Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief Financiële dienstverleners
25 juli 2016
Beste relatie,
In deze eerste nieuwsbrief van de zomer vindt u allerlei informatie over de vakbekwaamheidseisen. Zo hebben we een artikel over het indienen van een ontheffingsverzoek, een interview met de directeur van opleidingsinstituut Lindenhaeghe over vakbekwaamheid en een oproep om tijdig uw PE-plus certificaat om te wisselen. Daarnaast attenderen we u op de inwerkingtreding van de Europese hypothekenrichtlijn. Ook de vraag van de maand ontbreekt deze keer niet.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Tijdig indienen van ontheffingsverzoek van de diplomaplicht
  Directeur opleidingsinstituut Lindenhaeghe vertelt over vakbekwaamheid
  PE-plus omwisselen voor 31 december
  Inwerkingtreding Europese hypothekenrichtlijn
  Vraag van de maand

Tijdig indienen van ontheffingsverzoek van de diplomaplicht
Als u als financieel adviseur door schrijnende omstandigheden zoals bijvoorbeeld een langdurige of ernstige ziekte niet kunt voldoen aan de diplomaplicht, kunt u hiervoor een ontheffing aanvragen bij de AFM.

De behandeltermijn van een ontheffingsverzoek van de diplomaplicht voor financiële dienstverleners is 13 weken. De termijn van 13 weken gaat in zodra alle voor de beoordeling benodigde informatie voor het ontheffingsverzoek door de AFM is ontvangen. De AFM kan de beslistermijn van 13 weken opschorten als niet alle benodigde informatie is ontvangen. 

Daarom is het van belang om rekening te houden met extra tijd voor het eventueel verstrekken van additionele informatie aan de AFM. Dus als u in aanmerking wilt komen voor een ontheffing, dan moet u het verzoek tijdig indienen. Als er niet voor 1 januari 2017 een beslissing is genomen op uw ontheffingsverzoek, dan kunt u mogelijk vanaf 1 januari 2017 niet meer adviseren.
 
  Meer informatie over het ontheffingsbeleid
  
Directeur opleidingsinstituut Lindenhaeghe vertelt over vakbekwaamheid
De AFM heeft de afgelopen maanden veel met de markt gecommuniceerd over de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Nu is het de beurt aan de markt zelf. Door middel van interviews, geven marktpartijen hun kijk op de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Mike Schilperoort, algemeen directeur bij het opleidingsinstituut Lindenhaeghe trapt af met het eerste interview. 

Hoe heeft u de invoering van het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel ervaren?
De invoering was niet direct een geoliede machine. Vooral de informatievoorziening kwam langzaam op gang. Maar ik geloof in regelgeving omtrent vakbekwaamheid, omdat het volgens mij bijdraagt aan een hoger niveau in de sector. Daarnaast denk ik ook dat mensen op allerlei manieren kunnen leren. Het toetsen van kennis en vaardigheden maakt hier voor 10% deel van uit. Je leert juist ook veel in je werkomgeving samen met collega’s of van internetzoekopdrachten. 

Wat vindt u van het niveau van het vakbekwaamheidsstelsel?
Het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel is naar mijn mening een zijwaartse stap. De markt is immers al een tijd bezig met Wft-diploma’s en het toetsen van permanente educatie aan de hand van examens. Klanten moeten een garantie hebben dat zij bij een adviseur aan tafel zitten die hen op een goede manier een kwalitatief goed advies geven. Wij vinden dit ook belangrijk en zijn daarom vanuit ons opleidingsinstituut Lindenhaeghe gestart met een beroepsorganisatie ‘Erkend’ waarin we de vakbekwaamheid naar een hoger niveau willen brengen. 

