. Hiermee kunnen adviseurs hun praktijkervaring inzetten om een diploma te behalen. Ook geven we een update over het invullen van de marktmonitor en brengen we u op de hoogte van de publicatie van de activiteitenkalenders van de AFM voor 2016.

De redactie
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Alternatieve toetsmethode voor Wft-diploma
  Update marktmonitor
  AFM publiceert activiteitenkalender 2016
  Vraag van de maand
   
Alternatieve toetsmethode voor Wft-diploma
Het college Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) biedt een alternatieve toetsmethode aan voor adviseurs met praktijkervaring om hun Wft-diploma te halen. Deze methode is bij uitstek geschikt voor mensen die moeite hebben met het afleggen van een regulier examen door bijvoorbeeld examenvrees. De Erkenning Verworven Competentie (EVC) is een toetsmethode die rekening houdt met de bestaande kennis en praktijkervaring van een kandidaat. De EVC-methode bestaat onder andere uit het maken van een portfolio met casussen uit de praktijk en een individueel assessment.

Judith Scherrenberg, managing partner van Edmond Halley pensioenmanagement en lid van het CDFD heeft veel ervaring met het begeleiden van kandidaten bij het opbouwen van hun portfolio en een proefassessment. “Het leuke is dat assessoren uitgaan van het portfolio van de kandidaat en wat diegene kan”, Judith geeft aan dat het voor de EVC-methode belangrijk is dat je als adviseur laat zien dat je voldoet aan de eisen. Dat kan door het toelichten van een dossier uit de eigen praktijk of een casus die door de assessor aangedragen wordt: “Ik kon zelf bijvoorbeeld geen dossier aanleveren over een excedentregeling bovenop een pensioenfonds, maar kon in het gesprek wel aantonen dat ik wist hoe dat werkte.”

Gerrit Kleine, adviseur bij Assurantiekantoor Dintel en Wildschut, vond de EVC-methode leerzaam: ‘Voor je portfolio bekijk je al je vroegere dossiers weer. Je wilt je stukken zo goed mogelijk aanleveren, dan ga je ze toch vergelijken en zie je dat sommige dingen verwateren. Dat kun je dan gelijk weer toepassen.” Gerrit is nog steeds blij met zijn keuze voor de EVC-methode: “Tijdens het interview had ik niet het gevoel dat het een examen was. Ik had het gevoel dat ik met een collega over het vak sprak.”

Volgens Gerrit en Judith is deze procedure bij uitstek geschikt voor mensen met dyslexie of mensen met examenvrees. Gerrit: “Voor het samenstellen van je portfolio kun je zo lang uittrekken als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld in een halfjaar een aantal momenten gebruiken om je portfolio op te bouwen.” Echter, benadrukt Gerrit, het blijft een investering: “Denk niet dat het een makkie is, er gaat veel tijd zitten in het samenstellen van je portfolio.”

Denkt u dat de EVC-methode mogelijk iets voor u is, kijk dan voor meer informatie op de website van het CDFD. Net als een schriftelijk examen, vereist de EVC-methode een tijdige planning.
 
  Meer informatie over EVC-methode
  
Update marktmonitor
Het invullen van de marktmonitor adviseurs & bemiddelaars 2016 verloopt voorspoedig. Dit jaar is hier voor het eerst ook een vraag over de maatstaf voor de bijdrage aan de toezichtkosten zijn opgenomen. Op dit moment heeft al ruim 56% van de kantoren de vragenlijst ingevuld en verzonden.

Voor het invullen van de marktmonitor zijn alle adviseurs & bemiddelaars in groepen ingedeeld. Adviseurs & bemiddelaars van groep 3 kunnen de vragenlijst nu invullen en versturen. Deze groep heeft de tijd tot maandag 18 april. De uiterste invuldatum voor groep 1 en 2 is inmiddels verstreken.

Heeft u de vragenlijst nog niet ingevuld? Wacht u dan niet tot het laatste moment. In de laatste week voor de uiterste invuldatum neemt het aantal telefoontjes en e-mails over de vragenlijst altijd flink toe, en moet u rekening houden met langere wachttijden.

Inloggegevens niet ontvangen?
Heeft u (een deel van) de inloggegevens niet ontvangen, dan kan een van de beleidsbepalers van de onderneming deze telefonisch opvragen bij het Ondernemersloket. Het Ondernemersloket is op werkdagen van 10.00 – 17.00 uur bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 – 6800 680.
 
  Meer informatie over de marktmonitor  
AFM publiceert activiteitenkalenders 2016
Onlangs heeft de AFM de nadere invulling van haar plannen voor 2016 gepresenteerd in activiteitenkalenders. Deze vloeien voort uit onze Agenda 2016-2018. Per toezichtdomein geven we in de kalenders aan welke activiteiten we gaan uitvoeren en wat de beoogde resultaten zijn.

De AFM heeft partijen uit de sector geconsulteerd bij de totstandkoming van de Activiteitenkalender 2016. Medio 2016 informeren we de markt over de voortgang van de activiteiten.

Een aantal activiteiten is direct op u van toepassing. Zo blijven we u ondersteunen om (tijdig) te voldoen aan vakbekwaamheidseisen. We houden doorlopend een vinger aan de pols waar het gaat om de kwaliteit van de examens en het aantal examens dat is afgelegd. Ook volgen en analyseren we relevante marktontwikkelingen in de retaildienstverlening. Gedurende het jaar publiceren we de voor u relevante analyses in deze nieuwsbrief.
 
  Bekijk hier de activiteitenkalenders
  
Vraag van de maand
Het Ondernemersloket van de AFM beantwoordt vragen van onder andere financiële dienstverleners. Elke maand selecteert het Ondernemersloket een veelgestelde vraag om in de nieuwsbrief nader onder de aandacht te brengen.
Moet ik een wijziging in mijn adresgegevens doorgeven aan de AFM?
Een wijziging in het vestigingsadres van uw onderneming hoeft u alleen door te geven aan de Kamer van Koophandel (KvK). De AFM ontvangt de wijziging vervolgens van de KvK. De AFM verwerkt de wijziging binnen een maand. U hoeft de wijziging niet apart aan de AFM door te geven.

Als de wijzigingen in het correspondentie- en factuuradres afwijken van het vestigingsadres bij de KvK, kunt u deze doorgeven via Mijn loket van de AFM. Voor de toegang tot het loket moet u inloggen met uw AFM-ID. Geef deze wijzigingen altijd tijdig door. Denk er ook aan de gegevens bij de KvK en/of de AFM aan te passen als uw postbus wordt opgeheven. Hierdoor voorkomt u dat u belangrijke informatie misloopt, zoals uw inloggegevens voor de marktmonitor adviseurs en bemiddelaars.

 
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen