Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief voor beleggingsondernemingen
14 september 2016
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het toezicht op beleggingsondernemingen.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Leidraad AFM: Kwalificatie innovatieve dienstverlening
  Naleving Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)
  Beoordelingskader voor actief beheerde ETF’s en ETF’s op een alternatieve index
  Marktmonitor gaat weer van start
  Consumentenmonitor beleggen 
Leidraad AFM: Kwalificatie innovatieve dienstverlening
De afgelopen jaren hebben marktpartijen regelmatig contact met de AFM gezocht over innovatieve bedieningsconcepten, voornamelijk op het gebied van beleggingsdienstverlening. De partijen wilden nieuwe concepten met de AFM delen en hadden vaak ook vragen over de interpretatie van het wettelijk kader. Met het oog op deze vragen is op 23 augustus 2016 de leidraad 'Kwalificatie innovatieve dienstverlening’ gepubliceerd. Het doel van deze leidraad is om onduidelijkheden over het wettelijk kader op te heffen en daarmee innovatie te stimuleren.
  
     Lees het hele bericht
 
Naleving Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)
Het merendeel van de beleggingsondernemingen die zich richten op particuliere beleggers is in de veronderstelling dat zij volledig voldoet aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Op papier is dat in veel gevallen ook zo. Maar de praktijk kan op onderdelen beter, zo blijkt uit een themaonderzoek van de AFM in 2015 naar de naleving van de Wwft bij beleggingsondernemingen die zich richten op particuliere beleggers. Ook wordt door beleggingsondernemingen (nagenoeg) niet gemeld bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). Daarom formuleert de AFM good practices.
  
     Lees hier de good practices
  
Beoordelingskader voor actief beheerde ETF’s en ETF’s op een alternatieve index 
De AFM heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar actief beheerde ETF’s (Exchange Traded Funds) en ETF’s op een alternatieve index. Op basis van dit onderzoek heeft de AFM een beoordelingskader gemaakt voor vermogensbeheerders, adviseurs en fondsaanbieders. Dit kader biedt hulp bij de ontwikkeling of selectie van actief beheerde ETF’s zodat er een zorgvuldige afweging en vergelijking met alternatieven kan worden gemaakt in het belang van de klant.
  
     Lees het hele bericht
 
Marktmonitor gaat weer van start 
De AFM stuurt eind september 2016 brieven aan beleggingsondernemingen met het verzoek mee te werken aan de marktmonitor en een vragenlijst in te vullen. Op de website kunt u binnenkort  aanvullende praktische informatie vinden.

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het ondernemersloket. Het ondernemersloket is bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur, telefoon 0800-6800 680 (gratis).

Consumentenmonitor beleggen 
De AFM laat 2 keer per jaar onderzoek doen door marktonderzoeksbureau GFK onder consumenten naar onderwerpen zoals hypotheken en beleggen. Hierdoor krijgt de AFM meer inzicht in consumentengedrag. In het voorjaar van 2016 hebben 600 particuliere beleggers vragen beantwoord over het onderwerp beleggen.
 
  Lees het hele bericht
 
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over deze nieuwsbrief? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via website@afm.nl.

Contact met de AFM
De algemene contactgegevens van de AFM vindt u in het contactformulier.

  Naar boven

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichtenvan de AFM te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen