Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
AFM
Nieuwsbrief Financiële dienstverleners
04 oktober 2016
Beste relatie,
In deze nieuwsbrief meer informatie over vakbekwaamheid. Ook gaan we dieper in op de regelgeving van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) en de Sanctiewet. De vraag van de maand gaat dit keer over de bankierseed.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
  Nieuwe vakbekwaamheidseisen: aftellen naar 1 januari
  ABN AMRO over vakbekwaamheid
  Good practices voor beleggingsondernemingen die zich richten op particuliere beleggers
  Maatregelen om de sanctieregelgeving na te leven
  Vraag van de maand
  Korte nieuwsberichten
 
Nieuwe vakbekwaamheidseisen: aftellen naar 1 januari 2017
De AFM heeft op 7 september een brief verstuurd aan alle financiële dienstverleners die een vergunning hebben voor het adviseren in financiële producten. Met deze brief wil de AFM iedereen eraan herinneren dat de nieuwe vakbekwaamheids-eisen op 1 januari 2017 definitief in werking treden, en de overgangstermijn voor de diplomaplicht dus afloopt.

Veel financiële dienstverleners voldoen al volledig aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen. In de brief staat dan ook dat u dan geen actie hoeft te ondernemen. De AFM ziet echter ook dat nog niet alle financiële dienstverleners volledig aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen voldoen. Niet alle adviseurs beschikken nog over de juiste nieuwe diploma’s.

In de brief wordt voornamelijk aandacht besteed aan het behalen van de nieuwe diploma’s. De AFM geeft u tips die u op weg kunnen helpen om tijdig in het bezit te zijn van de nieuwe diploma’s. Deze tips staan ook op de website van de AFM. Ook wordt verwezen naar een ontheffingsprocedure als u niet in staat bent om de benodigde diploma’s te halen.

De AFM controleert vanaf 1 januari 2017 op de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Zorg ervoor dat u en/of de adviseurs in uw onderneming aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen voldoen. 
  
  afm.nl/vakbekwaamheid
  
ABN AMRO over vakbekwaamheid
De AFM heeft de afgelopen maanden veel met de markt gecommuniceerd over de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Nu is het de beurt aan de markt zelf. Door middel van interviews geven marktpartijen hun kijk op de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Yvonne Sterken, Ilja Romantschenko en Jeannette Gerritsen zijn werkzaam bij ABN AMRO en geven het derde interview.

Wat is uw ervaring met het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel?
De nieuwe vakbekwaamheidseisen zorgen ervoor dat het kennisniveau van alle adviseurs gelijk getrokken wordt. Hierdoor zou een klant, waar hij ook advies afneemt, mogen uitgaan van een minimaal kennisniveau. De vakbekwaamheid binnen ABN AMRO was voorheen gericht op de praktijk en de producten van ABN AMRO. De theorie die nu wordt getoetst voor de nieuwe diploma’s is meer algemeen. Wij hebben daarom veel geïnvesteerd om de algemene kennis op peil te brengen.

Daarnaast hebben wij per functie grondig uitgezocht welke kwalificaties nodig waren. In de praktijk hebben we ervaren dat het gezamenlijk doornemen van de theorie en examentrainingen ervoor hebben gezorgd dat de diploma’s makkelijker te behalen zijn.

Hoe heeft u permanent actueel vakbekwaam ingevuld?
In het verleden hadden de medewerkers met klantcontact ook al kennis van de actualiteiten, maar dit gebeurt nu met veel meer structuur. Door middel van een online applicatie, die te gebruiken is via de telefoon, tablet of computer, sturen wij periodiek de actualiteiten naar alle medewerkers met klantcontact. Maandelijks worden de actualiteiten ook getoetst. ABN AMRO vindt het belangrijk om de actualiteiten te vertalen naar de praktijk en zo permanent actueel vakbekwaam zowel leuk, als nuttig te maken. Ook van personeel op het hoofdkantoor, dat indirect klantcontact heeft, wordt verwacht dat zij minimaal Wft Basis Bedrijfsvoering behalen.

Boodschap aan de markt
Het is belangrijk dat op tijd gestart wordt met de voorbereidingen op de examens. Dit geldt voor het behalen van de PEplus-examens en de initiële Wft-examens, maar ook voor de aankomende PE-examens in 2019. Daarnaast is het voor grote ondernemingen belangrijk om een goed overzicht te houden op de ontwikkeling van medewerkers op het gebied van vakbekwaamheid. Managementinformatie hierover is van belang voor het goed inrichten van een gedegen systeem. 
  
  afm.nl/vakbekwaamheid
  
Good practices voor beleggingsondernemingen die zich richten op particuliere beleggers
In 2015 heeft de AFM een themaonderzoek uitgevoerd over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door beleggingsondernemingen die zich richten op particuliere beleggers. De Wwft omvat kaders over onder meer het uitvoeren van cliëntonderzoeken, zoals de identificatie en verificatie van cliënt(en) en de uiteindelijk belanghebbende(n), en de meldplicht bij (voorgenomen) ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU).

De recente mediaberichtgeving in het kader van de ‘Panama Papers’, en de maatschappelijke aandacht daarvoor, onderstrepen overigens het belang van naleving van de verplichtingen die voortvloeien uit de Wwft.

Naar aanleiding van dit themaonderzoek heeft de AFM good practices geformuleerd voor deze doelgroep en op de website geplaatst. Deze good practices kunnen ook financiële dienstverleners ondersteunen in de aanscherping van procedures en maatregelen ter voorkoming van integriteitsrisico’s, zoals witwassen en terrorismefinanciering.

Voor meer informatie over de Wwft, Wwft BES en de Sanctiewet 1977 verwijzen wij naar de AFM leidraad Wwft (BES) en Sanctiewet 1977 van maart 2015. In de zomer van 2015 is de vierde Europese Antiwitwasrichtlijn van kracht is geworden. Hierdoor zal de Wwft naar verwachting medio 2017 op onderdelen worden gewijzigd. De AFM zal hierop ook haar leidraad herzien. Voor vragen kunt u terecht bij het Ondernemersloket van de AFM op telefoonnummer 0800-6800 680 (gratis).
  
Maatregelen om de sanctieregelgeving na te leven
Eind juli 2016 heeft De Nederlandsche Bank (DNB) naar aanleiding van een thematisch onderzoek naar de naleving van de Sanctiewet 1977 (Sanctiewet) een Q&A gepubliceerd voor schadeverzekeraars. De AFM vindt deze Q&A ook relevant voor financiële dienstverleners. Daarom brengt de AFM deze onder de aandacht.

Sanctiemaatregelen
De Sanctiewet vormt de grondslag van nationale regels om de internationale sanctiemaatregelen uit te voeren. Sanctiemaatregelen zijn politieke instrumenten in het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Het zijn dwingende instrumenten die worden ingezet als reactie op schendingen van het internationale recht of van mensenrechten door regimes die rechtsstatelijke en democratische beginselen niet eerbiedigen. Daarmee wordt geprobeerd een kentering teweeg te brengen. Daarnaast vervullen sancties een rol in de bestrijding van terrorisme.

Maatregelen om de sanctieregelgeving na te leven
De sanctieregelingen gelden voor iedereen. Ondernemingen moeten daarom maatregelen nemen om te voorkomen dat zij in strijd handelen met sanctieregelingen. Dit is namelijk strafbaar en vormt een gevaar voor de integere en beheerste bedrijfsvoering, een belangrijke Wft-vergunningeis. Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de toegenomen aandacht voor de bestrijding van terrorisme(-financiering), is het van belang dat u nagaat of uw onderneming voldoende maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat u in strijd handelt met sanctieregelingen. De AFM vraagt daarom uw aandacht voor de voornoemde Q&A van DNB en de informatie op de website van de Rijksoverheid over sanctieregelingen. Op de website van de AFM kunt u nagaan welke sanctieregelingen van kracht zijn.

Meer informatie

Wij willen u tot slot nog wijzen op de Leidraad Wwft en Sanctiewet en de Leidraad van het ministerie van Financiën. Dit zijn geen juridisch bindende documenten, maar deze kunt u zien als handvatten om wettelijke verplichtingen om te zetten in interne procedures.
  
Vraag van de maand
Het Ondernemersloket van de AFM beantwoordt vragen van onder andere financiële dienstverleners. Elke maand selecteert het Ondernemersloket een veelgestelde vraag om in de nieuwsbrief nader onder de aandacht te brengen.
Wie moeten de eed of belofte financiële sector afleggen?
Niet alleen de beleidsbepalers (en eventueel commissarissen) van uw onderneming moeten de eed of belofte financiële sector (bankierseed) afleggen, maar sinds 1 april 2015 ook al uw medewerkers met inhoudelijk klantcontact.

Tot die laatste groep behoren in ieder geval de medewerkers die klanten adviseren over een financieel product, maar ook medewerkers die een klant informeren over bijvoorbeeld de samenstelling of de werking van een financieel product. Deze regel sluit aan bij het vakbekwaamheidsbouwwerk: wie permanent actueel vakbekwaam moet zijn, moet ook de eed of belofte afleggen.

Heeft u een vraag over de eed of belofte financiële sector? Ga dan naar de veelgestelde vragen op onze website. Als uw vraag er niet bij staat, kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket.

  Veelgestelde vragen over de bankierseed

Lees ook ons nieuwsbericht dat wij vorige week samen met De Nederlandsche Bank naar buiten brachten over banken en verzekeraars die de eed serieus oppakken.

  
  Banken en verzekeraars pakken beroepseed serieus op
Korte nieuwsberichten
Hier vindt u een selectie van persberichten en mededelingen van de AFM die voor u van belang kunnen zijn.

Naar het meest recente nieuws 
Toetsrente hypotheken voor 4e kwartaal 2016 5%
De AFM heeft de toetsrente voor het vierde kwartaal van 2016 vastgesteld op 5%. Elk kwartaal bepaalt de AFM de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan 10 jaar. Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan 10 jaar moet worden gerekend met een toetsrente om te bepalen of een hypotheek verantwoord is.
  
  Lees verder
Reacties op de nieuwsbrief
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Bent u tevreden over de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners? Mist u onderwerpen of zou u het graag anders zien? Laat het ons weten via ondernemersloket@afm.nl t.a.v. Redactie nieuwsbrief.


Contact met de AFM
U kunt het Ondernemersloket van de AFM bereiken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op 0800-6800 680 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar ondernemersloket@afm.nl.

Aanmelden nieuwsbrieven
Blijf op de hoogte van ons nieuws. Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Archief Nieuwsbrieven
Klik hier om de nieuwsbrieven te bekijken
Vacatures AFM
Bekijk hier onze vacatures
Afmelden  Profiel wijzigen  Doorsturen