Consumentennieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten Lees online  |  Afmelden
AFM   23 november 2018
 
Later minder zorgen over jouw pensioen? Kom nu in actie
Het Nederlands pensioenstelsel is uitgeroepen tot het beste stelsel ter wereld. Toch zien veel mensen hun oude dag met zorg tegemoet. 'Zet jouw pensioenzorg om in actie!' Dat zegt AFM'er Freke Manschot in haar pensioenblog. Pensioen gaat over ‘straks’, maar wil je minder zorgen dan is ‘nu’ het juiste woord. Waarom, dat lees je in haar blog.
Mail
Facebook Twitter LinkedIn
naar het blog van Freke
 
Kredietaanbieders kunnen meer doen om problematische last te voorkomen
Dat bleek uit het Klantbelang Dashbord-onderzoek Consumptief Krediet van de AFM. Het is belangrijk dat klanten een lening afsluiten die past bij hun financiële situatie en het doel waarvoor zij lenen, zodat niet meer en langer wordt geleend dan nodig is. De AFM heeft onvoldoende verbetering gezien in het tegengaan van overkreditering. Hoe zorg je er zelf voor dat je een bewuste keuze maakt bij het afsluiten van een lening? Lees de AFM-leentips.
Mail
Facebook Twitter LinkedIn
naar de tips over lenen
 
Dit moet je weten over nazorg- en serviceabonnementen
Maak goede afspraken over nazorg als je bijvoorbeeld wilt dat jouw adviseur of verzekeraar eens in de zoveel tijd voor je checkt of lopende verzekeringsproducten goedkoper kunnen worden afgesloten. Sinds het provisieverbod moet je voor deze werkzaamheden betalen, maar per saldo kan het misschien geld opleveren. Meer weten? Ga naar de pagina over nazorg- en serviceabonnementen.
Mail
Facebook Twitter LinkedIn
informatie over nazorg- en serviceabonnementen
 
Pensioen3daagse helpdesk: ‘Kan ik eerder met pensioen en zo ja, wat krijg ik dan?’
Deze en ruim 1300 andere vragen werden door onder andere AFM en andere pensioen- specialisten  beantwoord tijdens de Pensioen3daagse. Veel vragen gingen over de AOW, over de AOW-leeftijd maar ook over partnerpensioen. Pensioen3daagse gemist? En heb je zelf nog vragen over de hoogte van jouw pensioen? Ga naar de onze website en kijk wat je kunt doen.
Mail
Facebook Twitter LinkedIn
Hoeveel pensioen krijg ik later?
 
Hypotheekaanbieders geven onvoldoende duidelijkheid over risico-opslag
Uit onderzoek van de AFM blijkt dat de dienstverlening bij risico-opslagen beter kan. Lang niet alle hypotheekaanbieders passen de opslag uit zichzelf aan wanneer het risico voor hen wijzigt. Bovendien worden klanten onvoldoende geïnformeerd. De AFM vindt het belangrijk dat klanten op de hoogte zijn van de risico-opslag op hun hypotheekrente die de aanbieder hanteert en dat die automatisch wordt aangepast als dat kan.
Mail
Facebook Twitter LinkedIn
lees het hele persbericht
 
Webshop of nepshop?
Wil je iets bestellen op social media? En ken je de aanbieder niet? Check het bedrijf, voordat je je gegevens invult of betaalt. Gebruik de checklist van Consuwijzer en lees wat je kunt als je toch genept bent.
checklist webshop of nepshop
Mail
Facebook Twitter LinkedIn
Wat is cybercrime?
Cybercrime is bijvoorbeeld phishing, spam of een andere vorm van internet- en computergebonden vormen van criminaliteit. Vooral phishing maakt veel slachtoffers. Wat is het en hoe herken je het?
cybercrime: dit moet je weten
Mail
Facebook Twitter LinkedIn
 
AFM
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.
Contactinformatie
Veelgestelde vragen
Over AFM
Volg ons
Twitter
Facebook
Linkedin