Boodschap Lindenhaeghe aan de markt
Denk aan het op tijd inwisselen van je diploma’s! 31 december 2016 is de deadline om het PE-plus certificaat, en de oude diploma’s en certificaten ingewisseld te hebben voor een nieuw Wft-diploma. Ook als je nog geen PE-plus examen hebt gedaan, kun je bij een opleidingsinstituut vaak wel een ‘omwisseldossier’ starten. Het voordeel hiervan is dat het opleidingsinstituut ook alvast voor je controleert of je aan alle eisen voldoet om een PE-plus examen te mogen afleggen.
 
  http://erkend.nl/
  
PE-plus omwisselen voor 31 december
Om na 1 januari 2017 te kunnen adviseren, moet u beschikken over een nieuw Wft- diploma. Alleen een PE-plus examen afleggen is hiervoor onvoldoende. PE-certificaten, Wft-diploma’s en PE-plus certificaten moet u voor 31 december 2016 hebben omgewisseld in een nieuw Wft-diploma.

Sluiting omwisselloket 
Op 31 december 2016 sluit Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), uitgever van de nieuwe diploma’s definitief haar omwisselloket. Na 31 december 2016 is het niet meer mogelijk om een omwisselverzoek in te dienen en moet u opnieuw het initiële examen afleggen. 

Waar en hoe kunt u omwisselen?
U kunt uw oude Wft-diploma’s en PE-certificaten samen met uw PE-plus certificaat omwisselen bij een erkend exameninstituut. Een lijst met erkende exameninstituten vindt u op de site van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD).

U dient al uw PE-certificaten, Wft-diploma’s en PE-plus certificaten te uploaden op de website van het exameninstituut. Het exameninstituut controleert of u over de juiste diploma’s en certificaten beschikt. Vervolgens wordt uw omwisselverzoek voor een nieuw Wft-diploma naar DUO gestuurd. Deze controle kan enkele weken in beslag nemen. Wacht hier dus niet te lang mee en informeer bij uw opleidingsinstituut hoelang de omwisseling duurt.
 
  Lijst met erkende exameninstituten
  
Inwerkingtreding Europese hypothekenrichtlijn
De Europese hypothekenrichtlijn (MCD) is op 14 juli 2016 in werking getreden. De MCD biedt onder andere de mogelijkheid om een Europees paspoort voor het bemiddelen in hypothecair krediet aan te vragen. Op onze website informeren wij u over de belangrijkste veranderingen die het gevolg zijn van de invoering van de MCD.
 
  Meer informatie over de MCD
  
Vraag van de maand
Het Ondernemersloket van de AFM beantwoordt vragen van onder andere financiële dienstverleners. Elke maand selecteert het Ondernemersloket een veelgestelde vraag om in de nieuwsbrief nader onder de aandacht te brengen.

Hoe trek ik mijn vergunning gedeeltelijk in?
Een deelintrekking van uw vergunning kunt u aan ons doorgeven via een verzoek tot gedeeltelijke vergunningintrekking financiële dienstverlening in het Digitaal loket. In het register op onze website kunt u zien voor welke diensten (adviseren/bemiddelen) en voor welke producten u op dit moment een vergunning heeft.

U moet transparant zijn over uw dienstverlening. Dit doet u onder meer door de registratie van uw vergunning door de AFM te laten aanpassen, zodat deze overeenkomt met de werkelijke situatie in uw onderneming. Als u bijvoorbeeld stopt met adviseren omdat er in uw onderneming geen adviseur is met het nieuwe vakdiploma, laat dan uw deelvergunning aanpassen voor het adviseren in het betreffende product.

Om het formulier in te vullen moet u zijn ingelogd in het Digitaal loket. U ziet in het formulier een overzicht van de diensten en bijbehorende producten. De producten waarvoor u een vergunning heeft, hebben een wit vinkboxje. De producten waarvoor u geen vergunning heeft, hebben een grijs vinkboxje. De producten die u wilt intrekken, kunt u aanvinken door te klikken op het witte vinkboxje.

Houdt u er rekening mee dat u gedurende de looptijd van een overeenkomst uw klanten schriftelijk op de hoogte moet brengen over wezenlijke wijzigingen in uw dienstverlening. Als u besluit te stoppen met bemiddelen, bent u verplicht om binnen drie maanden uw portefeuille af te wikkelen. U kunt uw portefeuille overdragen aan een andere vergunninghouder of teruggeven aan de aanbieder.

Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen