Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief kapitaalmarkten
21 juli 2016
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op kapitaalmarkten van de afgelopen periode.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  Voorwoord van Gerben Everts

Kapitaalmarkten en accountancy
 
  Nieuwe Europese Verordening marktmisbruik (MAR)
  Selectie van high frequency handelsstrategieën door AFM onderzocht
 
 Overeenstemming over uitstel MiFID II met een jaar 
  ESMA-richtsnoeren alternatieve prestatiemaatstaven (APM)
  Nieuwe vereisten voor uitgevende instellingen, banken en verzekeraars
  Nieuwe vereisten voor OOB-accountantsorganisaties
  IOSCO publiceert rapport over auditcommissies 
  Europese accountantstoezichthouders bespreken kwaliteit accountantscontrole
  IFIAR publiceert jaarverslag 2015
  AFM bouwt nieuw systeem voor MiFIR-transactierapportages

Voorwoord van Gerben Everts 
Na het Britse ‘Ja’ voor een Brexit hield de wereld even het hart vast. Bevreesd voor de gevolgen, geopolitiek en financieel. Terechte vrees, want de economische en politieke inrichting van Europa is een keuze en geen vanzelfsprekendheid. Hoe de nieuwe balans eruit komt te zien, welke prijs dit heeft en welke kansen dit biedt, laat zich vooralsnog moeilijk voorspellen.

Op het terrein van financiele diensten en markten is de route ingezet naar een Europees speelveld. Nederland heeft vele multinationals en een groot deel van ons pensioenvermogen rendeert buiten onze landsgrenzen. We kennen dan ook een relatief grote afhankelijkheid van het functioneren van internationale markten, nu en in de toekomst. Een eerlijk internationaal speelveld is voor ons belangrijk. Een speelveld met stevige en passende Europese en internationale normen.

Dit stelt ook nieuwe eisen aan het toezicht. Zo is vanaf 3 juli de nieuwe Europese Verordening Marktmisbruik van toepassing, de MAR. De fragmentatie van markten en sterk innovatieve handelstechnieken hebben de financiële wereld veranderd. De MAR is gericht op het verbeteren van deze marktintegriteit en biedt betere bescherming aan de belegger. Er komt een grotere verantwoordelijkheid bij marktpartijen te liggen om zelf misbruik te detecteren. Uiteindelijk draagt een ieder een stukje van de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid de markt schoon te houden.

Ook voor accountancy gelden sinds kort nieuwe vereisten voor de wettelijke controles van organisaties van openbaar belang (OOB). Juist bij deze organisaties vervullen accountants een belangrijke maatschappelijke rol. Een grote kring van personen en instellingen vertrouwt op de kwaliteit van het werk van deze accountants. De nieuwe Europese Verordening is per 17 juni 2016 in werking getreden. De toezichthouder moet onafhankelijk zijn van de sector, de accountantsorganisatie mag bij dezelfde partij naast de controle niet langer adviesdiensten verstrekken die de onafhankelijkheid van de controle negatief kunnen raken en periodieke kantoorroulatie is geïntroduceerd. Allemaal vereisten welke Nederland reeds had ingeregeld, maar nu ook in de rest van Europa zijn geïntroduceerd.

Een ander initiatief om het functioneren en de transparantie van financiële markten te vergroten is de herziening van MiFID en de introductie van de MiFIR. Het doel van MiFID II/MiFIR is om de efficiëntie en transparantie van de Europese financiële markten te bevorderen en de bescherming van beleggers te verbeteren. De inwerkingtreding is met een jaar uitgesteld tot 3 januari 2018. Om aan de rapportageverplichtingen in MiFID II/MiFIR te voldoen, besloten de toezichthouders in Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden om gezamenlijk een nieuw systeem te ontwikkelen om de nieuwe vereisten te implementeren. Deze samenwerking wordt de ‘Northern Transaction Reporting System’ (NTRS) genoemd en zal in 2018 als gezamenlijk systeem in gebruik worden genomen. Ik juich dit soort ontwikkelingen toe. Het gezamenlijk aanpakken geeft betere kwaliteit tegen lagere kosten en versterkt het toezicht.

Maar voor het zover is zullen veel Nederlanders, waaronder u wellicht ook, nog genieten van een zomerreces. Mocht het al zover zijn, dan wens ik u een mooie vakantie. Wellicht in ons mooie Europa? 
   
 
  Naar boven
Nieuwe Europese Verordening marktmisbruik van toepassing
In de kern blijft het regelgevend marktmisbruikkader gelijk ten opzichte van de Richtlijn marktmisbruik uit 2003. Op onderdelen komt aanscherping en verzwaring. Onder meer het detecteren en melden van mogelijk markmisbruik wordt aangescherpt en er komen meer regels voor het nemen van uitstel van het openbaar maken van voorwetenschap.

 
Lees verder
Selectie van high frequency handelsstrategieën door AFM onderzocht
De AFM heeft vorig jaar een verdiepend onderzoek gedaan naar de handelsstrategieën van high frequency traders (HFT) en naar hun wisselwerking met de handelsinfrastructuur. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport: 'A case analysis of critiques on high‐frequency trading.'
   
 
Lees verder
Overeenstemming over uitstel MiFID II met een jaar 
Op 18 mei 2016 heeft de Raad van de Europese Unie ingestemd met het door de Commissie voorgestelde uitstel van de invoering van MiFID II met een jaar. En recent heeft ook het Europees parlement ingestemd. Het betekent dat de invoeringsdatum van MiFID II met een jaar is uitgesteld naar 3 januari 2018 en de deadline voor implementatie van de richtlijn in nationale wetgeving is verschoven naar 3 juli 2017. 
   
