Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
Consumentennieuwsbrief
Beste relatie,

Dit is de nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) speciaal voor consumenten.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
 

  AFM spoort kredietverstrekkers en –bemiddelaars aan einde te maken aan rentekredieten
  Beleggen is niet zonder risico 
  Rectificatie
  Willemijn van Dolen benoemd tot lid raad van toezicht AFM   
  Hoeveel kan ik lenen voor mijn hypotheek?
AFM spoort kredietverstrekkers en -bemiddelaars aan einde te maken aan rentekredieten

De AFM maakt zich zorgen over consumenten met een rentekrediet. Dat is een doorlopende lening waarop niet of nauwelijks wordt afgelost en veel rente wordt betaald. Mensen met zo’n krediet komen daardoor in een uitzichtloze situatie terecht.

De AFM spoort kredietverstrekkers en -bemiddelaars aan om contact op te nemen met klanten met een rentekrediet en met oplossingen te komen. Inmiddels zijn duizenden klanten geholpen, maar nog altijd zijn er mensen die vast zitten aan deze lening. De AFM roept hen op om de hulp van een geregistreerde financiële dienstverlener in te schakelen als dat nodig is.
Lees verder
  Lees hier het hele bericht
Beleggen is niet zonder risico 

Bij driekwart van de startende beleggers speelt de lage rentestand een grote of doorslaggevende rol. Dit blijkt uit de consumentenmonitor beleggen voorjaar 2016.

Maar beleggen is niet zonder risico. Denk aan onzekerheid over bijvoorbeeld het rendement dat u maakt, de mate waarin uw inleg veilig is en de vraag wanneer u over uw geld kunt beschikken. Bepaal voordat u uw geld investeert welke onzekerheden voor u acceptabel zijn.
Lees verder
  Lees meer over de mogelijke risico's van beleggen
  Consumentenmonitor beleggen voorjaar 2016 
Rectificatie 

In de vorige editie van deze nieuwsbrief is het item over Loandome Fullfillment & Services Ltd en Loandome Ltd  afwijkend geweest van de formulering die gebruikelijk is als er een last onder dwangsom is opgelegd. Het item had als volgt weergegeven moeten zijn:

AFM legt last onder dwangsom op aan Loandome Fullfillment & Services Ltd en Loandome Ltd

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 21 april 2016 een last onder dwangsom opgelegd aan Loandome Fullfillment & Services Ltd (Loandome F&S) en aan Loandome Ltd. De AFM vermoedt dat deze partijen aan Nederlandse consumenten krediet aanbieden of bemiddelen in krediet zonder een vergunning van de AFM.

Op informatieverzoeken van de AFM hebben beide bedrijven niet gereageerd. De AFM heeft deze informatie nodig om vast te kunnen stellen of de wet wordt overtreden.

De lasten onder dwangsom voor deze twee partijen kunt u hier bekijken.
• Last onder dwangsom Loandome Fullfillment & Services Ltd
• Last onder dwangsom Loandome Ltd
 
Onze excuses als hierdoor mogelijk verwarring is ontstaan.
Willemijn van Dolen benoemd tot lid raad van toezicht AFM

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft per 1 september 2016 Willemijn van Dolen, hoogleraar Marketing aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), benoemd als lid van de raad van toezicht bij de AFM. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

Willemijn van Dolen is in 2012 benoemd tot hoogleraar Marketing aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich  onder meer op online consumentencommunicatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en sociale media. Daarnaast heeft zij ruime kennis en expertise op het gebied van big data, fintech en gedragseconomie.
Lees verder
  Lees het hele bericht
Hoeveel kan ik lenen voor mijn hypotheek? 





Het afsluiten van een hypotheek is een van de belangrijkste financiële beslissingen in uw leven. Het gaat om veel geld en u zit er voor een lange periode aan vast.
 
Met een inkomenstoets wordt bepaald hoeveel u kunt lenen op basis van uw inkomen.
 
Daarnaast mag de maximale hypotheek niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de waarde van het huis. Hierdoor is de hoogte van de hypotheek steeds meer in verhouding met de waarde van het huis. In 2016 mag de maximale hypotheek 102% van de waarde van de woning bedragen.
Lees verder
  Meer over hypotheken
  Veel gestelde vragen over hypotheken
Waarschuwingen
Bekijk ze op afm.nl
AFM op Facebook
Mis geen belangrijke info. Volg ons op Facebook.
Aanmelden nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Vacatures AFM
Bekijk al onze vacatures
Archief nieuwsberichten
Klik hier om alle nieuwsberichten van de AFM te bekijken
Afmelden  Gegevens wijzigen  Doorsturen