 
Lees verder
ESMA-richtsnoeren alternatieve prestatiemaatstaven (APM)
Op 30 juni 2015 en 5 oktober 2015 heeft ESMA richtsnoeren gepubliceerd over alternatieve prestatiemaatstaven (APM) (2015/1057). De richtsnoeren hebben tot doel het nut en de transparantie van in prospectussen of gereglementeerde informatie opgenomen alternatieve prestatiemaatstaven te bevorderen. Deze richtsnoeren gelden per 3 juli 2016.
 
 
Lees verder
  ESMA persbericht
Nieuwe vereisten voor uitgevende instellingen, banken en verzekeraars 
Per 17 juni 2016 geldt de Europese Verordening met eisen voor de wettelijke controles van organisaties van openbaar belang (OOB’s), zoals uitgevende instellingen, banken en verzekeraars. Zij moeten de AFM informeren wanneer een derde partij probeert de keuze van een accountantsorganisatie voor de wettelijke controle van hun organisatie te beperken of op andere wijze ongepast probeert te beïnvloeden.
    
 
Lees verder over beperking keuze accountantsorganisatie

Deze verordening bevat ook regels over de benoeming van de accountantsorganisatie, de inhoud van de controleverklaring, een aanvullende verklaring van de accountant aan het auditcomité en de duur van een controleopdracht.

  Lees meer in de Europese Verordening 537/2014

Nieuwe vereisten voor OOB-accountantsorganisaties
Op grond van de Europese Verordening gelden er per 17 juni 2016 nieuwe eisen voor de uitvoering van wettelijke controles door OOB-accountantsorganisaties. Als een accountantsorganisatie bij de uitvoering van een wettelijke controle bij een OOB kennis heeft gekregen over een volgende situatie, moet zij dit onverwijld melden bij de AFM.

  • Materiële inbreuk op de wettelijke of bestuursrechtelijke bepalingen die de voorwaarden voor toelating tot een markt (bijvoorbeeld middels vergunningen) regelen of die specifiek de activiteiten van de OOB regelen;
  • Bedreiging voor of twijfel over de continuïteit van de OOB;
  • Voornemen om een oordeel te weigeren, een afkeurende verklaring af te geven of een verklaring met voorbehoud af te geven.

  Lees meer over deze nieuwe meldingen

Als de externe accountant informatie heeft gekregen over onregelmatigheden (waaronder fraude) die niet worden onderzocht door de OOB, moet de accountant(sorganisatie) dit onverwijld melden bij een opsporingsambtenaar.

De verordening bevat voor wettelijke controles bij OOB’s ook regels over de benoeming van de accountantsorganisatie, de inhoud van de controleverklaring, een aanvullende verklaring van de accountant aan het auditcomité, de duur van een controleopdracht en de inhoud van het transparantieverslag van een accountantsorganisatie die OOB’s controleert. 

   
 
Lees meer in de Europese Verordening 537/2014 

IOSCO publiceert rapport over auditcommissies 
De International Organization of Securities Commissions (IOSCO) heeft een rapport gepubliceerd over de rol die auditcommissies vervullen ten aanzien van de externe accountant. Het rapport onderstreept het belang dat beurstoezichthouders wereldwijd hechten aan auditcommissies als hefboom voor auditkwaliteit.
    
    
Lees verder
Europese accountantstoezichthouders bespreken kwaliteit accountantscontrole 
Op 14 en 15 juni 2016 vond in Oslo op uitnodiging van de Noorse toezichthouder de 18e vergadering van de European Audit Inspection Group (EAIG) plaats. De AFM was voorzitter van de vergadering. Twee belangrijke onderwerpen stonden op de agenda:

  • Voortzetting dialoog met KPMG over de kwaliteitsverbetering van de controles.
  • Bespreking met EGIAN over het verhogen van de kwaliteitscontroles en het gebruik van oorzakenanalyses voor identificatie tekortkomingen.

    Lees verder
IFIAR publiceert jaarverslag 2015
Het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR) heeft haar jaarverslag over het jaar 2015 gepubliceerd. In het jaarverslag gaat IFIAR in op haar 4 hoofdstellingen: het wereldwijd verbeteren van de kwaliteit van de accountantscontrole, het versterken van IFIAR’s rol van internationale leider op het gebied van accountantscontrole, het versterken van IFIAR’s governance structuur en het faciliteren van kennisuitwisseling en samenwerking tussen leden van IFIAR.
   
   
Lees verder
AFM bouwt nieuw systeem voor MiFIR-transactierapportages 
Per 3 januari 2018 wordt MiFIR (Markets in Financial Instruments Regulation) van kracht. Vanaf dat moment zijn de transactierapportages volledig geharmoniseerd en gelden dezelfde regels in alle landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte.

Northern TRS (NTRS)

Om te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen moeten beleggingsondernemingen, handelsplatformen, ARM’s (goedgekeurd rapporteringsmechanisme) en toezichthouders hun systemen aanpassen of opnieuw bouwen. De AFM heeft besloten een nieuw systeem te bouwen en doet dit in samenwerking met de Deense, Finse, Noorse en Zweedse toezichthouders.

    
    
Lees verder
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor kapitaalmarkten? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.

Contact met de AFM

Voor contact met de AFM kunt u gebruikmaken van het contactformulier.

  Naar boven

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen